Denník N

Ukazujú nám komodity, že sa centrálne banky mýlia?

Ceny komodít prudko rastu. Signalizujú nám, že inflácia narastie viac než centrálne banky očakávajú?

Najväčším strašiakom na trhoch aktuálne už nie je pandémia Covid-19, ale možný príchod inflácie, ktorá bude prestreľovať cieľ menovej politiky, ktorý je v našom prípade tesne pod 2% v strednodobom horizonte. Tieto obavy plynú z bezprecedentného nárastu likvidity, ktorá dopomáhala zmierniť hospodársky pokles zapríčinený pandémiou a protipandémickými opatreniami. V prípade USA už môžeme vidieť relatívne prudký medziročný nárast inflácie z februárových 1,7% na 2,6% v marci a až 4,6% v apríli. Za týmto nárastom nie je len otváranie ekonomiky ale aj bázický efekt. To znamená, že v rovnakom období predchádzajúceho roka bola inflácia príliš nízka, aj menší rast cenového indexu tak spôsobí vyšší rast. I kvôli tomuto efektu by mohla inflácia ešte ďalej rásť aj v máji. Inflácia okolo 5% v USA nie je teda vôbec nereálna, avšak ak by sme sa dostali výrazne nad tieto hodnoty, musel by Fed prehodnotiť svoju menovú politiku a rozhodnúť sa, či rast cenovej hladiny vysedí alebo zakročí sprísňovaním svojej politiky.

Možným predstihovým indikátorom rastu cien sú ceny komodít. Tie zažívajú prudký rast, ktorý sme už dlho nevideli. Medzi lídrami, čo sa cenového rastu týka je kukurica (+ 49,59%), vykurovací olej (+ 34,43%), meď (+ 33,92%) alebo ropa (+ 30,98%). Ide pritom o výkonnosť od začiatku roka. Ak by sme sa pozreli na ročný rast takej kukurice zistíme, že cena vzrástla dokonca o 132,28%. Prudký rast zažíva aj cena dreva a železa. Jednoducho povedané, rastú takmer všetky komodity či už ide o kovy, energie alebo poľnohospodárske plodiny. Nemôžeme sa teda vyhovárať napríklad na zlé počasie alebo iné faktory, ktoré vplývajú na cenu komodít. Tento rast sa ďalej prenáša do vyšších nákladov výrobcov a následne do vyššej ceny výstupov a celej cenovej hladiny.

Otázkou teraz zostáva, ako rýchlo sa ekonomika bude dostávať do normálu. Od toho totiž priamo závisí obrátkovosť peňazí, kvôli ktorej sa inflácia dostáva na povrch až teraz. Ak bude tempo očkovania ďalej narastať a konečne sa vrátime do životov, ktoré sme žili pred pandémiou je dosť možné, že inflácia môže výrazne rásť nad očakávania centrálnych bánk.

Teraz najčítanejšie