Denník N

Keby bola župa škola, Kotlebovci prepadnú – časť druhá

„Čo sa týka fungovania kraja, zaslúž si ( Kotleba) známku 5…ničím sa nelíši od tých, ktorých on sám označuje za rodinkárov, či skorumpovaných a keď k tomu pridáte ešte aj ideológiu, výsledkom je BBSK dnes.“

Aj toto je vyjadrenie jedného z respondentov, osloveného v ankete hodnotenia činnosti súčasného vedenia Banskobystrického samosprávneho kraja, o ktoré sme sa snažili v priebehu prvého pol roka 2015. Výsledkom je Vysvedčenie pre župana, ktorým sa určite nikde nebude chcieť chváliť. Ani v ďalších hodnotených oblastiach totiž nedosiahol lepšiu známku ako štvorku.

Rozvoj stredného školstva a športu

„Pomenil členov školských rád, neakceptoval štatút, ktorý bol schválený a to mu umožnilo dosadiť svojich ľudí, To bola veľká chyba poslancov. Takže dnes v radách škôl sedia jeho ľudia, ktorí ani nie sú z toho kraja. Ale opäť len dokázal, že je netransparentný.“ ( napr. pán Gelien z okresu Žiar nad Hronom sedí v rade školy v Lučenci).

BBSK je zriaďovateľom stredných škôl. Hneď v januári M. Kotleba odmietol podpísať spolufinancovanie fondov EÚ určených na modernizáciu strených škôl, čo je mimochodom v priamom rozpore s cieľmi v PHSR. Jeho úlohou ako zriaďovateľa je zabezpečovať najmä materiálovo—technologické vybavenie škôl, dbať na informatizáciu a popri inom aj zavádzanie inovácii do škôl. Analýza ukázala, že BBSK poskytlo finančné prostriedky napr. na výmenu okien Hotelovej akadémii v Brezne a to až dva krát v roku 2015, ďalšie prostriedky išli do Banskej Štiavnice, Zvolena, či Banskej Bystrice. Podľa akého kľúča a kritérií sú finančné prostriedky rozdeľované, nevieme. Za riešenie stredného školstva si vyslúžil známku 4,14, 28% hodnotilo jeho činnosť známkou 3, ale takmer 50% známkou 5.

Rozvoj cestovného ruchu

„Cestovný ruch sa nezvýšil ani len na Krásnej hôrke, kde šaškoval..“

Rozvoj cestovného ruchu je veľmi dôležitá oblasť rozvoja kraja vzhľadom na možnosť zvyšovania počtu pracovných miest. V období predchádzajúceho vedenia došlo vďaka rozvoju v cestovnom ruchu k poklesu nezamestnanosti o 1,2%, čo bolo najviac spomedzi všetkých krajov! V prepočte tento nárast znamenal pre BBSK prílev 4,4mil. Eur v podobe tržieb v ubytovacích zariadeniach, čo je o 20% viac ako v predošlom období. M. Kotleba sa k rozvoju cestovného ruchu postavil svojsky. Znefunkčnil ho. Podľa výpovede respondentov tento odbor ide samospádom a nemožno hovoriť o žiadnom rozvoji. Jeho celková známka za oblasť riešenia cestovného ruchu je 4,29.

Rozvoj priemyselných a technologických parkov

„Očakávať, že prídu investori do prostredia, kde vládne extrémista, je utópia. Veď on má víziu zrušiť obchodné domy! A tie jeho vyjadrenia obnoviť poľnohospodárstvo …veď Eurofondy nečerpá a nemá to ani v kompetencii.“

Prílev zahraničných investícii do kraja prináša so sebou zvyšovanie kvality života občanov. S prílevom investorov prichádzajú nové pracovné miesta, rozvíja sa bytová politika a rastie aj počet nových škôl, ktoré majú záujem o prepojene vzdelávania s praxou. To ukazujú štatistiky. M. Kotleba svojou rétorikou a svojim postojom k EU či všetkému, čo nie je nacionalisticky rýdzo slovenské, odpisuje Banskobystrický kraj na zotrvávanie v stave, ktorý tu zanechal svojimi aktivitami predošlý župan. Nielenže jeho pôsobenie neprinieslo žiadnu investíciu, ale nebol realizovaný a dokonca ani pripravený žiadny projekt do EÚ. Zároveň ale nebolo realizované ani nijaké opatrenia na zabezpečenie potravinovej sebestačnosti, tak ako to deklaroval pri svojim nástupe do funkcie. Vynárajú sa obavy, či dokonca svojimi postojmi investorov od prílevu financií do miest a obcí v BBSK neodháňa. Za svoj výkon dostal skóre 4,74.

