Denník N

Deti sedia aj v lete na trestnej lavici. Prečo potrebujeme PCR testy pred tábormi?

Minister školstva zobral na seba úlohu záchranu letných táborov.
Minister školstva zobral na seba úlohu záchranu letných táborov.

Dôvodom na plošné PCR testovanie detí pred tábormi má byť to, že tábory boli minulý rok „najväčším problémom“. Žiadali sme preto dáta, no inštitúcie ich nevedeli poskytnúť a odkazovali nás jedna na druhú. Ideme bez verejne dostupných dát minúť milióny eur z rozpočtu ministerstva školstva na plošné testovanie detí, dokonca pred dennými tábormi, namiesto aby sme ich využili na riešenie dopadov dlhodobej izolácie na deti či cielené testovanie. Už plošné kloktacie testy nám ukázali „efektivitu“ – za zistenie jedného pozitívneho dieťaťa sme zaplatili 19 tisíc eur.

„Skvelé správy! Letné tábory budú,“ oznámil 27.5. minister školstva a dodal, že s PCR testom dieťaťa. „Skvelá“ správa v diskusii pod oznámením zožala ostrú kritiku a minister si vzápätí zobral na plecia rolu „záchrancu“ táborov a zabezpečenia dostupnosti PCR testov pre deti. Na prvý pohľad chvályhodná snaha, vzhľadom na to, že sa potvrdzuje, že vo vláde nie je nik ochotný zdvihnúť si klapky z očí, pozrieť sa na dopady pandémie na deti a akútne ich riešiť.

Od 27. 5. doteraz sme sa dozvedeli akurát to, že PCR testy by mal preplácať štát. A riadne škrípu dôvody, prečo konzílium odborníkov toto opatrenie odporúčalo a či „bojujeme“ s rizikom zase naozaj na tom správnom mieste.

Namiesto podpory detí počas leta obmedzenia PCR testom

Namiesto, aby sme riešili finančnú podporu pre rodiny s deťmi, aby cez leto mohli dobiehať zameškané vo svojom športovom klube, v jazykovej škole, v divadle, na tanečnej, na plaveckom či len tráviť čas s priateľmi, pokračujeme s opatreniami, ktoré deti limitujú.

Odhliadnuc od toho, že menšie deti môžu mať z testu obavu a radšej do tábora nepôjdu, problémom môže byť dostupnosť testov. Scenár sa opakuje – vymysleli sme za zatvorenými dverami opatrenie, do prázdnin zostávajú dva týždne a deti a rodičia nevedia, ako bude zabezpečená dostupnosť testov pre všetkých záujemcov naprieč Slovenskom a flexibilita testovania – ak deti trávia týždeň v tábore, potrebujú absolvovať test a poznať výsledok cez víkend pred ďalším táborom. Pevne veríme, že niekoho nenapadne počet bezplatných testov na dieťa limitovať!

V neistote sú aj organizátori – nevedia, či budú testy potrebovať aj animátori a aké obmedzenia prídu ešte v predvečer prázdnin… „Prihlášky na tábor nám prichádzajú, ale rodičia váhajú s platbou, pretože čakajú, ako sa vyvinie situácia okolo PCR testov. Zo skúsenosti môžeme povedať, že sa tábory dajú organizovať bezpečne aj bez testovania všetkých detí vopred, minulý rok sme mali v tábore 3000 detí a nevzniklo nám jediné ohnisko,“ hovorí Lenka Sopociová z Wachumpa.

Poslali sme otázky ako bude zabezpečená dostupnosť testov ministerstvu školstva. Reagovalo, že chce o podrobnostiach „informovať až po dopracovaní ich finálnej podoby.“ Od otázok kedy pribudne na korona.gov funkcionalita: bezplatné PCR testy pre všetky deti, ktoré idú do táborov a či bude dosť termínov napr. práve cez víkendy, dalo najskôr NCZI a ministerstvo zdravotníctva ruky preč a otázky preposlali rezortu školstva. Po opakovanom dopyte odpísali, že: „s ministerstvom školstva pracujú na postupe“. Zostáva dúfať, že súčinnosť vo vzťahu k deťom nebude taká, akú si pamätáme z jesene. Keď sa zatvorili školy, nemalo ministerstvo financií uvoľniť peniaze na notebooky? A keď sa po plošnom testovaní otvárali nákupné centrá a neskôr hotely a lyžiarske strediská, počuli sme už 16.11. od expremiéra Igora Matoviča, že „prioritou Ústredného krízového štábu je návrat do škôl“, no ministra školstva s plánom otáčali vo dverách toľko raz, až sa deti do škôl dostali až v apríli.

