Denník N

Remeslá v čase pandémie

Schopnosti vyrábať, opravovať či iným spôsobom kreatívne tvoriť sú dôležité z hľadiska ekologického životného štýlu, ale aj kvality života. Navštívili sme preto aspoň niekoľko (post)pandemických ateliérov lokálnych dizajnérok a dizajnérov, umelkýň a umelcov.

Nasledujúca mini séria videí vznikla pôvodne z núdze a technickej nemožnosti organizovať skupinové praktické workshopy pre verejnosť. Zavreté ostali aj školy. Symbolickou spoluprácou s detským kameramanom chceme poukázať na dôležitosť dbania na vyvážený rozvoj detí v každej situácii a tiež ich vedenie k remeselným zručnostiam, popri nadobúdaní digitálnej gramotnosti. Deti sú rovnako postihnuté pandemickou situáciou a vystavené mnohým hrozbám, ktorých dopad začíname až pomaly zisťovať. Podľa údajov UNICEF približne 1,5 miliardy detí na celom svete z dôvodu prísnych karanténnych opatrení nenavštevuje, alebo dlhodobo nenavštevovalo školu. Uvedomujeme si, že vyrovnávanie sa s pandemickou situáciou prebieha v každej profesii a životnej fáze iným spôsobom. 10 ročný Janko sa naučil pracovať s videom a sociálnymi sieťami. Umelecká prax zas potrebuje reflektovať zmeny a nastoľovať nové otázky.

Videá predstavujú zlomky pandemických denníkov kurátoriek festivalu Diany Klepoch Majdákovej a Zuzany Duchovej, ktoré sa snažia byť ekologickou avantgardou dnešných dní a neutopiť sa v X-tej módnej vlne záplav eko-bio-influencerov. Predstavené autorky a autor boli, alebo plánovali byť zapojení do festivalu Nasuti. Výnimkou je Saša Miklášová, ktorá porozpráva – ako inak – online o online platforme pre handmade tvorcov a scéne drobných rukodielnych remeselníkov na Slovensku. Ďalšou spojujúcou líniou týchto osobností je, že sa svojou tvorbou snažia o spoločenskú zmenu a vzdelávanie, odovzdávanie odborných zručností ďalej. Či už je to organizácia praktických workshopov, vzdelávanie na školách Fashion Revolution, alebo v prípade Sashe.sk ponuka marketingu a posúvania handmade tvorcov. Dôležitým je uvedomenie si, že keď investujeme do rozvoja prostredia a celku, rozvíjame aj svoje projekty.

Pandémiu rozhodne nevnímame ako pauzičku na osobnostný rozvoj a návštevy ateliérov nechceme brať ako peknú módnu vlnu na preklenutie nudy. Kríza postihla aj mnohých výtvarníkov a dizajnérov, ktorí prišli o príjmy z organizácie akcií a možnosti predaja svojich diel. Podpora kvalitného umeleckého remesla, dizajnu a umenia je podľa nás dôležitou podmienkou pre zvládnutie krízy.

Nikola Čemanová

Nikola Čemanová sa sa venuje rezidenčným projektom a produkcii v SNG, vedie kurzy keramiky v dielni v Novej Cvernovke a vo svojej tvorbe spracúva témy tela a hmoty. Jej svetom je keramika a vo videu sa okrem iného dozviete, ako zistiť, či hlina, ktorú nájdete na lúke je vhodná na tvorbu alebo nie.

People on Earth

Illah van Oijen a Nina Marčeková tvoria v Novej Cvernovke v ateliéri s názvom People on Earth. Venujú sa redizajnu noseného oblečenia, upcyklácii látok, a tvoria odev či doplnky aj zo zdanlivo nenositeľných materiálov. Rozprávali sme sa o nových spoluprácach, dynamikách pandémie a čerstvých plánoch i novom kvetinárstve Jany Tornado. “Sme slobodné, nemáme zviazané ruky masovou produkciou ani konfekčnými štandardmi, a preto sa môžeme venovať lokálnym projektom o udržateľnosti mimo módny aparátus. Máme ateliér v novej Cvernovke, čo zaručuje každodenné podnety ako zachrániť planétu Zem.”

