Denník N

Plán obnovy podľa Matoviča.

Správa z tlače: za prvý kvartál ohlásil BionTech (vakcína Pfizer) obrat 2,05 mld.Eur a čistý zisk 1,13 mld. Pre porovnanie pred rokom obrat 28 mil. Eur a strata 53 miliónov. Ak sa nič nezmení, na konci roka by mohol čistý zisk dosiahnuť 6-7 mld.Eur. Podobný zisk dokázali vyrobiť azda len zlatokopi a výrobcovia drog. Ak bude niekto tvrdiť, že budúca potreba opakovaného (pravidelného) preočkovania nie je vedená (aj) komerčným záujmom …

Žijeme zvláštnu dobu, zachránime síce vlka, ale medveď sa stáva našim susedom, tí šikovnejší prerobia prázdne penzióny s pomocou eurofondov na domovy s opatrovateľskou službou, pre pracovné miesta na výrobu kartonáže prehliadame blízky zdroj lacného dreva. Ideme stavať lacné nájomné byty, ale trh nepočká a už dnes letia nahor ceny medi, stavebnej ocele, bitumenov, stavebné drevo sa platí zlatom. Ideme dekarbonizovať Európu a nepýtame sa, kde na to vezmeme energiu. Zelenú energiu v objeme 1 bilión Eur ročne.

Aká bude cena za ekologický pokrok? Čo všetko musíme zmeniť a čoho sa budeme musieť nakoniec vzdať? Nebude to nakoniec krokom späť? Teda ako pre koho. Doteraz bol plán obnovy taká komorná záležitosť. Tam miliarda na zrýchlenie železničných tratí, tam milióny na súdne budovy a zateplenie úradov. Kolektory a nové kotly pre vybraných šťastlivcov …

Kto nakoniec “zatiahne“ dekarbonizáciu národného hospodárstva? Bude zaplatená len peniazmi alebo aj poklesom životného štandardu pracujúcich v chémii, energetike, hutníctve, agrosektore či automobilkách … ? Klimatické ciele sú jasné, ale cesta k nim zahalená hmlou … Víťazmi by sme chceli byť všetci, ale pôjde to aj bez porazených ?

Klimatická zmena zasiahne nielen spotrebiteľov, ale aj výrobcov. Na jednej strane horúčkovitá legislatívna aktivita, na druhej strane chýbajúci odhad dôsledkov… (netrúfam si napísať analýza). Skokovo rastúce ceny teplého vzduchu a daní za uhlíkové palivá kontra rentabilita produkcie. Garancia doterajšieho hospodárskeho rastu a privátnej životnej úrovne, kontra hroziaca ekonomická a sociálna neaktivita.

Udržanie výroby spĺňajúcej ekologické nároky by malo mať prednosť (najvyššiu prioritu). A poctivé by malo byť, odkiaľ nato vezme výrobca aj energiu. Čistú energiu. Možno si tí starší ešte spomenú, že pohnutia sa kĺbových Ikarusov zo zastávky boli sprevádzané oblakom sivého dymu. Možno si ešte spomenieme, že podľa vône sme vedeli, či pred nami ide Avia, Liazka či Trabant. Dostali sme sa stavu, že neporovnateľne čistejšie autá chceme (musíme) nahrádzať takmer bezemisnými, ak chceme naďalej jazdiť. Podobne je to s bezemisnou (nízkoemisnou) výrobou. Teda ak chceme vyrábať….

Žijeme zvláštnu dobu. Nehaňme Matoviča pre cestu za oceán. Veľkosť problému to nezmení ani ho nezastaví …

Teraz najčítanejšie