Denník N

Nová „atómovka“ Igora Matoviča

Ďalšia „atómovka“ na prekrytie doterajších dvoch. Vybuchne aj táto?

V prvom rade začnem tým, čo je v tomto celom najpodstatnejšie. Nová „atómovka“ Igora Matoviča prichádza vo chvíli, keď potrebuje prekryť svoje kolosálne zlyhania. Rovnaký vzorec správania u neho vidíme opakovane. Keď na jeseň bolo všetkým jasné, že vláda zlyhala v príprave na ďalšiu vlnu pandémie, tak prišiel s celoplošným testovaním. Keď sme sa v novom roku vyšplhali na prvé miesto v počte obetí pandémie v dôsledku neschopnosti vlády prijať protiepidemické opatrenia, tak prišiel so Sputnikom. A teraz, keď konečne po 2 mesiacoch došlo k zverejneniu zmluvy Sputnik a zároveň sa mi podarilo získať z MF účet za Matovičove testovanie (pol miliardy eur), tak prišiel s novou dymovou clonou – údajne ide riešiť demografickú krivku Slovenska (nezabudol tiež ulahodiť xenofóbom (Borisovi Kollárovi) a pripomenul, že „migrantov nechceme“).

Čo sme sa zatiaľ dozvedeli? Malo by ísť o nejakú formu zvýšených príspevkov na deti. Ale nie na všetky deti, iba deti pracujúcich rodičov. Lebo iba tie deti si zaslúžia lepšie podmienky pre život. Lebo presne to vedia tie deti ovplyvniť. Či ich rodičia majú zamestnanie alebo nie. Zjavne nemá každé dieťa rovnakú hodnotu. Ale to už sme videli aj pri zavedení tehotenského príspevku, na ktorý majú taktiež nárok len pracujúce ženy. Síce sa tvária, že tým príspevkom chcú zabrániť interrupciám. Ale asi záleží na ochrane len niektorých tehotenstiev. A v prípade rodičov má úplne každý rovnakú šancu byť zamestnaný, že? Aj jednorodič, ktorý sa stará o zdravotne znevýhodnené dieťa a tak mu maximálne zostáva čas na nejaké privyrobenie si v rámci šedej ekonomiky, ak vôbec. Aj rodič, ktorý v dôsledku pandémie prišiel o zamestnanie a žije v časti Slovenska, kde je zrovna vysoká nezamestnanosť. Aj rodič, ktorého pre farbu pleti opakovane odmietli zamestnať. Nepracuješ! Môžeš si za to sám!

A ako chce zalátať obrovskú dieru v rozpočte? Zvýšením DPH. Pričom práve DPH je daň, ktorá neprimerane zaťažuje sociálne znevýhodnené rodiny. Lebo DPH musíme pri každodennom fungovaní platiť všetci. Teda minimálne, ak chceme mať čo jesť, do čoho sa obliecť a čím si zakúriť, či na čom uvariť. A je to práve DPH, ktorú iné krajiny znižujú (najmä sektorovo), aby zachránili ekonomiku pred krachom. Ale nie, Matovič tým najviac ohrozeným rodinám nechce pridať nič. A ešte ich potrestá vyššou DPH. To môže naozaj vymyslieť len génius!

Zhrniem teda v bodoch. Igor Matovič
  • vyplytval z rozpočtu pol miliardy eur na neefektívne testovanie
  • zaviazal Slovensko ku kúpe vakcín Sputnik za 20 miliónov dolárov, a to bez ohľadu na to, či tie vakcíny reálne prevezmeme a či nimi vôbec budeme očkovať alebo budeme mať koho očkovať (posledný prieskum ukázal, že iba vakcínou Sputnik sa chce očkovať iba 87 tisíc ľudí, Igor Matovič ich však nakúpil pre 1 milión ľudí)
  • a teraz chce akože podporiť zvýšenie pôrodnosti tým, že pracujúcim (!) rodičom dá zvýšený príspevok a všetkých to nechá zaplatiť na vyššej DPH. Či dôchodcov, či ľudí z vylúčených komunít, či ľudí, ktorí nemajú detí alebo už majú dospelé deti.
A btw. Aj Igor Matovič predpokladám vie, že zvýšené príspevky nevedú k zvýšenej pôrodnosti (zistili to aj jeho kamoši v Poľsku). Tej skôr pomáha dostupnosť a kvalita jaslí a škôlok a podpora rodovej rovnosti, ktorá vedia k rovnomernejšiemu rozdeleniu starostlivosti o domácnosť a deti. Ale to by Matovičovi asi jednak moc nevyhovovalo a zároveň je to dlhodobý a náročný proces. A to nie je nič pre neho. On má len bum bum nápady. Tie dva jeho doterajšie vypálili dosť zle. S týmto to nedopadne o nič lepšie. Už si môžeme len tipnúť, ako rýchlo mu odpadne od chuti. A či prinesie aj ďalšiu koaličnú krízu.

Teraz najčítanejšie

Lucia Plaváková

Som advokátka, ľudskoprávna aktivistka a matka. Som členkou predsedníctva Progresívneho Slovenska. V Progresívnom Slovensku som našla ľudí, s ktorými zdieľam víziu Slovenska, ktoré je modernou krajinou férovou ku všetkým a v ktorej má každý šancu na dôstojný život. Som zakladajúcou členkou OZ Dúhové rodiny. Pre LGBTI ľudí poskytujem bezplatné právne poradenstvo v inPoradni. V parlamentných voľbách 2020 som kandidovala pod č. 28 na kandidátke PS/Spolu.