Denník N

Extrémizmus, digitálne technológie, zmysel života či ako sa brániť pred manipuláciou (Knižná nádielka 8)

Každý deň vyjde na svete viac kníh, ako sme schopní prečítať za celý život. Ponuka je pestrá, a preto je potrebné si pozorne vyberať, do akej knihy investujeme svoje peniaze a čas. Život je prikrátky na to, aby sme čítali zlé knihy. Keďže je nemožné písať rozsiahlejšie recenzie na každú jednu knihu, ktorá sa mi dostala do rúk, či ma zaujala, v rubrike Knižná nádielka budem pravidelne upozorňovať na zaujímavé knižné tituly, ktoré vychádzajú, resp. už vyšli a stoja za prečítanie.


Slová ako fašizmus či extrémista významovo strácajú na hodnote, keďže sa používajú v mediálnom, politickom aj náboženskom diskurze veľmi frivolne. Napriek tomu je nebezpečné rezignovať na pomenovanie extrémistických javov a ľudí, ktorí k ním inklinujú. Aké je to žiť medzi extrémisticky zmýšľajúcimi ľuďmi sa dozviete v knihe Do tmy. Tajný život extrémistov, ktoré vydalo vydavateľstvo N press.

Digitálne technológie predstavujú ďalší evolučný zlom v dejinách ľudstva. Ako nás menia? Aké sú ich negatíva a naopak, aké pozitíva? Aké riziká na nás čakajú v budúcnosti, ktorá patrí technológiám? Viac sa dozviete v knihe s apokalyptickým názvom (názvy predávajú :-)) Temný novovek: Technológie a koniec budúcnosti z dielne vydavateľstva Literárna bašta.

Kultové dielo Viktora Frankla nie je potrebné príliš približovať. Jeho knihy sú dodnes čítané a v mnohom nestratili na svojej nadčasovosti. Veď kto by aspoň občas v sebe, na pive či na káve neriešil otázku zmyslu života. Vydavateľstvo Eastone Books čerstvo prinieslo knihu Napriek všetkému povedať životu áno, ktorá predstavuje prvé Franklovo vyrovnávanie sa s otázkou ľudského života po prežití koncentračného tábora. Neskôr tieto svoje závery spracoval v už známej knihe Hľadanie zmyslu života. Ak ste vyčerpaný zo všetkých tých negatívnych správ, sťažovania sa a kritiky na vládu či systém, táto kniha Vás nabije pozitívnejšou energiou a možno Vám pomôže pozrieť sa na veci z iných perspektív.

Nedá sa nemanipulovať. Manipulujeme už ako malé deti, hoci si to neuvedomujeme, len sa prosto snažíme prežiť. Niektorým z nás to ostane do dospelosti a manipulujeme, aby sme dosiahli, čo chceme – vysnívanú prácu, vysoký plat, ústupok zo strany partnera. Každý občas manipuluje, no niektorí si z toho – úprimne povedané – urobili „živnosť“. Knihy o manipulácii nás môžu naučiť rozpoznať manipulačné techniky, vedieť sa im brániť a patrične na ne reagovať. Kniha Manipulativní rétorika. Nejlepší manipulativní triky a techniky vydavateľstva Grada Vám v tom pomôže. Len si dajte pozor, aby ste techniky z knihy nezačali vedome uplatňovať na svoje okolie. Platí totiž pravda, že hoci manipulátora zväčša dosiahnu to, čo chcú, osamelejších ľudí ťažko nájdete…

Vydavateľstvo Premedia vydalo čerstvo posledný román amerického psychiatra a profesora zo Stanfordovej univerzity Irwina Yaloma Problém Spinoza. Po filozofických románoch, ktoré sa týkali osobností ako bol Nietzsche (Keď Nietzsche plakal ) a Schopenhauer (Liečba Schopenhauerom), siaha Yalom po osobe slávneho a na svoju dobu veľmi kontroverzného židovského filozofa Barucha Spinozu. Ak ste čitateľ/čitateľka, ktorý/á máte rád/a hlbšie, reflexívno-existenciálne čítanie, knihu vrelo odporúčam. Ďalšie informácie o knihách sa dozviete nižšie :-)


Do tmy. Tajný život extrémistovZákladné informácie o knihe:

„Iskrivá výprava do tajného sveta, ktorý ovplyvňuje náš každodenný život, a ešte len začíname vnímať, akým spôsobom. Ebnerovej dobrodružstvá v temných zákutiach internetu dokumentujú, ako fašizmus funguje v súčasnosti – a čo musíme urobiť, aby sme to zastavili.“ Peter Pomerancev, autor knihy This is Not Propaganda

Julia Ebner sa profesionálne venuje monitorovaniu činnosti radikálnych skupín. Keď pracovala pre think-tank zameraný na boj s extrémizmom, uvedomila si, že na to, aby naozaj pochopila uvažovanie extrémistov, bude musieť preniknúť priamo medzi nich.

