Denník N

Nová testovacia stratégia ide správnym smerom, potrebuje však ešte vylepšiť

Schválená národná testovacia stratégia ide vo všeobecnosti dobrým smerom, avšak v niektorých bodoch – osobitne v otázke, ako zmeniť prístup k PCR testovaniu a ako efektívne využiť nakúpené AG testy – by sa ešte dala vylepšiť.

V stredu 12.5. vláda v rámci aktualizácie Covid automatu schválila aj národnú testovaciu stratégiu. Vo všeobecnosti ide dobrým smerom, avšak tri strany, ktoré sa skríningovému testovaniu ušli, sú predsa len primalý priestor na všetky detaily. Dovolím si preto na základe skúseností z testovania v praxi z posledného polroka navrhnuté zmeny zhodnotiť a doplniť.

Keďže kolektívna imunita pri zaočkovanosti 60 až 70 %% populácie sa ukazuje ako beh na dlhú trať (v súčasnosti je zaočkovaných cca 27 % obyvateľov Slovenska a v čakárni len ďalších približne 250-tisíc ľudí), do jej dosiahnutia  bude testovanie naďalej dôležitým nástrojom na udržanie nákazy pod kontrolou. A prípad Seychely môže indikovať, že ani toto vysoké percento zaočkovanosti nemusí stačiť na víťazstvo nad pandémiou.

Problémom PCR nie je vysoká cena, stačí zmeniť prístup

Testovacia stratégia hovorí, že základnou metódou má byť PCR testovanie. Úplný súhlas: PCR testy dokážu zachytiť rádovo už desiatky častíc vírusu a sú najpresnejšou metódou. Nákazu vedia určiť už niekoľko dní predtým, než sa človek stane infekčným a začne ju šíriť v okolí. Stratégia však jedným dychom dodáva, že problémom je cena a kapacity PCR testovania.

PCR testovať sa však dá už dnes v cene takmer na úrovni AG testov vďaka tzv. poolovaniu vzoriek. Vzorka z každého odberu sa rozdelí na polovicu, časť sa odloží a časť sa zmieša s ďalšími do tzv. poolu (stratégia používa výraz združená vzorka), tvoreného napr. z individuálnych 10 vzoriek. Ak je pool negatívny, v cene a čase jedného laboratórneho vyšetrenia sme dostali výsledky viacerých ľudí. Pri pozitívnom výsledku poolu sa individuálne otestujú všetky odložené časti vzoriek. PCR testovanie je dostatočne citlivé na to, aby zachytilo pozitívneho aj po zmiešaní jeho vzorky s inými a pri nízkej pozitivite vzoriek je tento postup mimoriadne efektívny. Šetrí kapacity laboratória (namiesto 2000 vzoriek sa napríklad pri 2% pozitivite u bežnej populácie vyšetrí len 220 vzoriek s dostatočne presnými výsledkami). Metódu používal od začiatku pandémie Izrael, dnes ho využíva väčšina krajín a napríklad aj v Českej republike vďaka nej začína cena PCR testu už na približne 5 eurách za vzorku pri pravidelnom testovaní. Koniec koncov, kloktacie testy na školách u nás boli rovnako realizované touto poolingovou metódou.
Ak chce Slovensko testovať presne a s vysokou citlivosťou prostredníctvom PCR, treba ho spraviť dostupnejším nastavením pravidiel pre poolovanie vzoriek vychádzajúcich zo súčasného vedeckého poznania (teda určiť presné postupy pre poolovanie a veľkosti združených vzoriek, vrátanie testovania firiem, škôl a bežnej verejnosti).

Skutočne treba AG testy hodiť cez palubu?

Slovensko má na skladoch ešte zhruba 28 miliónov antigénových testov, ktoré sa dajú využiť na štandardný nosohltanový výter, alebo výter zo špičky nosa. Stratégia hovorí o skrátení platnosti ich výsledku na 24 hodín, čo je určite krok dobrým smerom. Týždeň a viac platný výsledok AG testu je, samozrejme, nezmysel.

Povesti antigénových testov uškodil spôsob, akým sa začali používať od plošného testovania. AG testy sú prínosom, ak od nich nečakáte to, čo nevedia. Sú vhodné pre lacné a rýchle identifikovanie aktuálne infekčných ľudí. Ako ukazuje príklad mnohých slovenských firiem, pri pravidelnom a systematickom testovaní a následnom potvrdení pozitívnych prípadov PCR testmi majú svoj prínos. Náš projekt Rýchlotest COVID realizoval vo firmách tisícky testovaní a z ich výsledkov vyplýva, že firmám sa darilo držať počet pozitívnych prípadov pod kontrolou, a to aj v čase, keď situácia v krajine kulminovala.

