Kulinárska krimi, ktorá nedráždi žalúdok násilím, ale chuťou do jedla
Vojde Francúz do prázdnej luxemburskej reštaurácie a objedná si fazuľovú polievku, paštétu, zajačie ragú, slivkový koláč s vanilkovou zmrzlinou a potom zomrie. Toto nie je gastronomická anekdota z kategórie „čierny humor“. Je to úvod do detektívneho príbehu z prostredia kulinárskych gastronomických služieb. Kniha s názvom Diabolský plod je prvou zo série kulinárskych krimi so šéfkuchárom Xavierom Kiefferom.
Jeho reštaurácia s názvom Deux Églises sa nachádza v hlavnom meste Luxemburska. Jej majiteľ sa mohol stať svetovou kulinárskou celebritou, no on sa pred svetom gastrošoubiznisu utiahne do malého podniku s miestnymi špecialitami. Jeho klientmi sú najmä úradníci inštitúcií Európskej únie, ktoré v meste sídlia.
V momente záhadného úmrtia tajomného zákazníka sa z Kieffera stáva nielen jeden z hlavných podozrivých, ale aj ústredný samozvaný detektív, ktorý chce prísť záhade na koreň. Názov kulinárska krimi je oprávnený. Všetko sa točí okolo kuchárov, reštaurácií, bistier, kulinárskych receptov a zápase o hviezdičky recenzentov reštaurácií. Autor tento mikrosvet súperenia chutí a luxusu dáva do kontrastu s druhým extrémom, a to so svetom chemicky upravovaných potravín potravinárskeho priemyslu, ktorého snahou je nasýtiť hladný svet.
Dávno tvrdím, že dobrá detektívka nemusí mať komplikovanú zápletku, pretože potom má aj priškrtenú logiku. Táto kulinárska detektívka ma o tom opäť v dobrom presvedčila. Na dvestotridsiatich stranách sa odohráva zaujímavý detektívny príbeh, ktorý netúži zaujať čitateľa krvilačnými scénami alebo bezbrehým násilí. Je to detektívka klasického strihu, nekopia sa v nej mŕtvoly, je uveriteľná a v niečom aj poučná.
Neodporúčam čítať nalačno.