Denník N

Sme tu, boli sme a budeme.

17. máj je Medzinárodným dňom boja proti homofóbii. Problematika, ktorá je aj v 21. storočí veľmi aktuálna. Najnovšie štúdie ukazujú, že krajiny, ktoré legislatívne upravujú postavenie tejto komunity, dosahujú oveľa lepšie ekonomické výsledky. Na Slovensku je táto téma nechutne zneužívaná politickými predstaviteľmi v rámci predvolebných bojov.

Foto: The Parlament Magazine

Počas 42 rokov (1948 -1990) bola homosexualita klasifikovaná Svetovou zdravotníckou organizáciou ako mentálne postihnutie. Až 17. mája 1990 jeho Valné zhromaždenie prehlásilo, že „homosexualita nie je chorobou, narušením alebo úchylkou.“

Manželstvo medzi osobami rovnakého pohlavia alebo registrované partnerstvá nie sú ešte stále uznávané vo väčšine krajín EÚ. Páry rovnakého pohlavia sa stretávajú s veľkými ťažkosťami pri uznávaní ich práv.

Európsky parlament prijal viacero uznesení, v ktorých odsúdil diskrimináciu a jeho želaním je, že budúce generácie Európanov budú vyrastať v otvorenej kultúre nediskriminácie a tolerancie.

Foto: Queer Slovakia

Dúhová stužka symbolizuje prijatie, akceptáciu a rešpekt pre ľudí LGBTQ komunity. Táto kampaň boja proti homofóbii reaguje na nedostatok pocitu bezpečia LGBTQ ľudí vo verejnom priestore na Slovensku. Toto je záležitosť/problém, ktorú nevyriešia samotní LGBTQ ľudia, ale musí byť do procesu riešenia  zapojená každá osoba a hlavne štát.

Napríklad britský vedec Dr. Paul McKay bol vedúcim štrnásťčlenného tímu, ktorý vyvinul vakcínu proti Covid-19, Oxford/Astra Zeneca.  Na rozdiel od iných vakcín, vytvorených globálnym farmaceutickým priemyslom, sa vakcína Dr. McKaya vyvíjala na Imperial College v Londýne, aby bola cenovo dostupnou a účinnou reakciou na pandémiu. Okrem vakcíny sa Dr. McKay v posledných rokoch zameriaval aj na ochorenie HIV, ebolu, horúčku lassu, besnotu a chlamýdie.

Foto: Getty Images Dr. Paul McKay

Podľa prieskumu verejnej mienky Eurobarometer poradenského centra Prizma (2019) by až 35 % Slovákov vadilo, ak by osoba v najvyššej  politickej funkcii bola gej, lesba alebo bisexuál. Iba 21 % by prijalo, ak by ich dieťa randilo s osobou rovnakého pohlavia. Situácia na pracovisku nie je o nič lepšia. 35 % respondentov by prekážalo, ak by ich kolega alebo kolegyňa v práci bol/a gej, lesba alebo bisexuál.

Pritom správa, ktorú publikovalo OECD 24. júna 2020 – Zasľúbená zem? Cesta k začleneniu LGBTQ komunity. Over the Rainbow? The Road to Inclusion poskytuje prehľad o úrovni do akej 34 krajín OECD zabezpečuje rovnaké zaobchádzanie s LGBTI ľuďmi, do akej miery zákony v krajinách OECD zabezpečujú rovnaké zaobchádzanie s ľuďmi LGBTQ komunity, a o doplnkových politikách, ktoré by mohli pomôcť podporiť začlenenie LGBTQ komunity.

Porovnáva situáciu v roku 2019 so situáciou v roku 1999 vo všetkých členských krajinách. Správa konštatuje, že diskriminácia ľudí LGBTQ zostáva všadeprítomná. Znižuje investície do ľudského kapitálu v dôsledku šikanovania v škole, vylúčením talentov LGBTI z trhu práce, zhoršovaním ich duševného zdravia a produktivity následne klesá aj celková hospodárska produkcia

Zaujímavosťou je, že v roku 2021 sa mnoho krajín našťastie posunulo k tomu, aby zaznamenali progresívny posun smerom vpred.

