Denník N

Talianska stopa Borisa K.

Každé voľby sprevádzajú dva omyly, ktoré sa tešia všeobecnej obľube. Politici si myslia, že voľby rozhoduje osobnosť lídrov kandidátky, stranícke aparáty zase odvodzujú svoju dôležitosť od kvality volebného programu. To, čo rozhoduje o úspechu (neúspechu), je nastavenie spoločnosti. To, ako a či sa (predvolebná) agenda zmení na prioritu celej krajiny.

Téma klimatickej zmeny môže vyniesť ekologické strany (a ich lídrov) do úlohy záchrancov sveta, migrácia vyniesla rozhodujúce strany do pozície lídrov opozície, Salviniho do čela vlády a Borisa K. do parlamentu. Témy spájajúce blahobyt so vzdelaním a hospodárskym rastom pasujú skôr liberálom, zväčšovanie sociálnych rozdielov ako evergreen sociálnych demokratov (zrejme nebude hlavnou témou sezóny), úlohou konzervatívcov je bagatelizovať (chlácholiť), že sa nič dramatické nedeje a všetko nech radšej zostane po starom (weiter so)…

Nastavenie spoločnosti a jeho modifikácia tak, aby sa menilo v súlade s “našim“ vnímaním  a záujmami je úlohou “trójskych koní“ politiky. Pokiaľ sa taká téma (a kone) neobjaví, vznikajú široké koalície, ktoré sa donekonečna pretláčajú o tom podružnom, skoro ako keď obchodné reťazce ponúknu sezónny výpredaj, automobilky uvedú na trh nové SUV, známy režisér natočí filmový trhák. Výber vakcíny, strata sociálneho postavenia, návrat do normálu.

Najnovšie doba prináša obchodovanie s konfliktami. Ako keď obchodník so zbraňami zásobuje obe (všetky) znepriatelené strany konfliktu. Skrátenie kolúznej väzby výmenou za podporu ministerky. (Ne)hlasovanie o podpore ako reakcia na vydieranie. Ministerka si nie je istá pozíciou a Boris zahlasoval za, lebo (iné) obchodné záujmy nepustia. Ak voľby rozhodla téma korupcie a klientelizmu (Strapatého vila ako symbol), prisvojilo si ju priveľa ľudí, ktorí preonačili (?) pôvodné predstavy voličov a vystavali na tom svoju agendu.

Ak dnes vedú zelení nemeckú politickú agendu ekologickými témami, stále sú tu 2/3 strán, ktoré považujú (zatiaľ) za rozhodujúce iné témy. Aj Matovič vyhral voľby s podobným pomerom a strhol ostatných. Ukazuje sa, že Lišpicova a Kolíkovej predstava Matovičovho odkazu prestáva byť kompatibilná s významnou časťou voličskej základne. Zatiaľ to pochopil Kollár a umne znovuobjavuje tému migrácie, ktorá ho vyniesla do kresla druhého najvyššieho ústavného činiteľa. Je celkom možné, že Mateo to istí. Sezóna prevádzačov začína …

Teraz najčítanejšie