Denník N

MZ SR zvýši kompetencie všeobecným lekárom – chce z nich urobiť telefonistov

Slovenské zdravotníctvo sa reformuje už 30 rokov, ale jeho organizácia je po každej „reforme“ stále horšia, akoby reformy navrhovali nie odborníci, ale úplní diletanti od zeleného stola, bez diskusie s odbornou a pacientskou verejnosťou, ktorej sa zmeny najviac týkajú. Nebolo tomu inak ani pri informácii, ktorá v týchto dňoch prebehla médiami.

MZ plánuje rozšíriť kompetencie všeobecným lekárom a zaviazať ich, objednávať pacienta k lekárovi-špecialistovi telefonicky. Ten, kto toto navrhol sa buď nelieči alebo nežije na Slovensku a už vôbec nie je možné predpokladať, že o tomto zámere diskutoval s relevantnými subjektmi zdravotníckej praxe. Podľa diskusii na nete sa dá usudzovať, že  snáď niet jediného lekára v tejto republike, ktorý by s týmto zámerom MZ súhlasil. Predkladateľ  tohto návrhu zrejme netuší, koľko pacientov a telefonátov a otázok pacientov a príbuzných, často zbytočných, musí v pracovnej dobe vybaviť ambulantný zdravotný personál. Sú to desiatky až stovky telefonátov. A pritom väčšina slovenských ambulancii disponuje len jedným lekárom a jednou sestrou, ktorí musia denne vybaviť niekoľko desiatok pacientov. Objedávať pacientov popri tejto práci ešte k špecialistovi, ku ktorému sa na prvýkrát dá dovolať  len zriedka, pretože tiež v ambulancii nesedí so založenými rukami, ale pracuje viac, ako povoľujú normy a tiež väčšinou len s jednou sestrou.

Sám pacient alebo jeho sprevádzajúci príbuzný predsa najlepšie vie, kedy mu termín vyhovuje, prípadne ku ktorému špecialistovi chce ísť, ak mu dôveruje, hoci aj do iného okresu. Navyše väčšina špecialistov potrebuje vedieť o pacientovi pred prijatím aj ďalšie informácie. Keby mal toto riešiť všeobecný lekár, tak jedného pacienta vybavuje nie 5-10 ale možno 30 minút.

Riešením je, pokiaľ nefunguje centrálny objednávací systém, že všeobecný lekár dá pacientovi kontakty na všetkých odborníkov v danej oblasti v najbližšom okolí jeho bydliska a nech si pacient sám vyberie, kam chce ísť a objedná sa. Ak sa mu to nepodarí, mal by mať možnosť obrátiť sa na svoju poisťovňu, ktorá by mala mať sily a prostriedky na to, aby mu objednanie u špecialistu zabezpečila.

Suma summarum. Zostáva len dúfať, že uvedený návrh zostane len tam, kde je doteraz a do praxe sa nedostane. V opačnom prípade z ambulancii vyženie ďalších lekárov a sestry. Kam? Do dôchodku, do zahraničia alebo ako napísala kolegyňa v diskusii k tejto téme Lidl to istí.

Ak už MZ chce skutočne pomôcť preťaženému ambulantnému systému, malo by konečne začať s reformou systémovo, krok po kroku a všetky dôležité rozhodnutia pred prijatím a legislatívnou úpravou dať na verejnú diskusiu tým, ktorých sa týkajú najviac, teda zdravotníkom a pacientom. V prípade vyššie uvedeného návrhu sa tak zatiaľ určite nestalo.

Stabilizovať personál v ambulanciách je možné v prvom rade zmenou legislatívy, ktorá nebude vyháňať zdravotný personál do Lidla alebo do zahraničia.

Ak mladý začínajúci ambulantný lekár chce a má možnosť pracovať v ambulancii, pokiaľ nemá atestáciu z príslušného odboru, môže pracovať pod vedením garanta, ktorého však musí zamestnať, odvádzať za neho odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne a prípadne mu dať nejaký plat. Tí slušnejší starší kolegovia, ktorí sa vedia vžiť do situácie mladého kolegu, si plat ani nežiadajú. Ale koľko je takých, ktorí si funkciu garanta nechajú riadne zaplatiť?  Prečo by MZ nemohlo tieto náklady začínajúcemu lekárovi kompenzovať? Lebo by to bol konečne normálny systémový a stabilizačný krok, ktorý by motivoval mladých lekárov, aby tu zostali?

Takýchto a podobných návrhov by mohla odborná verejnosť dať MZ toľko, že by si mohlo vyberať. Samozrejme, ak by tú odbornú verejnosť niekto na MZ akceptoval a nevymýšľal nerealizovateľné návrhy bez diskusie.

Pán minister dnes v správach povedal, že každá kritika ich posúva dopredu. Tak zostáva len dúfať, že konečne svojich kritikov začnú na MZ aj počúvať.

Súvisiace články:
Čakacie doby u lekárov nie sú dôsledkom ich zlého manažmentu, ale chorého systému
Nedovolali ste sa? Ordinujeme

Teraz najčítanejšie

Jozef Klucho

Jeden z prvých blogerov sme.sk, gastroenterológ, virtuálny medicínsky poradca na www.gastroenterolog.com a konzultant pre gastroenterológiu na www.celiakia.sk a www.edusan.sk Píšem články o medicíne, slovenskom zdravotníctve, hudbe 70-80-tych rokov a bežnom živote.