Denník N

Ako zmeniť svoje návyky a opustiť staré vzorce myslenia a správania?

milan tkac chcem zmenu

Každý z nás má nejaký zlý návyk, ktorého by sa najradšej zbavil. Pri prvom pokuse o zmenu sa však ľudia často vzdávajú, pretože vykročia do neznámeho a nepohodlného. Možno sa už dlhé roky snažíte prestať fajčiť alebo chcete zapracovať na svojej postave. Najskôr príde prvotné nadšenie a odhodlanie, ktoré však veľmi rýchlo opadá, prepadne vás pesimizmus a vy znovu siahnete po cigarete alebo čokoláde. Nie je to vôbec také ľahké, ako o tom všetci hovoria, však?

Tajomstvom zmeny návykov je mať presvedčenie a vytrvalosť. Čo vás vedie k tomu, aby ste prestali fajčiť? Ako veľmi vám na tom záleží? Toto sú dve základné veci, ktoré si treba uvedomiť, pred tým, než sa rozhodnete vykročiť vpred. 45% vecí denne robíte zo zvyku a nevedome. Takmer polovicu vášho života fungujete na autopilote. Ak chcete v živote dosiahnuť určitý cieľ alebo uskutočniť veľkú zmenu, musíte sa oslobodiť od svojich návykov, inak ostanete aj naďalej ich otrokom. Možno každé ráno po prebudení strávite hodinu-dve scrollovaním na Instagrame. Namiesto toho ste mohli cvičiť, no neurobíte to, pretože to nie je váš zvyk. Vypestovanie návyku trvá 21 dní.

Identifikácia spúšťačov

Aké situácie spúšťajú vás aktuálny zvyk? Môže to byť stres, nedostatok spánku, nepravidelné stravovanie, čas strávený s nesprávnymi ľuďmi. Hľadajte za oponou a vaše zistenia si zapíšte.

Zapisujte si

Zapíšte si váš cieľ na papier a on sa stane viac uskutočniteľný. Dajte si prísľub, že na ňom budete 21 dní vkuse pracovať. Vytvorte si tabuľku a každý deň si odškrtnite splnenú úlohu. Či už je to cvičenie, vstávanie o piatej ráno alebo čítanie knihy, na tom nezáleží. Zapisovanie vás udrží na správnej ceste.

Čo vám bráni pokračovať?

Skôr či neskôr sa budete musieť popasovať s prekážkami. Možno ste už aj zlyhali. Zamyslite sa nad tým, čo vám bráni pokračovať ďalej. Opäť si to zapíšte aj spolu s ďalšími  predpokladanými prekážkami, ktoré vás môžu stretnúť. A čo je najdôležitejšie, napíšte si svoje riešenia skôr, ako prídu prekážky. Šťastie praje pripraveným.

Sústreďte sa na jeden nový zvyk

Dajte si splniteľný cieľ a netlačte príliš na seba. Koncentrácia na dva nové zvyky vás neprivedie k úspechu. Preto pracuje na jednom a poriadne. Ľudia bývajú na seba tvrdí, napríklad pri novoročných predsavzatiach. Chcú zmeniť prácu, viac sa venovať deťom, začať chodiť na jógu…Treba sa najskôr naučiť robiť jednu vec a potom sa posunúť k druhej.

Požiadajte o pomoc druhých

Zdôverte sa svojim blízkym (rodičom, priateľovi, kamarátke) so svojím novým cieľom. Vysvetlite im, aké je pre vás dôležité osvojiť si nový zvyk. Požiadajte ich o podporu a motivovanie, ak by malo dôjsť k zlyhaniu. Ak však nemáte blízky vzťah s vašou rodinou, na internete nájdete veľa online fór a skupín, v ktorých ľudia zdieľajú svoje príbehy a navzájom sa podporujú. Vždy a všade sa nájdu ľudia, ktorí sú negatívni a budú sa vás snažiť prinútiť vrátiť sa k starým zvykom. Buďte na to pripravení a priamo ich konfrontujte. Vy nepotrebujete počúvať pesimistické reči a sabotáž. Ak vás nebudú podporovať, jednoducho odíďte.

Pozitívne myslenie a meditácia

Je veľmi ťažké zmeniť svoje myslenie a vyberať si tie správne myšlienky. Často ide o celoživotné učenie, ktoré sa dá naučiť, pokiaľ budete vykonávať cvičenia na ovládanie svojich myšlienok. Vyskúšajte meditáciu pozornosti. Sadnite si na pokojné miesto a uistite sa, že vás nikto a nič nebude rušiť. Môžete si zapnúť relaxačnú hudbu, zatvorte oči a snažte sa udržať čistú myseľ tak, že sa budete sústrediť na svoj dych. Zo začiatku to môže byť náročné. Keď vás vyruší myšlienka, buďte bdelí, nenechajte sa do nej vtiahnuť, pošlite ju preč a znova sa zamerajte na svoj dych. Každodenná meditácia vám prinesie pokoj a čistú myseľ.

Teraz najčítanejšie

milan-tkac5709671_0

Milan Tkáč

Podnikateľ a kouč, školiteľ osobného rozvoja a predaja. Zakladateľ spoločnosti FIN4YOU a autor knihy Coach.