Denník N

Nájomné byty na počkanie

Chlapík, osol a mrkva. Vyzerá to ako začiatok bájky. Je to príbeh, ktorý priniesol samotný život.

Poznáte ten obrázok, kde muž sedí na oslovi kráčajúcom za mrkvou, ktorú mu pánko drží zavesenú na motúze pred očami? Neviem, kde sa vzal, ale pokojne by mohol byť uvedený v učebnici politickej manipulácie. Veď posúďte.

Začneme tým, že Boris Kollár si spravil PR v propagandistickom a lživom médiu. Zmienku o Hlavnom denníku nájdete v zozname stránky konspiratori.sk, kde sa dočítate, že tento plátok šíri informácie z dezinformačných stránok, kremeľskú propagandu a aj viaceré zdravotnícke nezmysly. Tak tu zakotvil pán predseda. Vlastne je to pochopiteľné. Veď kde inde by mu uverejnili toľké lži, nie?

Totižto, Boris má problém. Neuveriteľne zlý návrh stavebného zákona, ktorý predkladal vicepriemiér Holý zo stajne Sme rodina, narazil na odpor. Odborníci ho roztrhali v zuboch ako šlendriánsky a zároveň nebezpečný, pretože by obmedzil práva bežných občanov.

Zároveň prvý rok vládnutia ubehol ako voda a zo sľúbených 25-tisíc nájomných bytov nepostavil Boris ani jeden. Ak by sme mali trvať na jeho sľuboch, tak by sme požadovali, aby do konca riadneho volebného obdobia, čo je o necelé tri roky, postavil sľúbených 100-tisíc bytov.

Borisovym sľubom však neverí ani samotný Boris. Veď už na rokovaní vlády v marci minulého roka povedal doslova: „Ja sa nebudem hádzať o zem, keď to bude tisíc bytov.”

Čo teda urobí v tejto šlamastike? Zabojuje o verejnú mienku. Prezdiela na svojom facebooku článok, v ktorom je Boris so svojou stranou absolútne nekriticky vykreslený ako ten, kto vyrieši bytovú otázku na Slovensku. Tentoraz však vybudovanie 100-tisíc nájomných bytov posunul o ďalších šesť rokov, do roku 2030. Veľmi dobre vie, čo občania chcú, tak im to jednoducho nasľubuje. Obraz žiarivej budúcnosti znesie všetko.

Ale nič nie je len tak! Okrem podmienky skrytej medzi riadkami, že všetkých tých bytov sa dočkáme, ak Sme rodina bude pri moci do roku 2030, je tu ešte jedna dôležitá podmienka. Nový stavebný zákon Boris premenoval aj vo svojom statuse na zákon o štátom podporovanom nájomnom bývaní a jedným dychom ozrejmil, že je nevyhnutný k ich výstavbe.

Kto však sleduje realitu a nie pofidérne konšpi-plátky (prípadne facebook Borisa Kollára), tak vidí, že zmyslom existencie Holého zákona nie je výstavba 100-tisíc nájomných bytov. (V skutočnosti budú radi, keď do troch rokov postavia tisíc bytov. A počkajte si na to – ešte sa s tým budú chváliť). Téma výstavby bytov, ktorá už dokonale poslúžila ako predvolebná návnada, je znovu len prostriedkom. Tentoraz je však nástrojom nielen na zvýšenie preferencií strany, ale aj na podporu stavebného zákona.

 

Teraz najčítanejšie

Martin Pekár

Som členom predsedníctva strany SPOLU - Občianska demokracia. Mojou srdcovou záležitosťou je doprava, už roky pracujem na manažérskom poste v oblasti dopravy na medzinárodnej úrovni. Stav dopravy na Slovensku ma zaujíma, no nedáva mi často dôvod na spokojnosť.  Preto v strane vediem pracovnú skupinu DOPRAVA a svojimi príspevkami budem vnášať viac svetla do diania v rezorte, do práce ministerstva dopravy a zainteresovaných štátnych podnikov.