Tu sú výsledky posledných kloktacích testov na školách – pozitivita detí od termínu otvárania škôl 12.4. sa hýbala pod úrovňou desatiny percenta. Za zistenie jedného pozitívneho dieťaťa sme zaplatili vyše 19-tisíc eur. Zdroj: MŠVVaŠ SR

Platí to rezort školstva, za kloktacie testy už zaplatil 2,5 miliónov eur

„Čierny Peter“ zostáva ministerstvu školstva pri financovaní opatrenia. To už zaplatilo 2,5 milióna EUR za plošné kloktacie testy na školách. Odhalili 130 pozitívnych detí, teda sme zaplatili vyše 19 tisíc EUR za jedno zistené pozitívne dieťa! Pozitivita detí od termínu otvárania škôl 12.4. sa hýbala pod úrovňou desatiny percenta! Mnohé deti sa pritom testovali Ag testami, takže je pravdepodobné, že pri zarátaní týchto testov, by bola pozitivita ešte nižšia. (Podobné výsledky má napr. Česká republika, ktorá testuje deti na školách – pozitivita dosahuje jeden a pol stotiny percenta.)

A teraz ideme touto úspešnou stratégiou bojovať s vírusom v letných táboroch. Dokonca budeme platiť PCR testy deťom plošne aj pred dennými tábormi, kde sa dieťa už prvý večer vráti z tábora domov k rodičom, ktorí boli v práci, skočili do reštaurácie, s deťmi po tábore možno „zbehnú“ do nákupného centra či do kina…

Nepotrebujeme financie v rezorte školstva napr. na efektívne formy doučovania či na asistentov pre deti, keď sa školy chystajú nechať prepadnúť tisícky detí? Na prípravu dlhodobého plánu ako kompenzovať deťom straty za najdlhšie zatvorené školy v Európskej únii? Ako spraviť zo škôl bezpečné miesto, aby sme ich v prípade 3. vlny nezatvárali? Na školských psychológov a podporu liniek pomoci? Len ipečko.sk zaznamenalo od januára do apríla tohto roka vyše 6400 volaní (viac ak 50 denne, vrátane víkendov!), z toho v 664 prípadoch deti a mladí hovorili o sebapoškodzovaní, v 515 o myšlienkach na ukončenie života.

Ak je plošné testovanie detí dôležité pre liečbu fóbie niektorých epidemiológov z detí, potom je potrebné žiadať, aby boli PCR testy pred tábormi špeciálne reportované, aby sme aj u nás mali konečne dáta o tom, akú úlohu zohrávajú deti pri šírení epidémie a akú #hodnotuzapeniaze sme získali.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský na tlačovej besede 16.6.2021 vyhlásil, že „minulý rok pred druhou vlnou pandémie bolo vyhodnotené a dokázané, že tábory sú jeden z najväčších problémov, kde dochádzalo k šíreniu ochorenia a následne potom k 2. vlne“. Toľko medializované importy zo zahraničia, svadby a rodinné oslavy blednú závisťou …

Prečo chceme testovať deti? Boli tábory naozaj ohniská?

Nám ide o to, aby tam (do táborov) vstupovali deti, ktoré sú bezpečné, aby sa nám nestalo ako minulý rok na konci leta, že tábory, sústredenia, kempy boli zdrojom infekcie alebo ohniskami,“ zdôvodňovala opatrenie testovať všetky deti nad 10 rokov pre nástupom do tábora hlavná odborníčka pre pediatriu MUDr. Elena Prokopová, PhD. v RTVS 9.6.

