Denník N

Konšpirátori.sk majú päť rokov: chránia už viac ako 100 000 kampaní a pridávajú podrobné profily dezinfowebov

Konšpirátori.sk oslavujú 5 rokov

Projekt Konšpirátori.sk funguje od apríla 2016. Vznikol ako iniciatíva pre firmy, ktoré nechcú mať svoju reklamu na weboch šíriacich konšpiračný, dezinformačný a nenávistný obsah. Za ten čas web projektu dosiahol 500 000 návštev a automatizovaný skript na vyraďovanie dezinformačných webov sa rozhodlo používať 6 200 inzerentov na Slovensku a v Česku. Členovia hodnotiacej komisie postupne pridávajú podrobné profily jednotlivých webov, aby si návštevníci mohli pozrieť konkrétne dôvody ich zaradenia na zoznam.

Projekt Konšpirátori.sk pomáha chrániť inzerentov pred tým, aby sa ich reklamy objavovali na dezinformačných weboch. Tým chránia nielen svoju reputáciu, ale zároveň nesponzorujú fungovanie dezinformačných webov zo svojich reklamných rozpočtov.

Jeho nezávislá odborná komisia zložená z učiteľov, historikov, lekárov, novinárov a špecialistov na sociálne siete hodnotí a boduje nahlásené weby podľa piatich kritérií.

Konšpirátori.sk za 5 rokov fungovania

  • 210 problémových webov na zozname
  • 2 000 nahlásení stránok
  • 500 000 návštev webu
  • 6 000 manuálnych stiahnutí zoznamu
  • 6 200 inzerentov používa automatizovaný skript pre Google Ads
  • 100 000 online kampaní sa inzerenti rozhodli chrániť automatizovaným skriptom

Pandémia ukazuje, že projekt je stále potrebný

Konšpirátori.sk majú momentálne v databáze 210 slovenských a českých webov. Zoznam narástol z pôvodnej štyridsiatky vďaka hláseniam od ľudí, ktorí môžu poslať podozrivý web na posúdenie komisii. Tá ho na základe svojho hodnotenia zaradí alebo nezaradí na zoznam problematických stránok.

„Rád by som skonštatoval, že náš projekt po piatich rokoch už netreba, ale pandémia covidu-19 nám pripomenula, že konšpiračné nezmysly a dezinformácie sú stále obrovským problémom,“ hovorí Ján Urbančík, predseda občianskeho združenia Konšpirátori.sk, ktoré prevádzkuje projekt. „Najmä rozmach zdravotníckych dezinformácií v uplynulom roku je alarmujúci. Kým o politike si môžeme myslieť každý svoje, zdravotnícke hoaxy môžu viesť k fatálnym rozhodnutiam – napríklad nedať sa zaočkovať alebo odmietnuť overenú a bezpečnú liečbu,“ dodáva.

Projekt podporujú desiatky reklamných a mediálnych agentúr a databázu využíva aj česká reklamná platforma Sklik. Skóre webov na zozname Konšpirátorov zohľadňuje aj český vyhľadávač Seznam.cz a v kombinácii s ďalšími hodnoteniami varuje svojich používateľov pred návštevou konšpiračných webov.

Zoznam webov na stránke Konšpirátori.sk má iba odporúčací charakter. Rozhodnutie neinzerovať na týchto weboch je na slobodnom a dobrovoľnom rozhodnutí každého jedného inzerenta.

Weby, ktoré sa cítia byť na zozname Konšpirátorov neoprávnene, majú právo požiadať komisiu o prehodnotenie.

„Chcem sa v mene celého tímu poďakovať zodpovedným firmám, mediálnym a digitálnym agentúram, ktoré sa veľmi skoro po spustení projektu pridali k nám a zostali s nami dodnes. Vidíme, že firmám neleží na srdci iba ich vlastná reputácia, ale aj kvalita informačného prostredia, v ktorom fungujú. Vylúčením reklám z dezinfowebov dávajú jasný signál, že nechcú byť súčasťou problému, ale jeho riešenia,“ hovorí J. Urbančík.

K zoznamu webov pribudnú podrobné posudky

„Uvedomujeme si, že náš projekt má silu a s veľkou mocou má prísť aj veľká zodpovednosť. Nie sme dokonalí, počúvame konštruktívnu kritiku a snažíme sa o maximálnu transparentnosť. Preto k jednotlivým problematickým webom na zozname postupne dopĺňame odborné posudky jednotlivých členov komisie, ktoré podrobnejšie vysvetľujú a ilustrujú, prečo je daný web na našom zozname,“ vysvetľuje Peter Jančárik, spoluzakladateľ projektu a podpredseda Konšpirátori.sk, o. z.

Link na posudok

Posudok je osobným vyjadrením konkrétneho člena alebo členky komisie k predmetnému webu. Každý posudok bol vypracovaný až po nezávislom hodnotení webu jednotlivými členmi komisie a nevyjadruje názor celej komisie.

Členovia a členky komisie spracovali prvých 25 posudkov pre weby s vysokým skóre, vplyvné dezinformačné stránky a sporné prípady. Postupne budú pribúdať ďalšie.

Podporte náš boj

Súdne spory s dezinformačnými webmi nás stoja veľa času, energie, ale aj peňazí. Ak sa vám páči, čo robíme, staňte sa naším podporovateľom.

Teraz najčítanejšie

Konšpirátori.sk

Sme verejná databáza webových stránok s neserióznym, klamlivým, podvodným, konšpiračným alebo propagandistickým obsahom. Pomôžeme vám zabrániť tomu, aby sa vaša reklama zobrazovala na weboch, ktoré môžu poškodiť vašu reputáciu.