Denník N

Príhody z Plamienka: O narodeninách Natálky

Naša kolegynka a správkyňa darov a darcov Hanka nám vyrozprávala svoj plamienkovský príbeh. Na koho rada spomína a kto jej vyčaroval úsmev na tvári? Dozviete sa v článku

Plamienok pôsobí na Slovensku dlho a je známy. Darcovia nás poznajú a keď som nastúpila do Plamienka ja, mnohí nám už prispievali dlho. Pribúdali však aj noví. Darcovia majú blízko k rodinám a k deťom. Väčšinou sú sami rodičmi a sú veľmi empatickí.  Viacerí z nich majú tiež skúsenosti so stratou či s ťažkým ochorením, niektorí napríklad stratili súrodenca.

Mnohokrát otvorene hovoria – sme radi, že my nepotrebujeme vašu pomoc a preto sa chceme podeliť s rodinami, ktorým Plamienok pomáha. Niektorí darcovia chcú zostať v anonymite a hoci ich oslovíme s poďakovaním, nepotrebujú byť s nami v kontakte. Iní sa o Plamienok naopak zaujímajú, sledujú nás, počas pandémie sme s niektorými boli v kontakte vďaka videohovorom.  Občas sa darcovia prídu do Plamienka aj pozrieť. Opakovane sa stáva, že si myslia, že tu nájdu choré deti. Plamienok je však mobilný domáci hospic, za deťmi chodíme ku nim domov. Pamätám si pána, ktorý sa kvôli tomu zdráhal prísť, no napokon bol veľmi rád, že zistil, ako to u nás funguje. Prezrel si Centrum smútkovej terapie, sklad liekov, naše kancelárske priestory a odchádzal s novým predsavzatím podporovať nás naďalej.

Jedna návšteva sa mi vryla do srdca. Prišlo nás navštíviť sedemročné dievčatko, Natálka, ktoré nám opakovane darovalo svoje úspory. Prišla v deň oslavy jej narodenín aj s mamou, sestričkou  a spolužiačkami. Nezabudnem, ako vyberala z peňaženky svoje mince a drobné bankovky a odovzdala nám ich „pre choré detičky“. Dali sme jej koláčik so sviečkou a chvíľu si u nás kreslili. Jej mama nám hovorila, že svoje deti odmalička vedú k tomu, aby sa vedeli podeliť s tými, ktorí to potrebujú. Spomínam, si aj na pána, ktorý nám daroval peniaze po svojej mame. Hoci sám bol vážne chorý, chcel ich dať deťom, ktoré nie sú zdravé alebo prišli o blízkeho človeka, tak ako on.

Našimi darkyňami sú aj staršie dámy, ktoré nám peniaze posielajú poštovou zloženkou. Nemáme na ne iný kontakt, len adresu, ozývame sa im preto aspoň listami. Informujeme ich, čo je v Plamienku nové, aby vedeli, ako sa ich príspevok použije.

Pekné je, keď školy organizujú rôzne vianočné bazáre a akcie, a výťažok z nich venujú Plamienku. Do týchto škôl zvykneme chodiť a hovoriť deťom o činnosti Plamienka. Zvyčajne sú zvedavé a veľa sa úprimne vypytujú. Tešíme sa aj vtedy, ak niekto na svoje narodeniny namiesto prijímania darov zorganizuje zbierku pre Plamienok.  Mnoho darcov máme aj zo zahraničia. Sú to väčšinou Slováci, ktorí žijú napríklad v Čechách, Švajčiarsku, Amerike, či Anglicku. Aj s nimi sme počas pandémie mali viaceré videohovory, väčšinou sú to rodičia s deťmi a sú to naozaj milí ľudia.

Často sme v kontakte aj s firmami, ktoré nám darujú peniaze či dve percentá z daní. Často toto rozhodnutie vyplynie z hlasovania zamestnancov firmy, ktorú neziskovú organizáciu by chceli podporiť. Je dobrý pocit vedieť, že ľudia Plamienok poznajú. A že mu dôverujú.

Ďakujeme našej kolegynke a správkyni darov a darcov Hanke za jej otvorenosť, dôveru a ochotu otvoriť svoje vnútro aj pred ľuďmi, ktorí ju nepoznajú. Aj rodiny, o ktorých deti sa staráme, sa otvoria nám a zo začiatku nás tiež nepoznajú. Deťom a rodinám pomáhame bezplatne.

Podporte nás prosím jednorazovým alebo pravidelným darom. Pomôžeme tak spolu. 
Ďakujeme.

Teraz najčítanejšie

PLAMIENOK n.o.

Sme nezisková organizácia, ktorá je na Slovensku priekopníkom rozvoja detskej domácej paliatívnej/hospicovej starostlivosti a smútkového poradenstva a terapie pre deti a ich rodiny. Od roku 2002 bezplatne poskytujeme nevyliečiteľne chorým a zomierajúcim deťom domácu paliatívnu liečbu a starostlivosť. Deti navštevujeme doma v okruhu 2 hodín jazdy od Bratislavy. Od roku 2011 V Centre pomoci smútiacim deťom a rodinám v Bratislave na Zadunajskej ulici 6 bezplatne poskytujeme psychologickú, terapeutickú a poradenskú pomoc smútiacim deťom a ich blízkym ako aj dospelým po strate dieťaťa. Do centra môžu prísť smútiace deti a rodiny z celého Slovenska. Od roku 2003 vzdelávame študentov, odborníkov a laickú verejnosť, aby sa kvalita detskej paliatívnej starostlivosti na Slovensku zlepšovala. Týmto blogom chceme prispieť k tomu, aby sa povedomie o paliatívnej starostlivosti na Slovensku zvyšovalo.