Denník N

Narcisisti, sociopati, psychopati, a politickí vodcovia, ktorí presadzujú svojvôľu nemajú v progresívnych demokraciách miesto.

V týchto dňoch sa konal v Cornwalle (Veľká Británia) samit G7, na ktorom sa po prvýkrát zúčastnil americký prezident Joe Biden a jasne ukázal, že je nevyhnutné, aby vo vrcholovej politike pôsobili skúsení politici, ktorí majú vrodenú inteligenciu, sú empatickí a záleží im na budovaní budúcnosti, pričom sa opierajú o vedecké poznatky a výskum.

Foto: The Canberra Times

Od prvej oficiálnej návštevy amerického prezidenta sa očakáva veľmi veľa. Niet sa čomu čudovať, po 4 rokoch vlády Donalda Trumpa, ktorý sa počas svojho pôsobenia doslova dral pomocou lakťov do popredia, či už išlo o oficiálne fotenia alebo  presadzovanie predovšetkým svojich vlastných záujmov. Donald Trump je politickými analytikmi označovaný za narcistickú osobnosť a sociopata, ktorého jediným záujmom je byť stredobodom pozornosti. Ak  s ním niekto nesúhlasí alebo je v médiách  obľúbenejší ako on,  stáva sa  terčom jeho zákerných a zlomyseľných útokov. V druhom extréme sa uchyľuje k nariekaniu, ako mu všetci ubližujú a nechápe, prečo ho nemajú radi. Je to človek, ktorý stoj čo stoj presadzuje svojvôľu. Hm… Koho mi ten opis na slovenskej politickej scéne len pripomína? Žeby  pána One-time, Next-time?

Foto: DailyMail

Ale prerušme krátke zamyslenie sa nad provinčným politikom, ktorý nemá ani základné danosti správania sa slušného politika a vráťme sa do reality. Prvé dni návštevy Joea Bidena s manželkou v Európe ukázali, že skutoční vysoko postavení politici sú slušné, decentné, priateľské a emotívne osobnosti, ktorým ide o dobro svojho národa a snahu posúvať sa vpred na základe vedeckých poznatkov a obhajoby demokracie a ľudských práv.

Foto: BBC

Už pri prvom bilaterálnom stretnutí s premiérom Borisom Johnsonom v predvečer sumitu G7,  populistický britský premiér vyhlásil, že: „Joe Biden je závanom čerstvého vzduchu“. Aj tu americký prezident preukázal veľkosť svojej osobnosti a charizmy.  Napriek tomu, že Boris Johnson mal nadštandardné priateľské vzťahy s Donaldom Trumpom, ktorý aktívne podporoval Brexit a dokonca nabádal britského premiéra k tomu, aby Veľká Británia žalovala EÚ, neprechováva americký prezident žiadnu nenávisť  voči svojmu britskému partnerovi.

Podľa CNN Biden na sumite G7, ako aj na bilaterálnych rokovaniach, vystupoval veľmi priateľsky, vďaka čomu si mohli európski spojenci opäť vydýchnuť. Ich úľavu bolo zreteľne  vidieť v jednotlivých reportážach a videách. Ako uvádzajú jednotliví reportéri spravodajských staníc, Biden prišiel na stretnutia odborne pripravený s cieľom opätovne potvrdiť, že USA sú späť a ich spojenci sa môžu na nich stopercentne spoľahnúť. Tak  ako na domácej pôde pri riešení vnútropolitických otázok, keď sa Joe Biden nikdy  nevracia do minulosti a nespomína svojho predchodcu, ani v prípade sumitu G7, podľa blízkych zdrojov spravodajskej stanice CNN, meno Donalda Trumpa takmer nespomenul. Snáď to predstavitelia súčasnej koalície a hlavne pán minister financií sledovali a zobrali si ponaučenie… Vo verbálnej ako aj neverbálnej komunikácii bola  evidentná súhra a rešpekt voči druhému. Zdalo sa, že sa nesnažili maskovať svoju radosť nad tým, že sa vzťahy s USA posúvajú vpred a vo vedení USA je dlhoročný skúsený politik, ktorý sa snaží znovu obnoviť stratenú dôveru spojencov voči USA.

Foto: Ludovic Marin AFP

V jednom zo vstupov zo samitu G7, nemecká kancelárka Angela Merkel, ktorá ako  prvá európska politička navštívi 15. júla Biely dom, povedala: „Som, samozrejme, šťastná, že je tu prítomný americký prezident. Stojí za záväzkom k multilateralizmu, ktorý nám v posledných rokoch chýbal.“ Stojí tiež za spomenutie, že po 16 rokoch svojho pôsobenia končí túto jeseň vo funkcii kancelárky. Ale to tom niekedy inokedy.

Foto: Reuters

Rovnako francúzsky prezident Emmanuel Macron počas bilaterálneho stretnutia uviedol: „Myslím si, že je skvelé, že americký prezident je súčasťou skupiny a je veľmi ochotný spolupracovať.“ Francúzskeho prezidenta čakajú prezidentské voľby v máji 2022.

Summit G7 sa na budúci rok bude konať v Nemecku.

Teraz najčítanejšie

Róbert Eisner

Tlmočník-prekladateľ, ESP lektor. Člen Progresívneho Slovenska.  Profesijné skúsenosti v oblasti medzinárodných vzťahov, bilaterálnej a multilaterálnej spolupráce, ocenenia a vyznamenania: Honorary Texan Degree - ocenenie udelené guvernérkou štátu Texas Ann Richards, CRUZ DE ALFONSO X EL SABIO - Rytiersky rád udelený Španielskym králom Juanom Carlosom I.