Denník N

Neopakovateľná investičná príležitosť

Alibaba utrpela sankciami čínskeho regulátora výraznú stratu hodnoty. Zdá sa, že rekordná pokuta aj prísľuby firmy do budúcnosti túto fázu vývoja Alibaby uzavreli. Vzhľadom na predpokladaný prudký rast čínskeho hospodárstva je možné, že stojíme pri nákupe akcií Alibaby pred zásadnou investičnou príležitosťou.

Celosvetovo bezkonkurenčný čínsky technologický gigant Alibaba Group, mal našliapnuté dosiahnuť a možno aj prekonať rozmer Amazonu. Avšak negatívne vyjadrenie zakladateľa spoločnosti a najznámejšieho podnikateľa v krajine Jacka Ma na účet čínskej vlády, mohlo pochovať celú spoločnosť. Výrok zapríčinil zmiznutie Jacka Ma a následné spustenie vyšetrovania čínskych technologických spoločností za porušovanie protimonopolných zákonov.  Alibaba stratila skoro 30% svojej hodnoty na americkej burze a  Ant Group musela zrušiť primárny úpis svojich akcií na burze.

Svetlo na konci tunela

Po skoro pol roku zdĺhavého vyšetrovania celkovo tridsiatich technologických spoločností sa nakoniec tieto firmy zaviazali dodržiavať protimonopolné zákony krajiny. Zákon v zásade hovorí nekonať v rozpore  so spravodlivou hospodárskou súťažou v jednotlivých oblastiach, v ktorých spoločnosti podnikajú a vybudovať zdravý konkurenčný trh.

Alibabe bola udelená historicky najvyššia pokuta v hodnote 2,78 miliardy dolárov za zneužitie jej dominantného postavenia na trhu s cieľom donútiť predajcov k exkluzívnaym obchodom s touto platformou. Ant Group sa podľa vyjadrenia podriadi požiadavkám regulačných orgánov, opustí niektoré zo svojich najinovatívnejších a najvýnosnejších biznisov a podriadi sa dohľadu čínskej centrálnej banky. Posledné obmedzenie postihne v súčasnosti dominantnú mobilnú platobnú aplikáciu Alipay na čínskom trhu, ktorá bude povinná napraviť nekalé konkurenčné praktiky a zlepšiť správu a riadenie spoločnosti.

Zotavovanie Číny predznamenáva rast cyklických spoločností

Posledný ekonomický výhľad Medzinárodného menového fondu (MMF) podporil dôveru investorov v čínske akcie zvýšením projekcie rastu čínskeho HDP na rok 2021 na 8,4 percenta, čo je 10-ročné maximum.

Priložený graf porovnáva trend rastu kapitalizácie spoločnosti s dlhodobým exponenciálnym trendom. Z grafu je možné pozorovať pozitívnu koreláciu zmieneného pomeru od roku 2016, ktorá sa aj napriek rôznym externým a interným faktorom pohybuje medzi štandardnými odchýlkami (sivé čiary). V súčasnosti je možné pozorovať, že ukazovateľ sa nachádza na  dolnej štandardnej odchýlke a návrat k priemeru by znamenal nárast hodnoty spoločnosti o približne 25%.

ProfitLevel-Baloga-Alibaba-unikatna-investicia
ProfitLevel-Baloga-Alibaba-unikatna-investicia

Zdroj: VisualizedAnalytics.com

Pozitívna stránka pokuty

Aj napriek, tomu, že uvalené pokuta je negatívnou skutočnosťou, je to len jednorazový výdavok a z dlhodobého hľadiska nebude mať dopad na fungovanie spoločnosti. Pokuta pre Alibabu, môže byť taktiež vnímaná ako daň za vedúce trhové postavenie spoločnosti. Môže dokonca slúžiť ako potvrdenie unikátnosti spoločnosti s jedinečným produktom. Zažehnanie boja s regulačnými orgánmi ako aj očakávaný neuveriteľný hospodársky rast Číny predpovedá Alibabe návrat na vydláždenú rastovú cestu s minimálne 25%-ným potenciálom v krátkodobom horizonte.

Teraz najčítanejšie

LukasBaloga

Finančným trhom som sa začal aktívne zaoberať už počas vysokej školy. Inžinierske štúdium som absolvoval na Ekonomickej univerzite v Bratislave a zároveň postgraduálne štúdium na Nottingham trent university v Nottinghame. Popri štúdiu som zastával post člena investičného výboru a analytika u obchodníka s cennými papiermi. V súčasnosti pracujem ako analytik a zároveň pracovník na oddelení dealingu ProfitLevel. Štúdium makro a mikroekonomického diania aplikujem na investovanie na finančných trhoch. O týchto témach píšem aj na svojich blogoch.