Denník N

Trio Matovič, Heger a Kollár nasmerujú Slovensko na grécku cestu

Igor Matovič a spol. sa chcú hrať na skutočných sociálnych demokratov, ktorí vytvoria silný sociálny štát. Bude však založený na extrémnom zadlžovaní, ktorý budeme splácať všetci. A ďalšie generácie po nás.

V tomto momente môžeme s určitosťou povedať, že Igor Matovič bude mať aj v tejto vláde naďalej kľúčové slovo a z postu ministra financií si bude chcieť získať stratenú dôveru občanov osvedčenými populistickými sociálnymi balíčkami. Pamätáme si ich z čias vlád Róberta Fica a tento nástroj sa evidentne zapáčil aj súčasnej vláde.

Z dielne ministerstva financií má byť už čoskoro oznámená daňovo-odvodová reforma, ktorej hlavným politických heslom by mal byť rodičovský príspevok vo výške 200 eur na dieťa do 18 rokov pre pracujúceho rodiča a 100 eur na dieťa do 18 rokov pre nepracujúceho rodiča. Náklady tejto reformy by sa mali vyšplhať na 2,5 mld. eur, pričom aj sám minister Matovič priznal, že nastavený systém bude deficitný. V preklade povedané – na financovanie nových navýšených rodičovských dávok si budeme musieť požičiavať a prehlbovať zadĺženie. V časoch, keď čelíme vysokému nárastu deficitu verejných financií najmä z dôvodov pandémie, je predloženie takejto reformy hazardom s verejnými financiami a dlhodobou finančnou udržateľnosťou.

Ďalšou ranou do už tak krvácajúceho štátneho rozpočtu bolo nedávne schválenie popandemickej pomoci deťom z rodín v hmotnej núdzi. Na každé dieťa bude výška príspevku 333 eur a celkovo by mala byť pomoc nasmerovaná takmer 400 tis. deťom. Vláda však nemá peniaze na toto jednorazové opatrenie a teda jej nezostáva opäť nič iné, ako si na toto populistické opatrenie požičať.

Bude zaujímavé sledovať, aká skupina obyvateľstva bude vybraná pre ďalší vládny balíček pomoci. Pre verejné financie by bolo najlepšie, aby sa začalo s konsolidáciou verejných financií a postupným plánom znižovania deficitu, avšak pri pohľade na dnešnú politickú scénu a predkladané návrhy je to veľmi nereálna predstava. Takmer s určitosťou môžeme už dnes povedať, že ani tejto vláde sa nepodarí dosiahnuť vyrovnaný rozpočet. Naďalej nám teda iba zostáva čakať, kedy sa objaví na Slovensku zodpovedný politik, ktorý jasne povie, že si budeme musieť utiahnuť opasky a podobné zábavky vlády vo forme rozdávania z požičaného nie sú na mieste. A skôr či neskôr bude musieť prísť na rad zvýšenie daní. Otázkou už iba je, či sa na rodinné dávky zložíme všetci formou zvýšenia DPH či dane z príjmu alebo iba tí ,,bohatí“, ktorí si dovolili na Slovensku vlastniť nehnuteľnosť, častokrát zaťaženú hypotékou do dôchodku.

Teraz najčítanejšie