Denník N

Nástrahy „štátnej“ digitálnej meny

Úspešné kryptomeny „popostrčili“ mnohé centrálne banky k návrhom zavedenia vlastných digitálnych mien. Dnes je téma digitálnej meny centrálnej banky (CBDC) vysoko aktuálnou témou. Otvorenou otázkou zostáva, čo tento vývoj urobí so samotnými kryptomenami – pochová ich alebo, naopak, posilní ich pozíciu uchovávateľa hodnoty?

Centrálne banky na celom svete už dlhšiu dobu zvažujú zavádzanie digitálnych mien. Donedávna nemysliteľný a častokrát exotický pojem digitálna mena centrálnej banky (CBDC) je v súčasnosti zvučnou témou.

Centrálni bankári majú čoraz väčší záujem o spustenie digitálnych mien. Podľa Banky pre medzinárodné platby, 86% svetových centrálnych bánk vynakladá úsilie na výskum a vývoj digitálnych mien. Krajiny, ktoré v najväčšom podiele využívajú bezhotovostné platby, sú najbližšie k zakomponovaniu CBDC do každodenného života.

Čína zavádza digitálny jüan vo viacerých čínskych mestách, Veľká Británia otvorene vyjadrila zvažovanie implementácie britcoinu, Švédsko dokončilo technický pilotný plán a  uvedenia CBDC do prevádzky už v roku 2026 a Bahamy práve predstavili prvé CBDC na svete.

Prichádzajúce zmeny

Silvana Tenreyro, členka výboru pre menovú politiku anglickej centrálnej banky, poukázala na to, že pandemický prechod k online nakupovaniu „zvyšuje náklady na hotovosť“. Podľa jej slov bude dopytu po digitálnych platbách v budúcnosti aj naďalej stúpať. Centrálne banky najrozvinutejších krajín zdôrazňujú, že ich projekty digitálnej meny sú spoločné a nie konkurenčné. Nikto však nechce, aby bola jeho vlastná mena nahradená súkromnou menou mimo ich kontroly, nehovoriac o iných centrálnych bankách.

ECB avizovalo obzvlášť žiaducu inováciu, ktorá by užívateľnosť digitálneho eura mohla uľahčiť- „programovateľnosť“ – zabudovaná kapacita pre automatizované transakcie a „inteligentné“ zmluvy.

Hlavným cieľom bude pre ECB zabezpečiť bezpečnosť súkromia digitálneho eura. Na druhej strane, však neprichádza do úvahy poľavenie v európskych pravidiel v oblasti prania špinavých peňazí a korupcie. Z toho vyplýva, že úplná anonymita platieb v rámci Európskej únii nie je zatiaľ možná.

Je zrejmé, že CBDC nemôže byť náhradou za peniaze komerčnej banky, pretože požičiavanie nemôže fungovať na úrovni CBDC rovnako, ako v komerčnej alebo retailovej banke. Následne sa otvára obava, že CBDC by mohlo podkopať komerčné banky, ak by každý používal digitálne eurá spravované a umiestnené v ECB.

Ako zareagujú kryptomeny?

Pri otázke dopadu uvedenia PBOC na kryptomeny sa ľudia rozdeľujú na dva tábory. Jedna skupina hovorí o úplnom vytlačení kryptomien a nahradením PBOC aj kvôli možnosti, že vlády zakážu nákupy kryptomien.

Druhá skupina však hovorí o zvýšenej vzácnosti a preklasifikovanie kryptomien z pôvodnej funkcie- nástroj na platby na uchovávateľa hodnoty. Ak by sa kryptomeny stali uchovávateľom hodnoty, bolo by ich možné prirovnať k zlatu alebo inému špekulatívnemu aktívu.

CBDC však predstavuje vážne riziko pre stablecoiny – teda kryptomeny, ktoré reflektujú hodnotu podkladového aktíva. Najznámejším príkladom je Libra, ktorú plánuje zaviesť Facebook. Stablecoiny emitované súkromnými inštitúciami budú vytlačené a následne nahradené digitálnymi menami, za ktorými stojí štátna autorita.

Teraz najčítanejšie

LukasBaloga

Finančným trhom som sa začal aktívne zaoberať už počas vysokej školy. Inžinierske štúdium som absolvoval na Ekonomickej univerzite v Bratislave a zároveň postgraduálne štúdium na Nottingham trent university v Nottinghame. Popri štúdiu som zastával post člena investičného výboru a analytika u obchodníka s cennými papiermi. V súčasnosti pracujem ako analytik a zároveň pracovník na oddelení dealingu ProfitLevel. Štúdium makro a mikroekonomického diania aplikujem na investovanie na finančných trhoch. O týchto témach píšem aj na svojich blogoch.