Denník N

Slovenská klasika v boji proti moderným futbalovým trendom

Ako sa bude dariť Portugalčanom pri obhajobe titulu v skupine smrti?/ Zdroj: skysports.com
Ako sa bude dariť Portugalčanom pri obhajobe titulu v skupine smrti?/ Zdroj: skysports.com

Už dnes začína ďalší športový sviatok tohto roka. Oslava futbalu na celom európskom kontinente. Tentokrát, doslova. Turnaj sa odohrá na jedenástich štadiónoch v jedenástich krajinách. Výbornou správou je, že na futbalovom summite si vybojovali svoje miesto aj naši slovenskí futbalisti. Navyše, tento športový galaprogram bude po dlhej dobe prísnych obmedzení aj s divákmi, takže o pravú futbalovú atmosféru nebude núdza. Prišli naši iba na výlet alebo prekvapia? A kto si zabezpečí o mesiac historickú slávu?

Párty posunutá o rok

Pôvodne sa turnaj mal odohrať už minulý rok, čo vzhľadom na vtedajšiu situáciu nebolo, logicky, možné. Zvlášť, keď sa UEFA rozhodla, že pri šesťdesiatom výročí prvého európskeho futbalového turnaja odohrá zápasy naprieč celým našim kontinentom. Turnaj musel ísť bokom a bol preložený o dvanásť mesiacov. Situácia sa zlepšila, no ani dva týždne pred úvodným zápasom ešte nebol známy definitívny zoznam hostiteľských krajín a miest. Tento chaos sa dotkol aj Slovákov, keďže na prvé dva zápasy mali cestovať do írskeho Dublinu a neskôr do španielskeho Bilbaa. Nakoniec si naši futbalisti museli letenky zarezervovať znovu, tentoraz do Petrohradu a Sevilly.

Bero vs. Lobotka

Úprimne povedané, naše mužstvo je vnímané ako jeden z najväčších outsiderov na turnaji. V podstate, oprávnene. Naše výsledky a herný prejav, povedzme, za posledný rok nedosahujú úroveň takéhoto významného podujatia. Na druhej strane, chalani si postup vybojovali, navyše, úloha slabšieho im vždy v histórii sedela ako uliata. Tréner Tarkovič zvládol primárny cieľ. Sme na šampionáte, no čo tam? Ako sa chceme prezentovať? Aj laikovi je jasné, že náš herný koncept oproti moderne už zhrdzavel a na najlepších bude sotva stačiť. Pripočítajme k tomu nedostatok trénerovej odvahy alebo úzkoprsé držanie sa zvykov, výsledkom je už samotná nominácia. Čo tam robí Lobotka v tomto stave a prečo Bero sedí doma s čipsami vie len on sám.

Chuťovky úvodu turnaja

Samozrejme, že začneme zápasmi našich. Postupne sa stretnú so susedmi z Poľska, v strede s najlepším európskym strelcom poslednej sezóny Robertom Lewandowskim, neskôr otestujú silu Švédov, aj bez Zlatana Ibrahimoviča a nakoniec si zmerajú svoje sily so Španielmi, ktorí mali problémy s nomináciou, no ich mužstvo je silné v každom zložení. Osobne sa veľmi tešíme na duel Škótska a Česka. Bude mať iste špeciálny náboj. Škóti sa budú chcieť pomstiť „rasistickým“ Čechom za vyradenie Rangers Slaviou Praha. Česi budú bojovať aj za potrestaného „rasistu“ Kúdelu, ktorý nemôže na turnaji nastúpiť kvôli trestu. Ľahodkové budú vzájomné súboje medzi Francúzmi, Nemcami a Portugalčanmi v skupine F, kde im budú konkurovať Maďari na domácom ihrisku v Budapešti…

Teraz najčítanejšie

Michal Bardáč

Zaujíma ma všetko, čo sa okolo mňa deje. Trpím zvedavosťou, ktorá spoluvytvára môj názor na svet. Chcem informácie, ktoré môžem spájať do súvislostí. Ovplyvňujú totiž môj/náš život. Tento priestor je ideálny na to, poukázať na ne a hľadať riešenia... Moje staršie publikované texty môžete nájsť na adrese migelbardac.blogspot.com