Denník N

Problém ruských súdov ?

Ruský súdny systém je určite vysnívaným modelom viacerých autoritárskych politikov. Je úplne nezávislý – od nezávislosti.

9. júna Mestský súd v Moskve rozhodol o tom, že všetky právnické osoby politika Alexeja Navaľného sú extrémistickými organizáciami. Rozhodnutie sa týka Fondu na boj s korupciou a Fondu ochrany práv občanov.

Nesmú šíriť informácie, vykonávať žiadne finančné operácie a organizovať žiadne podujatia. Spolupracovníkom fondov, ich riadiacim pracovníkom a podporovateľom je zakázaná účasť vo voľbách do ruskej dumy, ale aj do regionálnych a samosprávnych orgánov štátu. Tento zákaz sa vzťahuje na každého občana, ktorý od leta 2020 dal akýmkoľvek spôsobom najavo sympatie Navaľného fondom, alebo ich finančne podporil, zúčastnil sa ich mítingov alebo pre ne pracoval  ako dobrovoľník.

Pojednávanie prebiehalo 12 hodí s vylúčením verejnosti, kvôli tomu, že mali byť prejednávané utajované skutočnosti. Na vynesenie rozsudku potreboval súd len 20 minút.

Advokát dotknutých spoločností Ilja Novikov, po skončení pojednávania povedal, že súdu pripomenul dôležitý fakt pre jeho rozhodnutie, a tým je vek prezidenta Vladimíra Putina, ktorý má 68 rokov. Jeho  režim v Rusku nebude večne a celá ruská spoločnosť bude musieť ďalej žiť aj po skončení súčasnej vlády, a s najväčšou pravdepodobnosťou ho prežijú aj sudcovia, ktorí rozhodovali. Ak budú pri rozhodovaní myslieť najmä na tento fakt, vynesú spravodlivý rozsudok.

Slová advokáta Novikova sú veľmi silné a nesú hlbokú myšlienku.

Politici, prezidenti a premiéri odchádzajú a prichádzajú, ale sudcovia by pri vynášaní rozsudkov mali   pamätať v prvom rade na to, že nastoľujú nadčasové princípy spravodlivosti. To im možno pomôže odolať tlaku rozhodnúť podľa predstáv tých, ktorí sa domnievajú, že pevne držia v rukách opraty moci.

Ilúzia nekonečnej a nekonečne trvajúcej moci je tým najhlbším omylom smrteľného človeka a rozhodne aj omylom najobľúbenejším.

Teraz najčítanejšie

Viktória Hellenbart

Smelo môžem napísať, že sa celý život venujem právu, hoci som pôvodne chcela robiť všetko okrem práva, a najviac zo všetkého som túžila byť veterinárom, ale veci sa vyvinuli inak. Od júla 2001 mám samostatnú advokátsku prax v Lučenci a som teda celý život "vidieckym advokátom". Láska k prírodným vedám ma od začiatku viedla k porovnávaniu a hľadaniu prírodných zákonov v práve. Napriek, a verím, že len "zatiaľ"prevažujúcim skúsenostiam, som si istá, že morálne zákony v spoločnosti sú rovnako nemenné a neporušiteľné ako zákony prírodné. Gravitačný zákon nie je neporušiteľný v tom, že nemožno jednoducho vyskočiť z 12. poschodia, ale následky jeho porušenia sa dostavia a tie sa už ignorujú ťažšie. A rovnako fungujú zákony morálne, možno ich porušiť, ale následky sa dostavia a v tomto prípade ich pocítime všetci..