Denník N

Ako albatrosy bojujú proti nelegálnemu rybolovu

Albatros so zariadením. Foto: Henri Weimerskirch/CNRS
Albatros so zariadením. Foto: Henri Weimerskirch/CNRS

Možno to znie ako vtip, ale je to skutočnosť. Albatrosy z ostrova Kerguelen detekujú rybárske lode, ktoré vykonávajú nelegálny rybolov.

Za všetkým stojí Dr. Henri Weimerskirch, odborník na albatrosy z francúzskeho Národného centra pre vedecký výskum (CNRS), ktorý využil albatrosy žijúce na ostrove Kerguelen v južnom Indickom oceáne. Vďaka špeciálnemu zariadeniu, ktoré nosia vedia detegovať radar rybárskych lodí.

Podľa zákona musia mať všetky rybárske lode zapnutý transpondér, ktorý určuje ich presnú polohu. Keď sa ho rozhodnú vypnúť, s vysokou pravdepodobnosťou sa chystajú na nelegálny rybolov. Musia mať ale zapnutý radar, aby predišli zrážke s inou loďou. A práve tento signál vie zachytiť zariadenie, ktoré má na sebe pripnuté daný albatros.

Dostať sa na odľahlý ostrov Kerguelen nie je vôbec jednoduché. V malom mestečku Port-aux-Français žije iba okolo 80 ľudí, väčšina sú vedci a obslužný personál. Zásobovacia loď musí vyraziť z ostrova Réunion a cesta jej trvá 15 dní. Na tomto subantarktickom ostrove nie sú žiadne stromy, minimálna vegetácia, často prší a fúka. Kolónia albatrosov je asi 40 km od hlavného mestečka a dostať sa tam dá iba za pomoci vrtuľníka.

Poloha ostrova Kerguelen. Grafika: Horizon magazine

Albatrosy hniezdia na útesoch, vo výške 200 metrov nad morom a potrebné je sa k nim zlaniť. Ich výhodou je, že sú krotké a vedci sa k nim vedia bez problémov dostať. Dvojice fungujú tak, že kým jeden loví, tak druhý sedí na hniezde a potom po návrate si role vymenia. Vtedy je jediná možnosť, ako ho podržať a nasadiť mu zariadenie. Albatrosy vedia výborne redukovať svoju energiu využívaním vetra a prúdov, preto sa niekedy na ich výmenu rolí čaká aj celý deň.

Kolónia albatrosov na ostrove Kerguelen. Foto: Henri Weimerskirch/CNRS
Útulňa na ostrove Kerguelen. Foto: Henri Weimerskirch/CNRS

Vedci už získali informácie o miestach, kde sa nelegálne loviace lode pohybujú a aj o tom, že až tretina lodí mala vypnutý transpondér. Teraz rokujú s francúzskymi autoritami o spôsoboch, ako zastaviť nelegálny rybolov.

Teraz najčítanejšie