Denník N

Denník „vďačného“ Bratislavčana: Tak je tá MHD zadarmo alebo nie?

Ako mi ťarbavé reči magistrátu otrávili bezplatné cestovanie hromadnou dopravou v Bratislave.

Európska únia ročne produkuje kvantum projektov, ktoré si nikto nevšimne a nemajú v princípe takmer žiadny dopad na životy svojich občanov. Európsky týždeň mobility ale doposiaľ patril medzi hŕstku tých, ktoré sa z tejto rutiny vymykali.

Veľká časť obyvateľov hlavného mesta totiž pri tejto príležitosti mala ojedinelú príležitosť cestovať MHD počas jedného týždňa zadarmo. Vítané spestrenie ak si uvedomíme, že v centre sa bezplatne zaparkovať prakticky nedá a v mestských častiach je to po večernom návrate z práce čisté peklíčko.

Ale rok 2015 je iný ako tie predchádzajúce. Nové vedenie magistrátu pod vedením starého samosprávneho harcovníka Iva Nesrovnala totiž dokázalo otráviť aj tento ojedinele pozitívny projekt. Týždeň pred „oslavou mobility“ totiž do sveta vypustil informáciu, že na cestovanie zadarmo už pasažierovi nebude stačiť len platný vodičák, ale bude musieť mať aj platný techničák.

Vraj to robia preto, aby „zachytili a motivovali tých, ktorí auto vlastnia a využívajú ho – a o tom hovorí technický preukaz.“

Poviete si, žiadna veľká komplikácia. Ono to ale trochu problém je, ak je auto napísané na vašu firmu alebo nebodaj zamestnávateľa. A ak by to tak aj nebolo, načo by som si preboha nosil techničák so sebou, ak ho v daný deň nepotrebujem?

O týždeň neskôr…

Začal sa týždeň mobility, no informácia o technickom preukaze stále visí, kdesi vo vzduchu. Bez dovetkov. Magistrát ju síce prestal uvádzať vo svojich tlačových spravách, no novinové články, kde sa o ňom píše sú stále na webe. Je to natoľko mätúce, že som si pre istotu ráno lístok cvakol. Za tých 50 eur mi to nestojí.

Stačilo pritom jasne na web mesta napísať, že techničák potrebný nie je. Len, aby to po všetkých tých špekuláciách bolo jasné. To sa ale nehodí. Bolo by to negatívne PR a nebodaj by sa to nalepilo na pána primátora. Tak reku, nech si to Bratislavčania zistia v praxi.

Slovenské hlavné mesto je zvyknuté na rôzne experimenty na svojich občanoch. Pri jednom z minulých týždňov mobility sme si napríklad vyskúšali neohlásené zavedenie buspruhu na moste SNP. Výsledkom boli nekonečné zápchy, desiatky nervóznych vodičov a hodiny meškania.

Ale aj vtedy to aspoň cestujúci v MHD-čke mali o niečo lepšie.

Tento rok je to ale jeden veľký fail, po ktorom ostáva len pachuť v ústach. Tak teda veľmi pekne ďakujem.

Váš večne „vďačný“ Bratislavčan

Teraz najčítanejšie