Rovnako Dánsko, krajina s podobným počtom obyvateľov, avšak s 5x menej obeťami covidu, vsadila vo veľkom na AG testovanie, avšak s platnosťou len 3 dni a následným PCR testom pre potvrdenie pozitívnych prípadov, s čím konečne počíta aj naša stratégia.

AG testy majú svoje výhody: sú rýchle, nevyžadujú zložitú logistiku, sú lacné a má zmysel ich do boja zaradiť (zvlášť, ak už ležia na sklade v miliónoch kusoch). Vyradiť AG testy z praxe a nechať ich exspirovať je zbytočné plytvanie. Prečo nepresunieme časť MOMiek na hranice pri vstupe na územie Slovenska, na letiská a medzinárodné železničné a autobusové uzly pre rýchlu kontrolu prichádzajúcich? Prečo neumožníme MOMkám robiť výjazdy na testovanie do firiem, škôl a na kultúrne a športové podujatia s použitím štátnych AG testov (aktuálne usmernenia z Ministerstva zdravotníctva  zakazujú použitie štátnych testov pri takýchto testovaniach)? Rovnako by dávalo zmysel realizovať s ich použitím kontrolovaný test šírenia vírusu  na hromadnom podujatí (podľa už realizovaných pozitívnych skúsenosti zo zahraničia), ktorý by pomohol epidemiológom nastaviť pravidlá pre letné hromadné podujatia.

Rozbiť celú sieť MOMiek by bola chyba

Testovacia stratégia nijakým spôsobom nevyjasňuje budúcnosť siete MOMiek. Udržiavať celú sieť pri novej filozofii testovania a zníženom výskyte vírusu v populácii nemá zmysel, avšak hodiť cez palubu väčšinu MOMiek s cennými skúsenosťami tiež nie. Čo by rozhodne pomohlo udržateľnosti testovacích kapacít, je zrušiť nezmyselné viazanie zdravotníkov pri testovaní. Lekári a sestry sú potrebné v nemocniciach a ambulanciách, v MOMkách pri jednoduchom stere z nosa či hrdla stačia medici, rovnako ako to štát umožnil pri plošnom testovaní. Existujúce MOM by mohli realizovať odoberanie vzoriek pre PCR a LAMP testovanie, prípadne odber vzoriek na vyšetrenie protilátok. Tým by urobili tieto nástroje boja proti pandémii dostupnejšie pre verejnosť.

Nedostatkom stratégie je platnosť testov od momentu doručenia výsledkov a nie od momentu odberu. Zo schválenej 72-hodinovej platnosti PCR testu trvá niekedy len samotné vyhodnotenie testu aj 48 hodín – platnosť testu by teda mala byť počítaná od momentu odberu, keďže informácia o zdravotnom stave sa viaže k tomu bodu.

Ak to zhrniem, ak chceme držať ekonomiku otvorenú a súbežne rýchlo reagovať na prípadné zhoršovanie situácie, potrebujeme kombinovať pravidelné testovanie v miestach väčšej koncentrácie ľudí a na hraniciach, dodržiavanie karantény a dôsledné trasovanie pozitívnych prípadov. Vláda už avizovala ďalšie vylepšovanie testovacej stratégie v najbližších týždňoch. Keď využijeme najnovšie poznatky a inšpirujeme sa príkladmi zo zahraničia, dokážeme testovať adresne, presne a zároveň lacno.

Teraz najčítanejšie

Rychlotest COVID_Vavrincik Martin

Martin Vavrinčík

V spoločnosti Rýchlotest COVID, ktorá je spin-off projektom vývojárskej fintech spoločnosti Vacuumlabs, mám na starosti riadenie projektu mobilných odberových miest (MOM). Spoločnosť Rýchlotest COVID vznikla z pôvodného interného projektu Vacuumlabs, ktorého cieľom bolo pravidelne testovať členov tímu a umožniť tak bezpečné fungovanie v spoločných priestoroch. V súčasnosti spoločnosť Rýchlotest COVID zabezpečuje pravidelné antigénové a PCR testovanie pre firmy a zároveň prevádzkuje 18 MOMiek v Bratislave a Košiciach. Do roku 2010 som pôsobil ako advokát, následne som pracoval na sociálnej inklúzii rómskych komunít na Ministerstve sociálnych vecí, sociálnych vecí a rodiny SR, v meste Dobšiná a v neziskových organizáciách ETP Slovensko, Človek v ohrození a Projekt DOM.ov. Od roku 2017 som pôsobil ako kancelár politickej strany Spolu a manažoval úspešnú volebnú kampaň PS/Spolu do Európskeho parlamentu. V spoločnosti Vacuumlabs pôsobím od roku 2020. https://www.linkedin.com/in/martin-vavrincik