Jej pátranie po podstate extrémizmu sa začína na medzinárodnom stretnutí hnutia Generácia identity v krčmičke Mayfair a pokračuje neonacistickým hudobným festivalom na nemecko-poľskej hranici. Rady, ako mať šťastný vzťah, dostáva od tradičných manželiek zo skupiny Trad Wives, ale aj od neviest džihádu. Lekcie o tom, ako sa stať hekerom, jej dávajú odborníci z ISIS. Je prítomná priamo pri plánovaní násilného zhromaždenia v Charlottesville a strávila veľa času na sociálnych sieťach, ktoré zradikalizovali teroristu v novozélandskom Christchurchi.

Knihu Do tmy. Tajný život extrémistov si môžete zakúpiť tu

Temný novovek: Technológie a koniec budúcnosti

Základné informácie o knihe:

Doba neustálych technologických zmien pretvára aj naše videnie sveta. James Bridle nám ukazuje, ako sa tomuto vývoju oddávame aj bez hlbšieho poznania, a zároveň kritizuje matematické myslenie, ktoré zvádza k viere, že každý problém je možné vyriešiť výpočtami. Temný novovek je volaním po technologickej gramotnosti a nových metaforách, ktoré nám ponúknu iný pohľad na to, ako technológie naozaj fungujú.

Knihu Temný novovek si môžete zakúpiť tu

Napriek všetkému povedať životu áno

Základné informácie o knihe:

Znovuobjavené majstrovské dielo autora medzinárodného bestsellera Hľadanie zmyslu života, ktoré dáva nádej aj v neistých časoch.

Kniha Napriek všetkému povedať životu áno sú úplne prvé originálne prednášky Viktora Frankla, ktoré mal iba 11 mesiacov po oslobodení z koncentračného tábora. Tieto prednášky čiastočne obsahujú náznak niektorých myšlienok, ktoré neskôr rozpracoval v Hľadaní zmyslu života, ale obsahujú aj iné myšlienky a nejde o rovnaké texty. Prednášky vyšli pôvodne knižne v nemčine, ale nikdy predtým nevyšli v slovenčine, dokonca ani v angličtine, až teraz. Tieto dve knihy sa navzájom myšlienkovo dopĺňajú.

Jedenásť mesiacov po oslobodení z nacistických koncentračných táborov uskutočnil psychiater a neurológ Viktor E. Frankl vo Viedni sériu verejných prednášok. Profesor Frankl, ktorý sa krátko nato stal známym na celom svete, v nich vysvetlil svoje ústredné myšlienky o zmysle, odolnosti a dôležitosti prijatia života – aj napriek veľmi nepriaznivým udalostiam. Franklove slová silno rezonujú aj v súčasnosti, keď svet čelí čoraz vážnejším klimatickým a ekologickým hrozbám, prehlbujúcej sa sociálnej aj názorovej nerovnosti a veľkej ekonomickej neistote.

Autor ponúka zaujímavý pohľad na odporúčanie „žite tak, akoby ste dostali druhú šancu“ a odhaľuje svoje základné presvedčenie, že každá kríza v sebe zahŕňa príležitosť. Napriek nevýslovným hrôzam koncentračných táborov Frankl pozorovaním sily svojich spoluväzňov zistil, že vždy je možné „povedať životu áno“. Toto poznanie je hlboká a nadčasová lekcia pre nás všetkých.

Knihu Napriek všetkému povedať životu áno si môžete zakúpiť tu


O svoju filozofiu a skúsenosti s čítaním kníh som sa tiež podelil v dvoch článkoch Umenie bdelého čítania (10 rád ako vyťažiť z čítania viac, 1. časť)Umenie bdelého čítania (10 rád ako vyťažiť z čítania viac, 1. časť)


Manipulativní rétorika. Nejlepší manipulativní triky a techniky

Základné informácie o knihe:

Manipulujeme neustále. Jako děti, kolegové, partneři, rodiče… Manipulace přitom nemusí být nemorální a nemusí škodit ostatním, i když z ní sami máme prospěch. Proto se manipulace nebojte!

