Denník N

Kryptomena, ktorá pobláznila svet

Kvôli prebytku financií a vlnách „hype“ organizovaných na online fórach vidíme na trhu masový run na viaceré tituly. Aktuálne takéto masové šialenstvo dokázalo „nafúknuť“ Dogecoin, do obrovských rozmerov.

Bezkonkurenčne najrastovejšia kryptomena, ktorá bola založená ako žart bez reálnej využiteľnosti je dogecoin s viac ako 12 000%-ným rastom za rok.

Poblúznenie s najväčšou pravdepodobnosťou reflektuje rastúcu silu retailových investorov s finančnou muníciou vďaka stimulačným programom, obmedzeným možnostiam gamblingu a nadbytkom voľného času zapríčineným koronavírusovou pandémiou.

Finančné rozhodovanie investorov je zvyčajne poháňané špekuláciami na online fórach a chatovacích skupinách. Logicky na to následne reagujú ostrieľané pušky na finančných trhoch spravujúce obrovský objem peňazí, vyjadreniami o obavách z prehrievania na finančných trhoch. V extrémnych prípadoch to môže dospieť až k bubline, ktorá môže v stotine sekundy prasknúť a ublížiť malým investorom, keď nastane obrat na trhu.

Čo je dogecoin?

Dogecoin je kryptomena, ktorá sa začala pôvodne ako kryptomenový vtip. Tvorcovia napísali kód za niekoľko hodín a vytvorili webovú stránku so psími „memes“ a komiksovým písmom.

Vitajte v „meme“ svete

Cena dogecoinu a jeho „memes“ sú stávkou s nulovým súčtom. Najznámejšie „memes“ stvárňujú  Elona Muska, Mie Khalify na raketových lodiach. Veľký dopad na kryptomenu majú tiež influenceri TikToku, ktorí propagujú dogecoin ako stávku na rýchle zbohatnutie. Na sociálnych sieťach už počas minulého roku (najmä TikToku a YouTube) pri cene zlomkom centu predikovali dogecoinu cenu 1 dolár.

Mohli mať pri influenceri pravdu?

Výraznejšie pohyby na dogecoine nastali až krátko po tom, čo GameStop zahájil svoj historický rast, vďaka investorom a špekulantom na finančných trhoch, ktorí si zrazu uvedomili, ako sa uvoľnili sily retailových investorov a hromadne sa nahrnuli do zaujímavejších  investičných príležitostí.

Explózia na dogecoine nastala, keď trhová kapitalizácia 5.5.2021 dosiahla až 70 miliárd dolárov aj vďaka užívateľom Robinhoodu, ktorých využívanie aplikácii rástlo tak rýchlo, že ju opäť zrútili.

ProfitLevel-Baloga-Dogecoin-poblaznil-svet
ProfitLevel-Baloga-Dogecoin-poblaznil-svet

Zdroj: Tradingview.com

Dogecoin na hodnote 1 dolár

Pri súčasných udalostiach vo finančnom svete môže dogecoin bez problémov hodnotu 1 dolára. Ak máte v pláne špekulatívne obchodovať, tak aktívum, ktoré za rok dokázalo vzrásť o viac ako 12 000% je zaujímavou alternatívou. Na druhej strane je nutné mať na pamäti, že riziko prevažuje nad prémiou. Ak máte čas pozorne sledovať vývoj ceny vysoko volatilného dogecoinu a ste ochotný podstúpiť riziko 100% rastu, tak dogeoin môže byť pre vás tou správnou voľbou.

Teraz najčítanejšie

LukasBaloga

Finančným trhom som sa začal aktívne zaoberať už počas vysokej školy. Inžinierske štúdium som absolvoval na Ekonomickej univerzite v Bratislave a zároveň postgraduálne štúdium na Nottingham trent university v Nottinghame. Popri štúdiu som zastával post člena investičného výboru a analytika u obchodníka s cennými papiermi. V súčasnosti pracujem ako analytik a zároveň pracovník na oddelení dealingu ProfitLevel. Štúdium makro a mikroekonomického diania aplikujem na investovanie na finančných trhoch. O týchto témach píšem aj na svojich blogoch.