Denník N

Krajšia črta Corony pandémie – inšpirácia

Jedno z diel, ktorého inšpiráciou bola súčasná pandémia. Myslím, že v histórii umenia sa Corona bude odrážať v mnohých dielach ako jeho výrazná črta. Dúfajme, že to bude tá z krajších spomienok na túto epochu.

Charakteristickou vlastnosťou súčasného umenia je to, že často reaguje na aktuálnu situáciu: Sú to diela angažované, politické, sociálne alebo jednoducho poukazujúce na určitý jav v spoločnosti. Väčšinou sú kritické a snažia sa diváka podnietiť k uvažovaniu.

Pre výstavu PANTA RHEI 365+ som vytvorila dielo inštalácie, ktoré zobrazuje uplynulý rok Corony formou vizuálneho grafu. Ako píše kurátorka výstavy Jana Migašová PhD. , jedná sa o spojenie estetiky a matematiky, lebo “ …priestorový graf na rozdiel od grafov v novinách s nami komunikuje špecificky – esteticky. Napokon, uplynulý rok zblížil matematiku a estetiku viac, ako ktorýkoľvek iný predtým.“  (citát z kurátorského textu).

Môj autorský zámer si môžete prečítať tu :

Objekt dočasnej inštalácie s názvom Corona odozvy 365+  je dielo, ktoré poukazuje na uplynulý rok vizuálne zobrazený v časovom horizonte 03/20-03/21. Objekt a celá výstava reaguje na aktuálnu situáciu vývoja, ktorá v uvedenom období najviac ovplyvnila globálny aj lokálny svet autorky: epidémia koronavírusu. Dielo predstavuje akýsi graf vývoja, nie však mapovanie štatistiky, aké bolo bežne zobrazované v správach, ale odozvu na správy a štatistiky, ktorá sa prejavovala vo forme spoločenskej klímy a jej vplyvu na subjektívnu náladu. Autorka vychádza zo záznamov vlastných subjektívnych nálad, ktoré boli konfrontované s ľuďmi, s ktorými diskutovala. Použité ťažké materiály (betón) prezentujú ťaživosť situácie a ich znásobenie v určitých dňoch predstavuje zvýšenú náročnosť.

Objekt je inštalovaný in situ v galérií a prístupný návštevníkom, ktorí môžu reflexiu autorky porovnať s vlastnou skúsenosťou. Dielo je zároveň súčasťou výstavy obrazov vytvorených počas karantény.

Zámerom projektu bolo vytvoriť vysoko aktuálne dielo poukazujúce na stav pocitov a emócií v spoločnosti meniacich sa v závislostí na vyvíjajúcej sa koronakríze. Ústredné dielo výstavy je subjektívnym reflexívnym hodnotením stavu nálad v spoločnosti ( vývoj silných emócií, strachu, nervozity, mieru obáv, ťaživosť, skepsa, ignorovanie,…), ktoré mali vplyv na osobnú náladu a obavy tvorcu, zároveň však zobrazuje prevládajúcu atmosféru okolo. V zmysle : umelec zobrazuje všeobecné cez osobné. Tento akýsi časový mapujúci graf je tvorený vizuálnym objektom – inštaláciou pozostávajúcim z betónových hranolčekov na výstavnej ploche galérie. Každý hranol predstavuje jeden deň mapovaného ročného obdobia. Na podlahe je poukladaných presne 365 betónových hranolov. Deň, kedy boli reflektované emócie silné je zvýraznený naukladaním viacerých hranolov nad sebou. Inštalácia tak tvorí graf zobrazujúcim jeden rok a zároveň vizuálne znázorňuje cestu dláždenú jednotlivými dňami. Súčet všetkých použitých betónových prefabrikátov je vyšší ako počet dní v roku, lebo niektoré dni boli náročnejšie a ťaživosť týchto dní je zobrazená väčším množstvom hranolov naukladaných na sebe. Na to poukazuje aj číselný názov projektu 365+ s plusovým znamienkom v názve. Motív cesty a prúdenia tzv. prúd vedomia je hlavnou témou autorky niekoľko posledných rokov.

Dielo Corona odozvy Pantha rei 365+ reflektuje spoločenskú klímu z umeleckého pohľadu a poukazuje na to, že nielen štatistické ale aj estetické podanie (a vnímanie) stavu má relevantnú hodnotu. V západnom svete je poznanie zamerané na racionálne prijímanie informácií a estetické je podceňované. Inštalácia chce podnietiť estetické myslenie a predstavivosť vnímateľa. Recipient diela si môže svoje dojmy z diela porovnať so svojimi vlastnými (súhlasiť, nesúhlasiť, stotožniť sa) a vidieť, že estetické je relevantné, legitímne a potrebné vyváženie k dominantnému racionálnemu.

 Samotná inštalácia váži 950kg  a sa skladá z 500 betónových  prefabrikátov. Na náklady spojené s výstavou prispel Fond na podporu umenia.

Výstava sa dá pozrieť v galérii Kotolňa, Strojárenska 3, Košice  do 2.5.2021.  Finisáž výstavy je v piatok 30.4.2021 14:00.

Výstava sa bude prenesená do Artesky- domu umenia v Detve, kde sa bude dať pozrieť do konca júla 2021. Inštalácia bude v pozmenenej verzii s názvom Corona odozvy 52+. Zobrazuje  minulý rok podľa týždňov, ako sme ho prežívali počas Korona pandémie.

 

Teraz najčítanejšie