Denník N

Globálne otepľovanie – vopred prehratý boj?

Dlho sa z môjho pohľadu zdalo globálne otepľovanie ako už stratený boj. Zdá sa ale, že to nie je pravda a záleží ako každý z nás sa osobne k tomuto problému postaví.

Názor na túto problematiku mi zmenila kniha Bill Gates: How to avoid climate disaster. Chcem podotknúť, že väčšina informácií v tomto texte pochádza z tejto knihy.

Vyššie spomínaná kniha mi pomohla zorientovať sa v číslach a uvedomiť si, v ktorých odvetviach budeme potrebovať najviac inovovať, aby sme do roku 2050 mali nulové emisie skleníkových plynov! Ukazuje sa, že nulové emisie (hlavne CO2 ale aj iné plyny ako napr. metán) zastavia otepľovanie zeme.

Ľudstvo v priemere každý rok vyprodukuje 51 miliárd ton skleníkových plynov. Hlavnou úlohou ľudstva je toto číslo znížiť na 0. S touto výzvou súvisí aj Parížska dohoda, ktorej cieľom je udržať rast globálnej priemernej teploty minimálne pod 2 °C, ideálne pod 1.5 °C.

Odvetvia, ktoré produkujú najviac skleníkových plynov sú nasledujúce:

  1. Priemyselná výroba – 31% (napr. výroba cementu tvorí veľkú časť)
  2. Výroba elektrickej energie – 27%
  3. Poľnohospodárstvo – 19% (veľká časť z tohto čísla je živočíšna výroba – je potreba znížiť konzumáciu mäsa – hlavne hovädzie)
  4. Transport – 16% (menej lietať)
  5. Vykurovanie a klimatizácia – 7%.

Všetky tieto odvetvia majú spoločný jeden problém – vytvárajú skleníkové plyny. Je potrebné čo najskôr všetky tieto odvetvia pomocou inovácií totálne dekarbonizovať. Čím skôr sa bude tento problém riešiť, tým menšie následky budeme musieť znášať v budúcnosti. Nie nadarmo sa hovorí, že momentálne žijeme „na dlh”.

Nechcem strašiť, ale keď budeme tento problém prehliadať, môže nás čakať katastrofa nevídaných rozmerov, keď si budeme hovoriť, že ten covid bol ešte „v pohode“.

Ako môžeme pomôcť vyriešiť tento problém? Nižšie som vymenoval niekoľko príkladov:

  1. Zapojte sa do politického procesu, ktorý rozhoduje, kam sa investuje najviac peňazí (napr. voľby, kandidatúry aj na lokálnej úrovni sú podstatné). Politici môžu vytvoriť napr. uhlíkovú daň, ktorá bude motivovať priemysel vyrábať ekologické (neuhlíkové) alternatívy produktov. Len pre zaujímavosť som spravil porovnanie výdavkov na zbrojenie a na energetický výskum. Je tu priestor na zlepšenie.
  2. Ak rozmýšľate nad výberom kariéry alebo školy, myslím si, že práca na ekologických inováciách je asi najzmysluplnejšie povolanie na svete, kde najlepšie vynálezy budú zachraňovať milióny životov a ušetria mnoho triliónov eur.
  3. Ak to rozpočet dovolí, je lepšie kupovať ekologické alternatívy produktov (elektroautá, tepelné čerpadlo na kúrenie, hamburger na rastlinnej báze). Nakupovanie ekologických alternatív postupne bude znižovať ich cenu.
  4. Je dobré odoberať “zelenú energiu” od lokálneho distribútora elektrickej energie.
  5. Lietajte menej a jedzte menej mäsa.
  6. Vo všeobecnosti znížiť vlastnú spotrebu.

Situácia je síce veľmi vážna, ale nie stratená. Ak celý svet bude spolupracovať na riešení tohto problému, tak sa zdá, že máme dostatočne silné nástroje na to, aby sme globálne otepľovanie dostali pod kontrolu.

Teraz najčítanejšie

Eduard Ješko

Absolvent fyziky na Karlovej Univerzite. Trochu Slovák, trochu Maďar a 7 rokov žijúci v Prahe ale hlavne Košičan. Baví ma sledovať politické dianie nielen na Slovensku. Momentálne pracujúci vo Francúzsku/Švajčiarsku.