Denník N

Som antisemita?

Hádzali po mne počas mojich ciest na Hebrejskú univerzitu počas štúdia v Jeruzaleme kamene aj palestínski aj izraelskí radikáli. Je to boj teroristov s populistami. Ani jedni ani druhí nevidia iné riešenie ako eskaláciu napätia. V mieri by stratili jedni aj druhí zmysel svojho pôsobenia, ktorý spočíva v ustavičnej polarizácii situácie.

Hlavný problém je ak sa dívame na dianie v Palestíne či Izraeli našou mierovou kaviarenskou optikou. Teroristické vedenie vojny, ktorá porušuje akékoľvek pravidlá nenecháva žiaden priestor na vynucovanie pravidiel či zákonov.

„Demokratické“ voľby aj s medzinárodným dohľadom v Gaze legitimizovali konanie Hamasu ako teroristickej organizácie. Irena Bihariová nepotrebovala u nikoho zabodovať. To ako sa Izrael bráni na občianskej aj vojenskej úrovni, by za normálnych podmienok bolo naozaj problém. Brániť sa však proti teroristom mimo akýchkoľvek pravidiel je legitímne aj etické aj za cenu, ktorú platí Izrael. A palestinska propaganda to zručne využíva. Nemáme všetci všetky informácie. Ani z jednej ani z druhej strany. Preto sa dívame na situáciu subjektívne. Niekto aj subjektivisticky. Naozaj úloha nemá v tejto konštelácii riešenie.

Môj priateľ Moshe

Koncepčné riešenie je v nedohľadne. Všetko sa rieši len od konfliktu do konfliktu. Môj priateľ Moshe, sekulárny Žid, s ktorým som sa spoznal pred rokmi na plavárni v YMCA v západnom Jeruzaleme sa prihováral už pred rokmi za také štátoprávne usporiadanie, ktoré umožní jednej aj druhej strane usporiadať si svoj vlastný samostaný štát. Prípadne federáciu či konfederáciu. Že sa to zatiaľ stále nepodarilo je len ilustráciou toho, že takéto názory nemajú v debate priestor aby dozreli a vyrástli.

Vraj Irena Bihariová chcela zabodovať. U koho? U  jej nevoličov a ideových „neprajníkov“? Ako? Že mnohí hejtujú PS ako antisemitskú ultraľavicovú arafatistickú stranu? No tak určite tieto body PS potrebovalo.

Vraj som antisemita

Ale niekomu sa to už hodí. Už sme boli v PS identifikovaní ako feťáci, liberálni fašisti, či agresívni veriaci. Môžeme byť aj ultraľavicoví extrémisti a antisemiti. Akú nálepku ešte dostanem(e)? Zbieram si tieto „nálepky“ na ulici do vlastných uší. Ja. Ktorý som nikdy neochutnal ani mariškový koláčik, chodil som na dve katolícke pápežské univerzity a o tom, ako tu roky hovorím o plazivej rehabilitácii ľudáckeho klerikalizmu a ako sa mi jedni smejú a iní hovoria, že preháňam ani nehovorím. Tak nám tu o chvíľu svätorečia Vojtaššáka a pár rokov po ňom aj Tisa. Moje meno si berie do úst aj dáva na papier nemenovaná dvorná advokátska kancelária „neoľudákov„.
Existuje tu vraj nejaká sprisahenecká organizácia, ktorá im stojí v ceste na križiackom ťažení pri reštaurácii stavovského štátu a zničení hnusného neoliberalizmu. Taký som ja antisemita.
Toto je akýsi mútny filter na všetko, čo PS robí. Chalan z PS, ktorý nevhodne označil režim v Izraeli vo svojom blogu za fašistický bol riešený na zasadnutí predsedníctva , blog musel stiahnuť, v PS boli upravené možnosti členov vyjadrovať sa pod značkou hnutia a pokial viem, Irena Bihariová sa ospravedlnila za tento nevhodný blog aj ÚZŽNO. (ak to nie je presné, opravte ma. Ja mám takúto poslednú  informáciu.) Môžeme sa pýtať, ktorá strana reaguje tak pružne a rázne ak jej člen poruší princípy etiky. Nie autokraticky, ale rokovaním a uznesením aj konkrétnymi krokmi.

Rozumiem všetkým výhradám. Aj ich viem podporiť. Ale označovanie niekoho, kto bezvýhradne nesúhlasí s vojenskými akciami Izraela alebo sa mu zdiaľky aj pod vplyvom palestínskej propagandy zdajú neprimerané, za antisemitu či antiizrealského agenta, sa mi zdá fakt dosť prehnané.

Prehnané zjednodušenie

Za všetko „iné“ na Slovensku bude zodpovedné PS. Vnútropolitické aj zahraničnopolitické. Fajn pocit. A to píšem naozaj v snahe pochopiť, čo sa deje tak, ako som to už naznačil. Hádzali po mne počas mojich ciest na Hebrejskú univerzitu počas štúdia v Jeruzaleme kamene aj palestínski aj izraelskí radikáli. Je to boj teroristov s populistami. Ani jedni ani druhí nevidia iné riešenie ako eskaláciu napätia. V mieri by stratili jedni aj druhí zmysel svojho pôsobenia, ktorý spočíva v ustavičnej polarizácii situácie. A v presadzovaní svojej agendy. Podarilo sa. Už sa bijú aj ľudia na uliciach. Bolo to aj predtým, ale podarilo sa to vystupňovať. Budú aj obete. Hovorí sa už o občianskej vojne.

Keď dôjdu Hamasu rakety, tak sa to upokojí. A potom, po novej dodávke zbraní, znovu dookola.

Je to komplikovanejšie

Ja teda určite Hamas, ani Fatah nemám prečo podporovať. A nie som ani antisemita. Chodil som však na kresťanské bohoslužby Jeruzaleme do Palestínskej dievčenskej školy, čakal som v Tabe v noci po tme 3 hodiny na hranici, prejsť som nemohol. 100 metrov.  Vraj by ma zastrelili. A aj tak vyzerali. Išiel som taxíkom v noci cez Gazu, hádzali po mne kamene palestínski chlapci vo východnom Jeruzaleme cestou na Hebrew University aj židovské ultraortodoxné deti počas šabatu  v Me’a Še’arim. Je to komplikovanejšie. Na toto myslime pri krátkozrakých riešeniach a rýchlych diagnózach slovenských a svetových „problémov“.

Moshe sa mi z Jeruzalema už dlhšie neozval. Je lekár. Asi má veľa práce.

P.S.: Pôvodný názov blogu som pozmenil. Spôsoboval nedorozumenia.

Teraz najčítanejšie