Denník N

Minister dopravy konečne pribrzdil. Ale to nestačí.

Na snímke minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (Sme rodina). FOTO TASR - Pavol Zachar
Na snímke minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (Sme rodina). FOTO TASR – Pavol Zachar

Andrej Doležal vo svojej spanilej jazde výberových konaní na vedúce pozície zmenil prístup. Je to tak dobre. Vysvetlím ale, prečo sa tým nesmieme nechať uchlácholiť. 

Zmena k lepšiemu

Na rozdiel od predchádzajúcich výberových konaní, to aktuálne na obsadenie funkcie členov predstavenstva Letiska M. R. Štefánika bolo vyhlásené menej podozrivým spôsobom. Už len stanovenie 20-dňového termínu od dátumu zverejnenia je veľkým posunom oproti siedmim dňom pre uchádzačov o miesto v predstavenstve ZSSK.

Rovnako správne sa pán minister zachoval, keď odvolal čerstvo zvoleného šéfa bratislavského letiska. Pozrime sa na to, prečo Andrej Doležal zrazu začal robiť veci inak, dokonca meniť svoje rozhodnutie.

Hlas verejnosti zabral

Vymenovanie nového šéfa letiska v tichosti Andrejom Doležalom vyvolalo mediálnu búrku.

Ukázala sa sila médií a verejnej mienky, ktorá prinútila pána ministra odvolať človeka patriaceho do okruhu “našich ľudí.” Meno Hambálek, po otcovi – členovi Smeru, sa ukázalo ako príliš toxické. Potvrdilo sa, aké dôležité je nahlas upozorňovať na takéto zlyhania. Niet však čo oslavovať.

Výborne zahraná partia

Minister Doležal sa ukázal ako skvelý politický hráč. Pre médiá uviedol, že dôvodom odvolania je strata dôvery a neuspokojivé vysvetlenie pochybností pri manažérskych rozhodnutiach. “Chlapsky” priznal, že pri jeho vymenovaní bol nedôsledný, pričom zdôraznil, že v jeho mene problém nebol. Zároveň sa novinárom poďakoval za to, že urobili hĺbkovú lustráciu, vďaka ktorej sa na ministerstve pozreli na minulosť šéfa letiska detailnejšie. A potom rázne konal, nemal problém toho človeka hneď odvolať.

Dymová clona

Andrej Doležal uhral celú situáciu ako osobný a ojedinelý prešľap, a v podstate na tom vytĺkol politické body! Rozčerenú hladinu verejnej mienky upokojil aj lepšie vyzerajúcim aktuálnym výberovým konaním na členov predstavenstva letiska. Nezabúdajme však na všetky predchádzajúce konania.

Spomaliť nestačí. Zaraďte spiatočku!

Nie, pán minister. Nás rožkom neopijete. Nejde o zlyhanie jednotlivca, či chybu v systéme. Spôsob, ktorým sa obsadzujú posty šéfov v štátnych podnikoch, je vlastnosťou tohto systému.

Celkovo sa obsadzovalo 11 pozícií v predstavenstvách podnikov. Uchádzalo sa o ne iba 14 kandidátov, ktorí splnili kritériá! Potenciálni záujemcovia jednoducho vedia, že karty sú už rozdané. Prečo by sa márne mali snažiť o pozície, kde transparentnosť vo výberovom konaní je len zásterkou, aby všetko dobre vyzeralo?

Stále trvám na tom, že minister dopravy Andrej Doležal musí vyvodiť zodpovednosť. Nie pre vlastné PR, ale naozaj. Keď dokázal zmeniť prístup pri dvoch výberových konaniach, mal by to dokázať aj pri všetkých ostatných, ktoré vzbudili oprávnené pochybnosti.

 

Teraz najčítanejšie

Martin Pekár

Som členom predsedníctva strany SPOLU - Občianska demokracia. Mojou srdcovou záležitosťou je doprava, už roky pracujem na manažérskom poste v oblasti dopravy na medzinárodnej úrovni. Stav dopravy na Slovensku ma zaujíma, no nedáva mi často dôvod na spokojnosť.  Preto v strane vediem pracovnú skupinu DOPRAVA a svojimi príspevkami budem vnášať viac svetla do diania v rezorte, do práce ministerstva dopravy a zainteresovaných štátnych podnikov.