Denník N

Pride month v znamení útokov na LGBTQI komunitu

Orbánová strana Fidesz, ktorá je zároveň aj vládnucou stranou v Maďarsku predstavila pozmeňujúci návrh zákona zakazujúci šírenie obsahu “propagujúceho zmenu pohlavia alebo homosexuality“ na školách. Je to krok, ktorý aktivisti prirovnávajú s ruskému zákonu proti gay propagande z roku 2013. Tento pozmeňovací návrh bol zároveň predstavený ako súčasť zákona trestajúceho pedofíliu.

Návrh zakazuje aby boli mladí ľudia pod 18 rokov vystavovaní “pornografickému obsahu“ alebo akémukoľvek obsahu, ktorý podľa maďarskej vládnej strany “podporuje zmenu pohlavia a homosexualitu“. Taktiež sa vzťahuje na reklamy a navrhuje vytvorenie zoznamu organizácií, ktoré by mali zakázané organizovať hodiny sexuálnej výchovy na školách. Háttér Társagág (jedna z najstarších maďarských LGBTQI mimovládnych organizácií) poznamenala, že táto nová legislatíva by významne okresala slobodu prejavu a práva detí. Dodávajú, že tento krok ohrozuje mentálne zdravie LGBTQI ľudí a bráni prístupu k informáciám.

Po zadefinovaní manželstva ako zväzku medzi mužom a ženou v ústave a po odobratí právneho postavenia pre všetkých transsexuálov prišlo odporúčanie na zákaz detskej knihy v školách. Kniha s názvom “Krajina zázrakov je pre všetkých“ bola zameraná mimo iného aj na pomoc mladým ľudom akceptovať menšiny a vládou označená ako “homosexuálna propaganda“.

Je pravdepodobné, že aj tieto kroky viedli k spojeniu opozície a teda k zvýšeniu si šancí o porazenie strany Fidesz vo voľbách v roku 2022. V utorok však Orbán prisľúbil zvýšenie minimálnej mzdy a veľké vrátenie daní rodinám v roku 2022, čo mu pripravilo pôdu pre jeho znovuzvolenie.

Takéto maskovanie útokov proti ľudským právam pozorujeme už aj u nás na Slovensku. Legislatívne návrhy zakazujúce (príp. obmedzujúce) interrupcie kryjeme za pomoc ženám, alebo prípadne za frázu “nerušte, my tu odstraňujeme mafiu“. Čo ale robiť, aby sme tomu zabránili z našej pozície?

Foto: Kafkadesk

Teraz najčítanejšie

Andrea Báťková

Ekofeministka a Európanka. Študentka udržateľného energetického inžinierstva.