Denník N

5 skvelých spôsobov ako budete viac produktívny a zároveň nevyhoríte!

milan tkáč stratégie

V modernej spoločnosti je bežné, že čoraz viac ľudí sa naháňa za vytúženým úspechom, autom, domom, prácou a popri tom sa zabúda na čarovné porekadlo „menej je niekedy viac“.  Vedľajším účinkom rýchleho života a „nestíhačiek“ je stres, úzkosť a v mnohých prípadoch aj syndróm vyhorenia. Tvrdou a permanentnou prácou síce môžete dosiahnuť veľa, no otázkou je, akú daň za to zaplatíte. Cítiť sa dobre vo svojej koži a mysli je základom pre pozitívnu budúcnosť a sebarozvoj. Napriek tomu sa na to často zabúda a ľudia sú schopní dramaticky prekročiť svoje hranice. Skrátka, veľa ľudí pracuje na 200 %, pričom nie sú schopní si dopriať oddych a čas na regeneráciu. Veľmi dobré je riadiť sa heslom: „Pracuj múdro, nie tvrdo.“ Keď to dosiahnete, nestratíte motiváciu.

Ako vo všetkom, tak aj tu platí, že treba udržiavať zdravý balans. Inak povedané, buďte produktívni, no myslite aj na svoje psychické zdravie a oddych. Preto vám prinášame päť tipov, ktoré vám pomôžu upratať si v živote bez toho, aby ste sa zbláznili.

Určite si priority

Sústredenosť a správny zámer je absolútne kľúčový. Pred tým, než sa pustíte do budovania svojho biznisu, stanovte si jasný zámer a cieľ. Ľudia majú vo zvyku robiť desať vecí naraz a potom to vyzerá tak, že nevedia čo skôr spraviť, kam sa pohnúť. Možno ste sa v tom aj našli. Preto robte jednu vec a poriadne.

Plánovanie je základ

S prvým bodom súvisí aj plánovanie. Ak nebudete plánovať, ocitnete sa v chaose. Ak ste pevne rozhodnutí kráčať za svojimi cieľmi, vyskúšajte techniku Pomodoro. Ide o metódu organizácie času. Základom je teda stanoviť si cieľ. Potom si nastavte stopky na 25 minút a počas toho sa intenzívne venujte tomu, na čom pracujete. Keď časovač zazvoní, dajte si päť minút pauzu a po nej znova pokračujte v cykle 25 minút, 5 minút pauza. Po štyroch takýchto cykloch si dajte približne dvadsať minútovú pauzu a znova sa pustite do práce. Faktom je, že nie každému vyhovuje presne táto dĺžka intervalov. Preto si pokojne vytvorte vlastnú dĺžku Pomodoro techniky. Základom je ale to, aby ste vytrvali v danej činnosti a neprepadli prokrastinácii.

Stanovenie hraníc

Množstvo ľudí na voľnej nohe trpí syndrómom vyhorenia práve preto, lebo pracujú celý deň. Dôležitou vecou je do istej miery oddeliť pracovný život od toho súkromného. Možno sa aj vám stalo, že ste si ľahli do postele po náročnom dni, zrazu ste si na niečo spomenuli a znovu sadli za počítač. Skoncujte s tým. Každý deň si určite pracovný čas a po ňom sa venujte tomu, čo vám pomôže „vypnúť“ myseľ. Samozrejme, že niektoré ciele vyžadujú prácu navyše, napríklad pred deadlinom alebo dôležitou prezentáciou, no limity sú nevyhnutné.

Venujte sa záľubám

Aby váš život nebol len všedný a stereotypný, venujte sa svojim koníčkom. Vymedzenie času na voľnočasové aktivity pomáha chrániť psychiku pred vyhorením. Či už je to šport, maľovanie, čas s priateľmi, turistika alebo jóga, na tom nezáleží. Podstatné je, aby ste dokázali relaxovať či už aktívne alebo v tichu s knižkou v ruke.

Buďte vďační

Vďačnosť a odmenenie samého seba za svoj výkon má pozitívny vplyv na váš život. Pokojne si každý deň alebo týždeň spíšte na papier, za čo ste na seba hrdí a vďační. Po každom pokroku sa odmeňte niečím pekným. No a v neposlednom rade je dôležitý smiech a humor. Preto neberte veci príliš vážne a uvoľnite sa.

Teraz najčítanejšie