Denník N

Hovoríme deťom o táboroch a PCR testoch pravdu?

Minister školstva zobral na seba úlohu záchranu letných táborov.
Minister školstva zobral na seba úlohu záchranu letných táborov.

Dôvodom na plošné PCR testovanie detí pred tábormi má byť to, že tábory boli minulý rok „najväčším problémom“. Žiadali sme preto dáta, no inštitúcie nám ich nevedeli poskytnúť a odkazovali nás jedna na druhú. Verejné dostupné epidemiologické správy a medializované informácie spred roka pritom hovoria niečo celkom iné.

Tento argument je pritom dôvodom, prečo ideme bez verejne dostupných dát minúť milióny eur z rozpočtu ministerstva školstva na plošné testovanie detí, dokonca pred dennými tábormi, kde už prvý večer nedávajú zmysel. Namiesto toho, aby sme peniaze využili na riešenie dopadov dlhodobej izolácie na deti či cielené testovanie – napríklad vtedy, keď to škola (alebo aj tábor) naozaj potrebuje a o testy žiada. Už plošné kloktacie testy nám pritom ukázali „efektivitu“ – za zistenie jedného pozitívneho dieťaťa sme zaplatili 19 tisíc eur. Z rozpočtu MŠVVaŠ SR sme tak odčerpali 2,5 mil eur. A teraz, namiesto toho, aby sme riešili finančnú podporu pre rodiny s deťmi, aby cez leto mohli dobiehať zameškané v športovom klube, v jazykovej škole, v divadle, na tanečnej, na plaveckom či len tráviť čas s priateľmi, pokračujeme s opatreniami, ktoré deti limitujú.

Článok o tom, ako sme pátrali, kde sa vzalo tvrdenie, že tábory boli pred rokom náš problém a o tom, ako deti stále v pandémi používame ako nástroj a hrozbu, si celý môžete prečítať už na novom blogu Iniciatívy Dame deťom hlas: https://dennikn.sk/blog/2433656/deti-sedia-aj-v-lete-na-trestnej-lavici-preco-potrebujeme-pcr-testy-pred-tabormi/

Teraz najčítanejšie

Andrea Hajdúchová

Bola som nominovaná za tento blog na Novinársku cenu 2018. V roku 2016 som získala Cenu za vedu a techniku - kategória popularizácia vedy. Som novinárka (pôsobila som vyše 10 rokov v SME), a PR manažérka, pričom ako PR som sa vždy sústredila na oblasti, ktoré zlepšujú spoločnosť či životné prostredie (Úsmev ako dar, WWF Slovensko, STU...) .Som autorka knihy 10-10-10 (10 rozhovorov s 10 vedcami o 10 výzvach, ktorým čelí vedecká oblasť!. Dostupná na:  https://vedanadosah.cvtisr.sk/publikacie/10-10-10/ V októbri 2020 sme s ďalšími rodičmi, psychológmi/gičkami, učiteľmi/ľkami i študentmi/tkami založili Iniciatívu @DajmeDetomHlas, ktorá vyzvala lídrov, aby v boji s pandémiou nesiahali k zatvoreniu škôl ako k prvému riešeniu a k dlhodobému riešeniu, neporušovali právo na vzdelávanie a neobmedzovali rozvojové a športové aktivity detí a mladých ľudí. Po pandémií sa Iniciatíva zmenila na OZ Dajme deťom hlas.