Modernizácia a rozvoj cestnej infraštruktúry

„Keby som mal hodnotiť, ako to je, tak mu dám 5, ale keďže mne sľúbil, že to riešiť bude, dám mu trojku. Prosím vás, bude to aj niekde zverejnené, ako som odpovedal?“

Modernizácia a rozvoj cestnej, železničnej, osobnej, leteckej i intermodálnej dopravy spadá do kompetencií a hlavných priorít rozvoja kraja. V kontexte na odpovede respondentov sa táto oblasť zužuje vo väčšine prípadov len na hodnotenie stavu cestnej infraštruktúry II. a III. triedy, ktorá je podľa ich odpovedí v žalostnom stave. 60% z nich hodnotí túto oblasť známkou 5, s čím sa zlučuje aj naša osobná skúsenosť z výjazdov po Banskobystrickom kraji. Počas vedenia M. Kotllebu prišiel kraj o viac ako 9 mil. Eur z EU určených na rekonštrukcie ciest. BBRSC, a.s. má už tretieho riaditeľa a je prvý krát po 5-tich rokoch v strate. A to sa rekonštruovalo len niekoľko sto metrov ciest z celkovo 2463km v pôsobnosti kraja. Celková známka pre Kotlebovcov v oblasti modernizácie cestnej infraštruktúry je zaslúžene 4,45.

Rozvoj zdravotnej starostlivosti

„Nemôže hovoriť, že ušetril kraju 11mil. Eur len preto, že je proti zníženiu nájmu pre Zvolen. Je to zavádzanie ľudí.“

Podľa analýza v PHSR Banskobystrický samosprávny kraj má vo svojej pôsobnosti 18 nemocníc, 6 prírodných liečebných kúpeľov a 2 kúpeľné liečebne. Väčšinu z nemocníc vlastnia finančné skupiny ( Penta—Rimavská Sobota, Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica, Agel—Zvolen ai.) a VUC nemá priamy dosah na zabezpečenie kvality zdravotnej starostlivosti. Prioritou rozvoja kraja však musí byť optimalizácia siete zariadení, prípadne spolupráca pri zvyšovaní informovanosti a osobnej zodpovednosti za zdravie obyvateľov kraja. Namiesto toho, aby sa M. Kotleba snažil implementovať opatrenia, ktoré by viedli k naplneniu týchto priorít, zamestnával média a širokú verejnosť kauzou Nemocnice vo Zvolene. Je pravdou, že povolením zníženia nájmu tejto nemocnici by kraj prišiel o 11mil. Eur ročne, na druhej strane však trvaním na svojom stanovisku obmedzil schopnosť Agelu investovať do zvyšovania kvality zdravotnej starostlivosti pre Zvolenčanov. Faktom je aj to, že nájom Nemocnice Zvolen vysoko prevyšuje nájom ostatných nemocníc, napr. v porovnaní so Žiarom nad Hronom. Jeho známka za riešenie zdravotnej starostlivosti je 4,23.

Rozvoj systému sociálnych služieb

Hneď po svojom nástupe do funkcie v roku 2014 M. Kotleba stopol rekonštrukciu domovov sociálnych služieb v Slatinke, Lučenci a Ladomerskej Vieske s odôvodnením, že sa s projektami nestotožňuje, potom sa vyhováral na poslancov, že peniaze presunuli a preto nemá finančné krytie. BBSK tým pádom prišlo o investíciu 4,2 mil Eur. Toto počínanie nového župana nezostalo bez odozvy a vyslúžil si veľmi zlé hodnotenie od väčšiny respondentov, dokonca aj tých, ktorí boli pri iných otázkach k jeho aktivitám zhovievavejší. 73% respondentov mu dalo známku 5, po zpriemerovaní sa skóre vyšplhalo na 4,53. BBSK je zriaďovateľom viac ako 40 sociálnych zariadení, útulkov, domovov a zariadení podporovaného bývania.

Hodnotenie M. Kotlebu vo funkcii predsedu BBSK ešte stále nie je na konci. Zostáva nám 7 oblastí a veríme, že niektorí z Vás sa aspoň zamyslia. My totiž len hľadáme pravdu.

Teraz najčítanejšie