Denník N

Všetko bolo a aj je tak, ako má byť

CESTA HRDINOV SNP je pre mnohých výzvou, snom aj cieľom. Ja som si ju nazval Cestou, ktorej výzvou, snom a zároveň cieľom bolo zdolať vysoké kopce, odolať nepriazni počasia a prekonať sám seba.

Mne aj s mojim súpútnikom Jankom a vďaka niekoľkým etapovým podporným „návštevám“ (Tony, Jano – Sataník, Peter, Lucia, Alenka, Juro a Dominik) sa túto Cestu podarilo úspešne zdolať v dňoch 15. 5. 2021 (Devín) až 6. 6. 2021 (Dukla). Trvalo nám to 22 dní, 3 hodiny a 45 minút.

„Kamkoľvek ideš, čokoľvek hľadáš, na konci hľadáš sám seba“, W. V. Steindl

Mnoho Slovákov si vôbec neuvedomuje, že Slovensko je naozaj nádherná a jedinečná krajina. A to rovnako ako z prírodného, tak aj z ľudského hľadiska. Tá zloba, nenávisť, nevraživosť a faloš však, žiaľ, často prehlušuje a zatieňuje to dobro, láskavosť, prajnosť a úprimnosť, ktoré vo väčšine Slovákoch prevažujú.

No aby sme si ako Slováci o sebe až tak veľa nenamýšľali, spomeniem malú kritiku od Španiela roky pracujúceho na Slovensku (inak hovoril o nás a našej krajine len v pozitívnom duchu), ktorého sme stretli v sedle Súľová, a ktorý si pred prácou teleobjektívom fotil hrabošov pobehujúcich po zrúcanine bývalej usadlosti:

„Mnoho Slovákov šoféruje tak šialene, že tým ohrozujú nielenže svoje životy, ale najmä životy ostatných a mnoho Slovákov neznesie kritiku a pravdu priamo do očí, a že si skrátka zväčša nevedia sadnúť za stôl a problém jednoducho vydiskutovať a vyriešiť.“

Aj toto som spoznal a potvrdil si na Ceste našou krajinou od západu až po východ. Opisovať všetky nádherné miesta a všetky príbehy s ľuďmi, ktorých sme na Ceste stretli dopodrobna tu asi nemá zmysel. Každý tú svoju Cestu môže prežívať a cíti inakšie, no to, čo na konci nájde je určite viac pokory, porozumenia a pokoja v duši.

Pre mňa samotného to bolo najmä o tom, že sa mi opäť potvrdilo, že „všetko je tak, ako má byť“ a to, že Sám Seba hľadám neustále.

Kamkoľvek idem, čokoľvek spoznávam, spoznávam, krotím a dávam do stavu zmierenia najmä sám seba.

Teraz najčítanejšie

Miroslav Benian

Narodil som sa a 18 rokov žil na sídlisku Medvedzie na Orave. Po ukončení vysokoškolského štúdia a krátkom pracovnom pôsobení v Trnave som sa opäť vrátil na Oravu do Lokce. Vyštudoval som jadrovú energetiku, ale už viac ako 17 rokov sa živím ako prekladateľ technických textov. Som spoluzakladateľ a predseda občianskeho združenia Beskydy bez hraníc, o.z., správca neinvestičného fondu ORAVSKÉ SRDCIA n.f., spoluzakladateľ občianskej iniciatívy Lokca budúcnosti a bol som jeden z organizátorov zhromaždení za Slušné Slovensko v Námestove. V rokoch 2018 - 2020 som bol nezávislým poslanom obecného zastupiteľstva v Lokci. Od septembra 2022 som dobrovoľným chatárom v Útulni pod Magurkou.