Mezinárodně úspěšný trenér rétoriky ve své knize prozrazuje nejúčinnější manipulativní techniky a triky. Dozvíte se, jak si umět vynutit souhlas, jak vzbudit sympatie, ukončit nepříjemné diskuze nebo jak využívat podvodné argumenty a manipulativní řeč těla. Naučíte se také využívat jazykové triky, argumentační klamy a kognitivní zkreslení. S jeho tipy a radami budete mít vždy a všude poslední slovo!

Knihu Manipulativní rétorika si môžete zakúpiť tu

Problém Spinoza

Základné informácie o knihe:

Posledná čať voľnej filozofickej trilógie nadväzuje na romány Keď Nietzsche plakal Liečba Schopenhauerom.

Záverečným dielom Yalomovej filozofickej trilógie je román Problém Spinoza, v ktorom predstavuje životné peripetie a osobný vývoj dvoch diametrálne odlišných ľudí – Barucha Spinozu, židovského filozofa zo 17. storočia, a Alfreda Rosenberga, pseudofilozofa a nacistického propagandistu z 20. storočia, ktorý bol odsúdený na Norimberskom procese. Život týchto dvoch ľudí spája zaujímavý historický fakt – Rosenberg ako vášnivý antisemita prikázal skonfiškovať Spinozovu knižnicu, no zároveň rozkázal, aby tieto knihy nespálili, ako bývalo zvykom, ale zachovali.

Yalom sa v románe pokúša hľadať odpoveď na otázku, prečo bol Spinoza, autor nesmrteľnej Etiky, takým problémom pre nacistickú antisemitskú ideológiu. Plynulo strieda dve časové roviny, Amsterdam v období zlatého veku a nacistické Nemecko, a skúma vnútorné životy týchto dvoch záhadných postáv. Na jednej strane približuje hĺbku Spinozovho učenia, na druhej strane odhaľuje historické a psychologické pozadie nacizmu. Výsledkom je pútavá kniha, v ktorej Yalom potvrdzuje, že je nielen skvelý psychiater, ale aj vášnivý učiteľ a originálny spisovateľ.

Knihu Problém Spinoza si môžete zakúpiť tu

*Záverečná poznámka:

Ak vás zaujímajú ďalšie moje knižné tipy, pozrite si moje recenzie (odkaz tu) alebo moju rubriku Knižná nádielka:

  1. Knižná nádielka 1 (2020) odkaz tu
  2. Knižná nádielka 2 (2021) odkaz tu
  3. Knižná nádielka 3 (2021) odkaz tu
  4. Knižná nádielka 4 (2021) odkaz tu
  5. Knižná nádielka 5 (2021) odkaz tu
  6. Knižná nádielka 6 (2021) odkaz tu
  7. Knižná nádielka 7 (2021) odkaz tu

Knižné recenzie píšem preto, lebo sa chcem s ľuďmi deliť o informácie a užitočné poznatky, ktoré môžu zlepšiť či skvalitniť život. Ak sa Vám moje články páčia, budem vďačný za ich zdieľanie, dostanú sa tak k viacerým ľuďom. Pre ľahší prístup k novým blogom si môžete zapnúť upozornenia o novom blogu, ktoré Vám prídu priamo na mail. Ak ste v článku našli chyby, prosím, dajte mi vedieť. Ak Vás zaujímajú ďalšie zaujímavosti z kníh, sledujte môj knižný profil na Instagrame alebo Facebooku. Ak sa vám páčia moje recenzie a výber kníh, moju činnosť môžete podporiť príspevkom napríklad cez Patreon (odkaz tu)  Za akúkoľvek podporu Vám budem vďačný :-)

Teraz najčítanejšie

Albert Lučanský

Vyštudoval som históriu a slovenskú literatúru a literárnu vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde si v súčasnosti aj robím doktorát z literárnej vedy. Medzi moje záľuby patrí čítanie kníh o literatúre, histórii, filozofii, religionistike či psychológii. Moje knižné blogy na Denníku N sa obsahovo týkajú kníh, ktoré sa mi dostali do rúk (novšie aj staršie). Ak máte záujem o recenzovanie knihy či spoluprácu, kontaktujte ma a dohodneme sa :-)