Denník N

Rozmach 5G porovnateľný s fenoménom internetu v 90. rokoch

V čase všeobecného rastu hodnoty aktív sa investori logicky obzerajú po hodnotových aktívach. Medzi ne v súčasnosti môžeme zaradiť aj IT firmy, ktoré sú silné pri výstavbe 5G sietí. Tento segment má veľkú perspektívu bez ohľadu na stav pandémie.

Celosvetový trh so sieťami 5G bol v roku 2020 ocenený na 41 miliárd USD a očakáva sa, že v rokoch 2021 až 2028 narastie až o 50 %.  Len v USA by sa mohlo vytvoriť až 16 miliónov pracovných miest v mnohých odvetviach hospodárstva.  Podľa analýzy tímu analytikov CapitalPanda by táto nová revolúcia a implementácia sietí 5G mohla priniesť ekonomický impulz podobný rozvoju internetu na začiatku 90. rokov.

Mobilné siete piatej generácie, označované aj ako siete 5G, ponúkajú nízku mieru latencie a až 100-krát vyššiu rýchlosť sťahovania v porovnaní so sieťami 4G. Vzhľadom na potenciál tohto nového segmentu ekonomiky sa aj malí investori logicky pýtajú,  do čoho investovať.

Prvou možnosťou pre investorov je využiť služby, ktoré ponúkajú spoločnosti T-Mobile, AT&T a Verizon. Kto však hľadá nižšiu expozíciu, môže investovať do spoločností, ktoré ponúkajú infraštruktúru, zariadenia alebo technológie pre siete 5G.

Spoločnosť Xilinx (NASDAQ:XLNX) je lídrom vo výrobe čipov pre programovateľné hradlové polia. Čipy sú v ponuke v mnohých vyhotoveniach a zákazníci ich môžu upravovať a konfigurovať aj po ich zostavení. Spoločnosť Xilinx najnovšie patrí pod AMD.  Ziskové marže spoločnosti Xilinx sú oveľa vyššie ako pri tradičných čipoch AMD.

Siete 5G zvládajú vyššiu prevádzku a sieťové signály tam, kde sú najviac potrebné. Na túto úlohu sú potrebné grafické procesory a telekomunikačné spoločnosti a výrobcovia zariadení používajú procesory NVIDIA. NVIDIA je veľká spoločnosť, ktorej by nové odvetvie mohlo ďalej zvýšiť jej vplyv na trhu.

Siete 5G však nie sú len o samotných jednoduchých čipoch, zaujímavým segmentom sú aj výrobcovia potrebného hardvéru vo všeobecnosti.

Napríklad spoločnosť Ciena (NYSE: CIEN) je malá, ale rýchlo rastúca spoločnosť, ktorá predáva optické zariadenia a projektové služby komunikačným spoločnostiam. Spoločnosť profituje z rozvoja sietí 5G, pretože môže zvýšiť svoje hotovostné rezervy.

Corning (NYSE: GLW) je ďalšou zaujímavou spoločnosťou, ktorá dodáva komunikačným spoločnostiam nové rádiové veže, sklo a keramiku. Je hlavným dodávateľom väčšiny telekomunikačných spoločností. Corning spolupracuje s firmou Qualcomm na dodávkach sieťového vybavenia a aktuálne expanduje svoju pôsobnosť aj do oblasti základných súčastí systému 5G, do malých bunkových antén.

Teraz najčítanejšie

Jozo_Peric_CapitalPanda

Jozo Peric

Vyštudoval som Univerzitu v Záhrebe a po magisterskom štúdiu zostal na univerzite pôsobiť ako dátový analytik. Od roku 2015 sa profesionálne venujem obchodom na kapitálových trhoch. Od roku 2019 pôsobím ako hlavný analytik brokera CapitalPanda. Venujem sa príprave analýz pre klientov so zameraním na finančné trhy, komodity a obchodovanie menových párov.