Denník N

Máme plán obnovy a nemáme Sputnik V

máme nevýhodnú zmluvu s Rusmi a nemáme nikoho, kto by za to prevzal zodpovednosť. Stalo sa v minulom týždni…

Pondelok
Fico sa postavil pred kamery a vyhlásil, že naša vláda je skrz-naskrz prelezená americkými agentmi a spravili sme si obrovsky veľký problém, keď sme vyhostili troch neškodných ruských úradníkov, ktorých jediným previnením je to, že sa narodili v Rusku a pracujú od svitu do mrku na zlepšovaní slovensko-ruských vzťahov. Tvrdil, že to bol predčasný krok, pretože nič také ako výbuch muničného skladu vo Vrběticiach sa nestal, a ak sa aj stal, tak to nebolo spôsobené ruskou tajnou službou ani ruskou zmrzlinou, ani ruským vajcom, ale len a len čisto nezodpovednosťou a neschopnosťou českých pracovníkov v muničáku. Lebo to povedal prezident Zeman. A ten nie je ani starý, ani senilný, ani prepitý, a dokonca nie je ani prisluhovač a fanúšik všetkého Ruského. Ruské záujmy sú u neho predovšetkým, i keby išiel proti svojim. Čo tentoraz urobil, zosmiešnil vlastné tajné služby, znegoval dlhoročné vyšetrovanie a nahral dezolátom všetkých krajín ficovho typu.

Utorok
Udial sa celkom prúser so Sputnikom. Ani nie tak pre nás príčetných, ako pre rusofilov, putino a sputnikofilov. Túžobne očakávaná vakcinácia so spriatelenou očkovacou látkou sa odkladá zatiaľ na neurčito. Najskôr sa ohlásila Brazília, ktorá povedala, že hentaký kentus nechce ani náhodou, a zdôvodnila to tým, že nemá dostatok informácií z ruskej strany a tie, ktoré má, ju ani trochu nepresvedčili, že Sputnik je bezpečná vakcína (nie je vám to náhodou známe z jednej malej krajiny v srdci Európy?). Naopak, brazílske laboratóriá tvrdia, že môže byť priam až zdraviu škodlivá, pretože obsahuje látky, ktoré by rozhodne bezpečná vakcína obsahovať nemala. A pozor, povedali to v Brazílii, v krajine, v ktorej jej prezident dlhodobo tvrdí, že covid je chripôčka a ľudí v podstate nechávajú zomierať a ani sa nad tým nijako extra nezamýšľajú, lebo ich je tam ako harantov, a teda by im to mohlo byť srdečne jedno.

Rusi sa rozhodli, že si od nás vezmú 600 kusov svojich vakcín, aby zistili, čo v nich vlastne je, z čoho sa skladajú a či sa tie prekliate adenovírusy, ktoré by sa za normálnych okolností nemali množiť, predsa len nemnožia, ako tvrdia Brazílčania . Berú si ich späť zrejme kvôli tomu, aby si mohli na základe testov konečne skompletizovať a doplniť podklady. Celé by to malo trvať zhruba 30 dní, čo znamená, že očkovanie Sputnikom sa odkladá a len Boh vie, či sa vôbec uskutoční.

Streda
Hegerova vláda schválila plán obnovy. Obrovský balík reforiem má zaplatiť Európska únia. Prioritou je zdravotníctvo, naopak, ministerstvo pôdohospodárstva nedostane ani ťuka. Minister Mičovský síce kedysi povedal, že ak pre poľnohospodárov nič nevybojuje, tak podá demisiu, a teraz nič nevybojoval, ale do demisie sa mu nechce. Vraj ide ešte bojovať. Nikto síce nevie, ako to plánuje urobiť, keďže je už všetko uzatvorené, ale vysvetľujte to niekomu, ako je Mičovský.

Plán obnovy by nás mal posunúť o desiatky rokov dopredu, aby sme dobehli vyspelejšie štáty. Tuto však nastupujú dva problémy. Prvý je ten, že i keď postúpime skokovo o desiatky rokov, ešte stále to neznamená, že sa dostaneme aspoň na súčasnú úroveň vyspelých štátov. A druhý je ten, že i aktuálne vyspelé štáty majú plán obnovy. Takže ako to vlastne bude s tým dobiehaním? Ešte je šanca, že by sa ostatné štáty vydali opačným smerom, ale to je všetko v rovine zbytočných špekulácií a tá šanca je úplne minimálna, ak nie žiadna.

Štvrtok
Matovič chce zvyšovať DPH a Sulík s tým, ako inak, nesúhlasí a v tomto sa s ním bez problémov dokážeme zhodnúť, i keď Matovič to zasa berie ako vydieranie a permanentný boj proti nemu. Kollárovi sa to zasa nepáči a opäť spomína predčasné voľby, Pellegrini na Matoviča kašle a odmieta s ním o zvyšovaní daní čo i len rokovať a Fico povedal, že nebude koalíciu rušiť pri problémoch a pocitovo sa zdá, že tentoraz Fico trafil, bohužiaľ, úplne presne.

Marek Krajčí vyliezol konečne z nory a prehovoril o Sputniku. No, prehovoril. Pôsobil zmätene, povedal, že on na rokovaniach s ruskou stranou ani nebol, ani poriadne nevedel, kto tam teda bol, čo je v zmluve, prečo nebola uhradená faktúra a ani kto je za celú tú blamáž zodpovedný. Vraj on nie, hoci je na zmluve podpísaný.  Ak niekto doteraz pochyboval o jeho problémoch s duševným zdravím, oddnes už nemusí. Toho chlapa treba už len poľutovať, buď ho zatvoriť do basy, blázninca, alebo mu celkovo treba dať pokoj, kým sa úplne nezosype. Má k tomu prekliato blízko. Ku všetkému vyššie spomenutému.

Piatok
Matovič sa rozhodol, že bude zahmlievať a prekrývať problém. Na svojom fb uverejnil list, v ktorom ruská strana povoľuje zverejnenie zmluvy o Sputniku. Problém je ale v tom, že toto je ten najmenší problém. V tejto uverejnenej zmluve nebolo nič, čo by príčetný človek čakal a mohol sa pod to podpísať. Respektíve to, čo v nej bolo, by príčetný človek nemohol podpísať ani omylom. Nie je tam špecifikované absolútne nič. Ani z čoho sa vakcína skladá, ani v akých baleniach je dodávaná. Ruská strana podľa nej nezodpovedá za nič. Ani za účinnosť látky, ani za nežiaduce účinky. Navyše Slovensko, a teda my všetci, za celú túto neregistrovanú čudovinu, ktorá naozaj možno skončí raz v Dunaji, zaplatíme milióny eur, ktoré budeme musieť zaplatiť i v prípade, ak žiadnu ďalšiu vakcínu od Rusov nakoniec nekúpime a neprivezieme. A zodpovednosť nie je schopný za to prebrať absolútne nikto.

Pritom to minulý týždeň vyzeralo už celkom pozitívne, a nakoniec sa opäť všetko zvrhlo. Nehovoriac už o tom, že prišiel víkend, ako to už po pracovnom dni chodí, a Matovič obvinil  svojho koaličného kolegu z SaS, že je neľudská obluda, keď nechce podporiť jeho nápad na zvýšenie DPH na 25 %. A to ešte nevedel, že toto odmietnu aj v Za ľudí. Už teraz je preto jasné, že budúci týždeň bude opäť veselý.

Teraz najčítanejšie

Marián Letko

Zväčša neškodný...https://maroskocestuje.webnode.sk/