V súčasnosti je viac politikov, úradníkov a dokonca aj hláv štátov, ktorí otvorene a verejne priznali svoje členstvo v LGBTQ komunite ako kedykoľvek v histórii. Medzi popredných patria:

Foto: Style/Celebrity. Z ľava: Ana Brnabić, Xavier Bettel, Jens Spahn, Pete Buttigieg, Grant Robertson.

Ana Brnabić je nielen prvou otvorene lesbickou, srbskou premiérkou, ale aj prvou ženou, ktorá kedy získala takúto funkciu. V roku 2017 sa zúčastnila belehradskej prehliadky Pride, čím sa stala prvou hlavou balkánskeho štátu, ktorá tak urobila. A v roku 2019 sa jej partnerke narodil syn.

V roku 2018 sa úradujúci predseda vlády Luxemburského veľkovojvodstva Xavier Bettel stal prvým gay premiérom, ktorý bol zvolený aj na druhé funkčné obdobie.

Jens Spahn je jedným z najvýznamnejších nemeckých politikov. Ako minister zdravotníctva získal Spahn ešte väčšiu priazeň vďaka svojej  reakcii v rámci Spolkového snemu na koronavírusovú krízu. Spahn si vzal svojho manžela, novinára Daniela Funkeho, na súkromnom obrade v roku 2017. Tento otvorene homosexuálny politik bol dokonca nedávno označený za najobľúbenejšieho nemeckého politika, čím z kola vyradil aj dlhoročnú kancelárku Angelu Merkelovú.

Pete Buttigieg, bývalý slávny starosta mesta South Bend v americkom štáte Indiana. Joe Biden nominoval Buttigiega za ministra dopravy USA, čo z neho urobilo prvého kandidáta na kabinet v americkej histórii, ktorý je otvorene gejom.

Keď na  Novom Zélande premiérka Jacinda Ardern opätovne zvíťazila, ako priekopníčka inkluzívnosti a rôznorodosti, vymenovala niekoľko staronových ministrov a tiež ministrov LGBTQ. Z nich si za podpredsedu vlády zvolila homosexuála Granta Robertsona za ministra financií.

Medzi najvplyvnejších svetových politikov, ktorí podporujú a aktívne sa hlásia k obhajobe práv LGBTQ komunity, patrí okrem amerického prezidenta Joea Bidena a viceprezidentky KamalyHarrisovej, aj kanadský premiér Justin Trudeau (na obrázku s bývalým írskym premiérom Leom Varadkarom uprostred  a jeho partnerom.

Foto: REUTERS/Christinne Muschi

Na Slovensku je otázka postavenia menšiny LGBTQ silne marginalizovaná a v predvolebnom čase hrubo zneužívaná politickými predstaviteľmi, ktorí sa dokonca neštítia vyvolávať nenávistné postoje voči predstaviteľom tejto komunity. Tu sú aspoň niektoré organizácie, ktoré sa venujú postaveniu LGBTQ komunite na Slovensku.

www.inakost.sk

www.prizma-kosice.sk

www.queerslovakia.sk

www.lotosovekvety.sk

Teraz najčítanejšie

Róbert Eisner

Tlmočník-prekladateľ, ESP lektor. Člen Progresívneho Slovenska.  Profesijné skúsenosti v oblasti medzinárodných vzťahov, bilaterálnej a multilaterálnej spolupráce, ocenenia a vyznamenania: Honorary Texan Degree - ocenenie udelené guvernérkou štátu Texas Ann Richards, CRUZ DE ALFONSO X EL SABIO - Rytiersky rád udelený Španielskym králom Juanom Carlosom I.