Denník N

A to nevadí, že klamú?

Keď Matovič tvrdil, že Rusi chcú naspäť Sputnik, lebo sme ho nechali testovať v necertifikovanom laboratóriu (ŠUKL a Biomedicínske centrum SAV), a tým sme porušili zmluvu klamal. V zmluve (bod 1.4) je totiž presný opak a explicitne sa tam uvádza, že máme právo presne na takéto kontroly. Od človeka, čo zmluvu nečítal by sme asi nemali počúvať žiadne výhrady k jej obsahu, ale nakoľko to bol verejný útok na naše inštitúcie a občanov na pozadí hájenia záujmov inej krajiny, počúvanie bolo na mieste. Tento typ orácie svojim obsahom totiž predstavuje podstatu niekoľkých paragrafov inej zmluvy, a to trestného zákona č. 300/2005 o trestných činoch proti republike.
Keď Matovič tvrdil, že vie, čo je v zmluve klamal, lebo ju nečítal (čo priznal na tlačovke so symbolickým názvom Dosť už klamstiev, na ktorej bolo klamstiev naozaj dosť). V momente, keď Matovič zavádzal o zmluve, Krajčí musel vedieť, že zavádza. Teda ak prijmeme hypotézu, že aspoň on zmluvu čítal a nepodpísal šek na 20 miliónov na základe stisku rúk, či iskier v slovanských očiach. Ak teda čítal, vedel, že Matovič klame. Ak vedel, že klame a mlčal stal sa účastným na tejto lži. A to nevadí? Osmička z Dekalógu už neplatí?
Viera Sputnik prenáša
Konečne sme sa dozvedeli, že našou záchranou malo byť niečo, čo má na krabici napísane Sputnik V. Nevieme, čo to je. Mali by sme to volať vakcína. Ale podľa zmluvy môžeme za tento pojem zasubstituovať hocičo, pokojne aj ampulku so vzorkou ruskej vody alebo vodky. Dôležitá je len nálepka na krabici z ôsmich znakov. Pred tromi miliónmi registrovaných vakcín, ktoré sme v tom istom čase nenakontrahovali, a ponechali iným Európanom na voľnom trhu, sme uprednostnili týchto 8 znakov. Zo zmluvy je totiž jasné, že za účinok a účinnosť Rusi žiadnu zodpovednosť v nijakom prípade neponesú (bod 6.5 zmluvy). Ak by to aj bola ruská vodka, pokuta plynúca pre Rusov zo zmluvy je maximálne do výšky 100 tisíc dolárov. Pri nastavení podmienok „take or pay“ (bod 2.6), v ktorých sme sa zaviazali vyplatiť za všetkých milión dávok po takmer 20 dolárov za kus, by bola cena za ampulku vodky aj s pokutou pomerne výhodná – pre Rusov samozrejme (Heger by vedel). Hoci zodpovednosť za nežiadúce účinky prešla pri podpise Krajčím na našu stranu (nezabúdajme, že pôvodne chcel loptičku s rizikom nechať na lekároch, po tlaku sa to ale zmenilo) súčasne máme Rusom poskytovať osobné údaje o ľuďoch, ktorí nahlásia prejavy nežiadúcich účinkov. To ale nie je v súlade s našou legislatívou rovnako ako platnosť nezverejnenej zmluvy (pre OĽANO priaznivcov a ich argumenty o nezverejnených zmluvách EÚ, ktoré síce majú iný právny základ – aj tie sú zverejnené). O mlčanlivosti je v zmluve tiež výnimka, takže Matovič/Krajčí klamali keď tvrdili, že nemôže byť zverejnená. Naopak zverejnená podľa našich zákonov byť mala a musí. Inak nebola platná a tu je na mieste otázka, kto je zodpovedný ak odišla platba za neplatnú zmluvu (medzitým vrátená).
Táto blamáž (presnejšie sabotáž) už nemôže skončiť dobre a bude asi ťažké nájsť aspoň jedného právnického Jarčušku, ktorý povie, že to bolo v poriadku. Samozrejme môžeme to brať ako marginálnu vec v porovnaní s takmer 500 000 000 výdavkom na pravidelné perforovanie slizníc v krajine, ktorá testovacou zbraňou dosiahla až k Olympu v počte úmrtí na svete. A tak sa spolu s Krivošíkom a konzervatívnymi priateľmi treba skrátene pýtať: Naznačuje to, že vláda SR nechala ľudí počas prvej štvrtiny tohto roka úmyselne zomierať? Obstojí takéto niečo vo svetle faktov? Áno obstojí.

Teraz najčítanejšie