Denník N

Všetko, čo by ste mali vedieť o kryptomenách

Nejeden človek dnes slabikuje slovo kryptomena. V médiách čoraz viac rezonujú slová ako BitCoin, Dogecoin či Ethereum. Táto téma, prirodzene, ako to býva pri nás ľuďoch pri všetkom, čo je nové a neznáme, polarizuje na dva tábory. Jedni v kryptomenách vidia rýchlu vidinu zisku, zatiaľ čo druhí ich kritizujú a označujú za bublinu, ktorá časom praskne. Keď sa pozrieme však bližšie na argumenty a názory oboch táborov, neraz nájdeme množstvo zveličení, dezinformácií a neznalostí. Zväčša ani jedna strana nevzala do rúk relevantnú literatúru na túto tému, aby zistila, o čom je vlastne reč.


Prečo by sme sa kryptomien nemali báť?

Je to už takým večným pravidlom dejín ľudstva, že všetko nové je zo začiatku vnímané ako niečo negatívne, ohrozujúce zaužívaný spoločenský status quo. Keď vznikla kníhtlač, mnohí sa jej báli. Nič nemalo nahradiť písané knihy, pretože takto to fungovalo už celé veky. Keď v 19. storočí prichádzali prvé autá, mnohí si mysleli, že nič sa nevyrovná koňom, pretože ich ľudstvo používa od nepamäti. Dnes čítame knihy v mobiloch a jazdíme na autách, ktoré si vie dovoliť takmer každý.

Človek sa vždy bál toho, čomu nerozumel. A pri kryptomenách postavených na technológií blockchainov a kryptografií to rozhodne platí. Autá však používame bez ohľadu na to, že nevieme, ako presne fungujú (česť výnimkám). Keď prichádza nejaká revolúcia či technologická novinka, prirodzene sme podozriví. Až keď sa niečo rozšíri natoľko, že je to bežné, vtedy to začneme brať ako čosi bežné, však používajú to aj ostatní. Kryptomeny predstavujú finančnú a technologickú revolúciu, ktorá do pár rokov bude niečim, čo budeme používať všetci. Už dnes sa nachádzame v procese implementácie kryptomien do existujúcich finančných a technologických štruktúr. Do pár rokov bude o kryptomenách vedieť každý.

Základom je kvalitný výskum

Ako rastie dopyt a záujem po kryptomenách, rastie simultánne aj počet podvodníkov, ktorí na neznalosti a nenažranosti ľudí zarábajú. Ak na takýto podvod naletíte, v podstate ste odkázaný na to, že budete kryptomeny zatracovať a nadávať na ne, hoci je to len výsledok vašej neznalosti. Základom je preto kvalitný výskum. Našťastie aj na Slovensku máme niekoľko kníh, ktoré vypĺňajú medzeru v tejto oblasti. Jednou z kníh je kniha od Dr. Juliana Hospa Kryptomeny. Nejde o najnovší titul (2018), ale prevedie vás cez základné pojmy, technologický vývoj, prehľad základných kryptomien a poučí vás, na čo si máte dávať pozor.


Ak vás zaujímajú kvalitné romány, nemal by Vám rozhodne ujsť čerstvo vydaná kniha Georga Orwella Na dne v Paríži a Londýne. Základné informácie o knihe tu


Skôr, ako niečomu či niekomu zveríte svoje peniaze, vždy si musíte urobiť výskum danej kryptomeny. Ten zahŕňa spoznanie tímu ľudí, ktorí za projektom stoja, plány do budúcnosti, ktoré spoločnosť má a samozrejme, investorov a celkovú investíciu v kryptomene (tzv. Market Cap). Overené spoločnosti majú vysoký Market Cap v hodnote niekoľkých miliárd dolárov a nájdete ich medzi prvými na kryptoburzách. Nenechajte sa oklamať vidinou rýchlych ziskov. Tých zopár šťastlivcov, ktorí zbohatnú na tzv. shitcoinoch, ktoré rýchlo vyletia, rýchlo padnú, sú len výnimkou potvrdzujúcou pravidlo. Buďte vždy čiastočne konzervatívny, podstupujte istú mieru rizika, ale iba do tej miery, do akej ste schopný sa so svojimi peniazmi rozlúčiť. Myslite v horizonte ďalších rokov a neulakomte sa na rýchle zisky.

Hospova kniha je dobrým začiatkom. Vďaka nej ľahšie pochopíte podstatu systému, na ktorom fungujú kryptomeny. Neočakávajte však, že porozumiete všetkému. Počítač používate bez toho, aby ste si vopred pred jeho kúpou zistili, na akom princípe funguje Windows či grafická karta. Rozhodujúca je funkčnosť a využitie. Po prečítaní vám ostane menej otáznikov ako predtým, no nezmiznú úplne. Ak ide o vaše peniaze, je dôležité si robiť aj naďalej výskum a vzdelávať sa v tejto oblasti. V ďalšom článku prinesiem ďalšie tipy na knihy zo sveta kryptomien, ktoré môžu v tejto oblasti obohatiť vaše obzory.

Máte nejaké skúsenosti s kryptomenami? Robili ste si na túto tému výskum? Chystáte sa si v tejto oblasti urobiť viac jasno?

Knihu Kryptomeny si môžete zakúpiť tu

*Záverečná poznámka:

Ak vás zaujímajú ďalšie moje knižné tipy, pozrite si moje recenzie (odkaz tu) alebo moju rubriku Knižná nádielka:

  1. Knižná nádielka 1 (2020) odkaz tu
  2. Knižná nádielka 2 (2021) odkaz tu
  3. Knižná nádielka 3 (2021) odkaz tu
  4. Knižná nádielka 4 (2021) odkaz tu
  5. Knižná nádielka 5 (2021) odkaz tu
  6. Knižná nádielka 6 (2021) odkaz tu
  7. Knižná nádielka 7 (2021) odkaz tu

O svoju filozofiu a skúsenosti s čítaním kníh som sa tiež podelil v dvoch článkoch Umenie bdelého čítania (10 rád ako vyťažiť z čítania viac, 1. časť)Umenie bdelého čítania (10 rád ako vyťažiť z čítania viac, 1. časť)

Knižné recenzie píšem preto, lebo sa chcem s ľuďmi deliť o informácie a užitočné poznatky, ktoré môžu zlepšiť či skvalitniť život. Ak sa Vám moje články páčia, budem vďačný za ich zdieľanie, dostanú sa tak k viacerým ľuďom. Pre ľahší prístup k novým blogom si môžete zapnúť upozornenia o novom blogu, ktoré Vám prídu priamo na mail. Ak ste v článku našli chyby, prosím, dajte mi vedieť. Ak Vás zaujímajú ďalšie zaujímavosti z kníh, sledujte môj knižný profil na Instagrame alebo Facebooku. Ak sa vám páčia moje recenzie a výber kníh, moju činnosť môžete podporiť príspevkom napríklad cez Patreon (odkaz tu)  Za akúkoľvek podporu Vám budem vďačný :-)

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Albert Lučanský

Vyštudoval som históriu a slovenskú literatúru a literárnu vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde si v súčasnosti aj robím doktorát z literárnej vedy. Medzi moje záľuby patrí čítanie kníh o literatúre, histórii, filozofii, religionistike či psychológii. Moje knižné blogy na Denníku N sa obsahovo týkajú kníh, ktoré sa mi dostali do rúk (novšie aj staršie). Ak máte záujem o recenzovanie knihy či spoluprácu, kontaktujte ma a dohodneme sa :-)