Bagbet

Bagbet je dizajnérske štúdio, ktoré sa zameriava na spracovanie textilného odpadu. Prioritou je byť ohľaduplný voči prírode. Vo svojej tvorbe sa snažia veciam vdýchnuť nový život a vnášať tak ekológiu do každodenného života. O príbehoch textilu za denného ruchu Šancovej ulice…

home — BAGBET Upcycling Studio

KundyCrew

Jeden z prvých výletov v stále obmedzenom režime pohybu po svojom kraji viedol do Pezinku. Miestny Schaubmarov mlyn (SNG) má ambíciu pravidelne organizovať a poskytovať zázemie pre rezidencie umelcov a dizajnérov. Cieľom je, aby návštevníci mohli umenie v mlyne nielen “obzerať” ale aj zažívať a prichádzať do kontaktu s procesom a výsledkami umeleckej tvorby. Tvorivá skupina Kundy Crew vznikla v roku 2010 ako neformálne zoskupenie nahnevaných dievčat, ktoré sa rozhodli zobrať svojim starým mamám aj tú poslednú zábavku a začali vyšívať. Vo svojich výšivkách sa venujú témam feministickým, antifašistickým, mizantropickým, vážnym, smiešnym, aktuálnym a iným. Zľava: Nina, Eva, mimo obraz Iva, Gabika. Vo videu sa dozviete, či majú aj eko výšivky.

Zároveň bola počas našej návštevy v priestoroch Schaubmarovho mlyna nainštalovaná zavretá výstava. Výstava Skupinová terapia by chcela, nie náhodou práve v Pezinku-Cajle, meste/mieste so silným renomé psychiatrie, umením podchytiť narastajúcu úzkosť a unikajúci pocit radosti, na ktoré dnes reaguje stále viac umelcov. Na jednom mieste, v charizmatickom priestore starého mlyna, koncentrujeme diela, v ktorých sa zrkadlí onen participatívny obrat i komunitný étos, tak ako ich zažívame v umení a prevádzke umenia posledných dekád. Práve v čase spoločenskej krízy, akou nepohybne je pandémia Covid 19 je dôležité upozorňovať aj na starostlivosť o duševné zdravie.

Márta Juhász

Márta Juhász si vybudovala meno predovšetkým tvorbou šperkov z rôznych materiálov, pracuje s hliníkom, rada experimentuje a hľadá nové techniky spracovania kovov a plastov. Je rada, keď môže dať nový zmysel starým veciam. Pri našej neformálnej návšteve ateliéru počas pandémie sme sa rozprávali o plánoch na ďalšie aktivity a o tom, ako a prečo začala Márta pracovať s drahými kovmi ako zlato a striebro. Jedným z princípov ekológie a udržateľnosti je okrem recyklácie odpadu aj výroba trvácnejších dizajnov, ktoré sa v prípade potreby dajú opravovať a znova používať.

Saša Miklášová – SAShE

SAShE je na Slovensku už vyše 11 rokov synonymom rukodielnej tvorby, spája autorov profesionálnych, ale aj amatérskych výrobkov od šperkov, oblečenia, cez kozmetiku, veci pre deti, či domácnosť až po umelecké diela, ale aj materiál na výrobu. Okrem online komunity organizuje SAShE v spolupráci so Starou Tržnicou živý event SAShE v Tržnici, kde majú návštevníci dvakrát do roka možnosť uvidieť tie najlepšie značky, ktoré na SAShE vyrástli. Saša s mužom Jurajom vedie projekt od jeho vzniku a stále ich baví sledovať a podporovať rast slovenských značiek a vytvárať im dôstojný, funkčný a moderný online priestor pre predaj ich tvorby.

Rozprávali sme sa o princípoch udržateľnosti, medzi ktoré rozhodne patrí ručná práca, lokálna výroba, minimalizovanie odpadu, čo najväčšia sebestačnosť domácností a schopnosť opravovať spotrebné produkty. Dozviete sa, čo znamená záložka “zero waste”, koľko tvorcov máme na Slovensku a ako sa im darí a prečo je dobré vytvárať priestor pre rozmanitosť remesla. Handmade komunita v SR je pravdaže ešte širšia ako samotný portál SAShE, čo je pravdaže dobré pre spoločnosť i planétu. Veríme, že podpora amatérskej tvorivosti a rukodielnej práce nie je konkurenciou práce profesionálnych dizajnérov a umelcov, práve naopak, smeruje spoločnosť k lepšiemu oceneniu prepracovaných remeselných značiek.