Vyžiadali sme si teda zoznam táborov, ktoré boli minulé leto ohniskami. Úrad verejného zdravotníctva SR postúpil žiadosť ministerstvu školstva ako „vecne príslušnej“ inštitúcií! To odpovedalo, že, samozrejme, dáta o ohniskách v táboroch nezbiera. Zavolali sme preto MUDr. Prokopovej, či nám dáta, na základe ktorých sa vyjadrila do médií, poskytne. Ani ona „nimi nedisponuje, no má ich RÚVZ a ÚVZ a boli na konzíliu odborníkov.“ Tak sme Úradu verejného zdravotníctva napísali znova. Zatiaľ nereagoval. Medzitým sa k tomuto argumentu pripojil aj minister zdravotníctva, dokonca pritvrdil –  že „minulý rok pred druhou vlnou pandémie bolo vyhodnotené a dokázané, že tábory sú jeden z najväčších problémov, kde dochádzalo k šíreniu ochorenia a následne potom k 2. vlne“. Toľko medializované importy zo zahraničia, svadby a rodinné oslavy blednú závisťou … Tlačový odbor na otázku nereagoval, čakáme na sprístupnenie týchto dát podľa infozákona a vyžiadali sme si aj zápisnice z konzília odborníkov.

Prezreli sme mesačné správy o epidemiologickej situácii na Slovensku, podľa ktorých boli počas leta zdrojom nákazy predovšetkým importy zo zahraničia. V júlovom reporte o táboroch nie je zmienka, v augustovom sa píše, že zo zahraničia bol vírus „zavlečený do firiem, zdravotníckych zariadení, do rodín a do rôznych táborov, kempov a podobných hromadných podujatí, ale tiež svadieb, rodinných osláv a podobných podujatí.“  Pátrali sme v médiách, tie informovali o dvoch táboroch ako o mieste nákazy – o sústredení malých hokejistov na Orave  – zdrojom mali byť  dvaja tréneri z Prahy, a o nakazenom animátorovi z tábora v Častej Papierničke.

Kontaktovali sme regionálne úrady verejného zdravotníctva. RÚVZ v Dolnom Kubíne odpísal, že iný prípad ohniska v tábore, okrem uvedeného, nemali. Za celý rok 2020 zaznamenali ďalších 49 ohnísk v poradí: pracovisko – 14x, rodinné akcie -13x, svadba -11x, DSS – 8x, ZŠ -2x, športové podujatie -1x, cirkevné podujatie -1x. „Počty infikovaných v ohniskách boli cca 5-10 osôb pri rodinných akciách, cca 15-40 pri svadbách a od 30 do 200 pri výskyte na pracovisku. Zo zahraničia bolo importovaných 92 prípadov,“ píše Martina Danišková z RUVZ Dolný Kubín. V spojitosti s uvedeným táborom ochorelo 29 osôb. RÚVZ Bratislava rovnako iný prípad tábora v minulom lete nezaznamenal, vzhľadom na to, že tábor po zistení prípadov už skončil a deti a animátori boli z rôznych častí Slovenska, je ťažké dohľadať prípady nákazy, v pôsobnosti bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva boli pozitívne dve osoby a jeden úzky kontakt.

