Denník N

M. Walker: Prečo spíme (Čitateľský denník 28/2021)

„Na severnej pologuli sa v marci mení zimný čas na letný, čo pre milióny ľudí znamená o hodinu kratšiu možnosť pospať si. Keby sme si do prehľadných tabuliek usporiadali milióny denných záznamov nemocníc, tak ako to urobili výskumníci, zistili by sme, že takéto zdanlivo bezvýznamné skrátenie spánku sa na nasledujúci deň prejaví hrozivým nárastom počtu srdcových infarktov.

Pôsobivo to funguje obojsmerne. Keď sa na jeseň na severnej pologuli posúva čas o hodinu späť, a máme šancu pospať si o hodinu dlhšie, miera výskytu srdcových infarktov na nasledujúci deň výrazne klesá (…)

Mnohí ľudia si myslia, že o hodinu kratší spánok počas jednej noci nič neznamená a takýto úbytok spánku je nepodstatný a bezvýznamný. Nie je, ani zďaleka nie je.“

Úskalím knihy o spánku je, že po jej prečítaní budete neustále rozmýšľať o… spánku. Uvedomujúc si jeho dôležitosť — a nadupaní kvantom nových informácií o infarktoch, nehodách a fungovaní pamäti — sa budete snažiť kvalitne vyspať. Ležiac na posteli si (možno) začnete hovoriť: „Už zaspi, už zaspi!“, a tikot ručičky na vašich hodinkách zrazu budete vnímať ako dunenie na tých kostolných. Aspoň to sa stalo mne.

Matthew Walker je profesorom neurovied a psychológie a zároveň vedúci Laboratória spánku (chcel som napísať snov, ale to je príbeh iného Sandmana). Prečo spíme je jeho prvou knihou, v ktorej sa snaží popularizačným štýlom predstaviť výsledky svojich výskumov. Čo je to spánok a snívanie? Prečo ich potrebujeme? Čo sa nám stane, ak sa na kvalitný spánok vykašleme?

Podobne, ako som naposledy písal o Genialite ptáků, aj tu nájdete mnoho vedeckých štúdií a neuro-biologického žargónu, ktorému skôr porozumie moja manželka psychologička, než ja, biedny grafik. Opäť to však zachraňujú zaujímavé príklady z praxe, popisy podivuhodných experimentov (máčanie tlapiek psíkov do teplej vody) a, samozrejme, súhrn dvanástich tipov, ako dobre spať.

Isto vás, napríklad, poteší, že šlofík po obede nie je prehrešok, ale veľmi dôležitá činnosť, ktorú praktizujú aj výskumníci v NASA. Alebo že rozdelenie na ranné vtáčatá a nočné sovy je prirodzený a praktický. Taktiež budete citlivejší k ľuďom, ktorí trpia narkolepsiou a pochopíte, prečo sa tak často vyskytujú nočné „únosy mimozemšťanmi“.

A ako znejú tie dobré rady? V zásade takto: dodržiavajte spánkový režim, nepite podvečer kávu a alkohol, neprejedajte sa, šlofík si doprajte najneskôr do tretej poobede, spávajte v tmavej a chladnej spálni bez mobilu a telky. A pred zhasnutím nočnej lampy sa venujte uvoľňujúcej činnosti — počúvaniu hudby, lúšteniu sudoku alebo, tam ta da dá, čítaniu kníh. Môžete začať aj touto.

M. Walker: Prečo spíme
Citadella, 2018
412 strán
*
70 %
*
Čitateľský denník vo forme podcastu môžete počúvať tu.
Moje ďalšie písačky a kresbičky môžete sledovať tu.

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.