Daniela Krajčová

Daniela Krajčová absolvovala Vysokú školu výtvarných umení, na Katedre Intermédií a multimédií pod vedením Doc. Anny Daučíkovej a Vysokú školu múzických umení v odbore animácia. Doktorandský titul získala na VŠVU s prácou na tému Spomienky na židovskú komunitu formou ručnej animácie. Video návšteva v pandemickej dobe vypovedá o tvorbe a živote s deťmi, rozhodli sme sa deti voľne integrovať do nášho dialógu a na záver ich aj samotné pustiť k slovu. Daniela tvorí výtvarné diela, objekty i animácie, rozpráva predovšetkým o svete okolo nás, často v dialógu a početných workshopoch s ľuďmi, ktorých hlas je síce málo počuť, ale majú spoločnosti čo povedať, ako ženy, deti, utečenci, či iné marginalizované skupiny. Podobne ako počas pandémie boli sme nútení vedľa seba žiť, pracovať, študovať i tvoriť.

Martina Mareková Kuipers – Fashion Revolution Slovakia

Koordinátorku hnutia na Slovensku sme predstavili už na prvom festivale Nasuti v roku 2018. Fashion Revolution je najväčšia svetová aktivistická organizácia v oblasti módy. Organizuje kampane a aktivity s cieľom spájania komunít, posilnenia priestoru pre nevypočuté a marginalizované hlasy. Pravidelná akcia Fashion Revolution Week sa v roku 2021 niesla v znamení hashtagu #IFixedMyClothes​. Zámerom lokálnych aktivít je vyzdvihnúť opravu oblečenia a prinavrátiť ručné práce do našich bežných životov. Vďaka upcyklácii a oprave oblečenia môže každý z nás eliminovať textilný odpad, čím znížime záťaž na životné prostredie. „Želaním Fashion Revolution na Slovensku je posilniť komunitu ľudí, ktorí sa venujú ručným prácam a vzájomne sa môžu prepájať a inšpirovať.”

Juliana Mrvová

S maliarkou Julianou Mrvovou sme sa porozprávali o prístupe k prírode a živote v Hontianskych Trsťanoch. Na mikro kurátorsko-rekreačnú rezidenciu navštívila miesto Ateliér_HT_158 po dlhých dňoch homeofficu konečne aj Zuzana Duchová. Mrvová vo svojej tvorbe zachytáva okolitý svet a kombinuje analytický prístup so subjektívnym rozprávaním. Je všestranne zručnou výtvarníčkou, ale i erudovanou pestovateľkou rastlín. V rámci festivalu Nasuti viedla v roku 2019 detský workshop Suťoskalka.

Martin Malina

Grafický dizajnér a tlačiar posprevádza labyrintom svojho ateliéru v Novej Cvernovke. Vo videu sa dozviete ako sa robí sieťotlač a aké ďalšie techniky si môžete vyskúšať v Novej Cvernovke.

Hany H. Kašičková

Umelecká zlatníčka navrhuje a vyrába šperky, ktoré podčiarknu jedinečnosť každej osobnosti. Pracuje s drahými kovmi a kameňmi a dokáže spracovať aj staré poklady osobných archívov a dať im novú tvár. Hany založila v roku 2004 Akadémiu šperku. Motiváciou bola láska k remeslu, na štúdium odboru Kov a šperk prestúpila až na VŠVU, po absolvovaní niekoľkých rokov štúdia textilnej tvorby. Keď si vyrobila svoj prvý strieborný prsteň, údajne si povedala, že to je také úžasné “ŽE SI TO MUSÍ VYSKÚŠAŤ KAŽDÝ!”. Vznikli kurzy zlatníctva pre širokú verejnosť. Vo videu sa rozprávame o tom, prečo by ste ich mali absolvovať aj vy a na čo nám je v súčasnosti profesia zlatníka.

Festival Nasuti

Festival Nasuti sa venuje témam udržateľnosti a ekológie. Vznikol v roku 2018 ako festival súčasného umenia s enviromentálnym zameraním, spája kreativitu, umenie, dizajn, inovácie a ekologické myslenie. Program tvoria prednášky, diskusie, workshopy a kreatívna produkcia vo forme prezentácií, originálnych performance, objektov, dizajnov a inštalácií. Zámerom festivalu je zvyšovať povedomie o aktuálnych ekologických problémoch a riešeniach. Vidíme sa 18. septembra 2021 v kaštieli v Moravanoch nad Váhom.

https://www.instagram.com/nasuti_festival/

Teraz najčítanejšie