MUDr. Prokopovej sme sa pýtali aj na epidemiologický prínos 72 hodín starého PCR testu dieťaťa pred denným táborom. „Mnohé deti pôjdu s rodičmi na dovolenku do krajín, kde sa stretnú napr. aj s obyvateľmi Veľkej Británie, ktorá je pre nás čierna krajina a ak majú do 18 rokov a rodičia sú očkovaní, po návrate nepôjdu na testovanie a nemusia byť ani v karanténe, a my potrebujeme, aby do tábora vstupovali deti, ktoré sú bezpečné,“ povedala. Koľko ľudí (okrem podpredsedu vlády Š. Hollého) chodí na dovolenku do V. Británie a ak, mali by ísť do karantény?, pýtame sa. „Veľká Británia je pre nás čierna, ale Briti môžu voľne cestovať do Španielska, ktoré je pre nás zelené, takže naše deti sa tam môžu stretnúť s niekým z Británie.“ Kvôli tomuto sa musia testovať všetky deti aj pred dennými tábormi, pričom rodičia pôjdu do práce a po tábore sa rodičia a deti zase stretnú a možno sa stretnú aj s inými osobami? „V tábore budú deti do večera a potom sa stretnú už len s ľuďmi zo Slovenska, s rodičmi, príp. niekoľkými kamarátmi, s ktorými sa stretávali aj počas školy. Ak by sa prejavili klinické príznaky u rodičov, tak ich otestujeme, rovnako dieťa a celý tábor. Ale budeme vedieť, že do tábora vstupovalo negatívne.  Je efektívne platiť milióny eur na to, aby sme vedeli, že v jednej chvíli sú všetky deti nad 10 rokov negatívne? „Nie som ekonóm, mne ide o bezpečnosť detí. Ako mama, ktorá s deťmi nebola v zahraničí, by som sa tešila, že dávam dieťa do tábora, kde sú všetky deti otestované.“

Ešte lepší argument prečo treba deti plošne testovať aj pred dennými tábormi sme počuli včera od ministra Lengvarského: „rozdiel medzi denným a pobytovým táborom je, no nechceli sme už situáciu komplikovať pre obyvateľov…“

Zhrňme si to:

  1. Deti zostávajú v pozícii hrozby: tak ako sme strašili školami celý rok a s deťmi v izolácii sme sa aj tak prepracovali na prvé miesta v počte obetí Covid 19, tak dnes strašíme tým, že práve detské tábory a nie importy zo zahraničia či svadby, boli našim problémom koncom minulého leta.
  2. Deti používame naďalej ako nástroj: boli pre nás jedným z prvých nástrojov na zníženie mobility, sú nástrojom na získanie kolektívnej imunity a ich testovanie plošne PCR testami pred tábormi je nástrojom na riešenie problémov s našimi dovolenkami.
  3. Neriešime to, čo sa rieši ťažšie ako obmedzenia pre detí: nebránime importu, po vyše roku nefunguje kontrola karantény, niektorí ľudia, ktorí sa vrátia zahraničia, otestovaní byť nemusia, ale testujeme ostatných.
  4. Používame financie zo štátneho rozpočtu na plošné testovanie všetkých detí bez ohľadu na cestovateľskú anamnézu, ale ani po vyše roku nemáme systém na pomoc škole (alebo hoci i táboru), ak tam reálne ohnisko vznikne – ako potvrdzuje aktuálny prípad školy v Chorvátskom Grobe, kde ohnisko vzniklo, no škola sa pomoci s kloktacími testami nedočkala.

Andrea Settey Hajdúchová, Iniciatíva Dajme deťom hlas

Naše staršie články o dopadoch na duševné zdravie detí, prečo krajiny Európy školy v 2. vlne nezatvárali a čo sme v Iniciatíve Dajme deťom hlas urobili preto, aby sa otvorili u nás, si môžete prečítať na www.dajmedetomhlas.sk

Teraz najčítanejšie

Dajme deťom hlas

Iniciatíva Dajme deťom hlas vznikla po zatvorení stredných škôl v októbri 2020 a spojila rodičov, psychológov, učiteľov i samotných študentov. Upozorňovali sme na to, že školy musia v čase pandémie patriť medzi priority, sprostredkovali sme médiám príbehy študentov, spolu s psychológomi a psychologičkami sme upozorňovali na dopady izolácie na duševné zdravie, vzdelávanie a rozvoj detí, obrátili sme sa s podnetmi na ombudsmanku i Generálnu prokuratúru SR i na Európsku komisiu. Spolu s vyše 30 organizáciami sme spustili výzvu Dajme prednosť školám a žiadali o zmenu prístupu k deťom. Po pandémii sa iniciatíva zmenila na OZ s novými téami, medzi ktoré patrí zníženie volebného veku na 16 rokov ako jeden z dôležitých krokov, ktorý prispeje k tomu, že hlasu mladých bude venovaná pozornosť.