Denník N

Facebookovú stránku Iniciatívy za lepšiu advokáciu uniesli!

Bol to náš hlavný komunikačný kanál, ktorý sme budovali päť rokov. Bolí nás to o to viac, že túto stránku uniesli ľudia, s ktorými sme to celé rozbiehali.

Kde bolo, tam bolo…

Keď sa v roku 2012 predlžovala koncipientska prax, únoscovia boli študentmi práva. Toto šialenstvo sa pokúsili zastaviť hromadnou pripomienkou, pre ktorú získavali podporu práve cez novo-založenú facebookovu stránku. Neúspešne, veď bojovali proti veterným mlynom. Od toho roku sa stránke nevenovali.

V roku 2016 boli o čosi starší. Ona pracovala v kancelárii prezidenta Kisku a on bol advokátskym koncipientom. Akurát prebehli parlamentné voľby a nová ministerka spravodlivosti Žitňanská dávala nádej, že sa prax podarí skrátiť.

A tak sme ich oslovili s návrhom na spoluprácu. Súhlasili. Oni poskytli stránku s 1300 fanúšikmi a my náš zápal a čas. Do ďalších aktivít sa však únoscovia nezapojili.

Aktivity našej iniciatívy

Po rokoch nášho výskumu a získavania podpory v laických a odborných kruhoch to nakoniec prišlo! Dva poslanecké návrhy, rečnícky súboj iniciatívy s advokátskou komorou na pôde ústavnoprávneho výboru, 71 poslaneckých hlasov a nakoniec podpis prezidenta. Koncipientska prax opäť trvala 3 roky!

Spravodlivosť na Slovensku však potrebovala oveľa viac lásky. Preto sme popri skracovaní praxe pripravili široký program rekonštrukcie právneho štátu, viedli sme kampaň odbornej verejnosti pri reforme výberu ústavných sudcov, keď hrozilo ovládnutie najdôležitejšieho súdu jednou vládnou garnitúrou (spomeňte si na kandidátov Kičuru či Jankovskú). V neposlednom rade sme prispeli k zlepšeniu vzdelávania advokátskych koncipientov. Našimi aktivitami sme získali viac ako 3000 fanúšikov stránky.

Za ten čas sa ona stala poslankyňou vládnej koalície a on advokátom.

Únos

Jedného dňa sa rozhodli pre únos. Bez diskusie, bez varovania, bez legitimity, bez ďalšieho zámeru so stránkou… Proste len tak. Únos bol možný preto, že sme ich z historickej vďačnosti ponechali adminmi stránky napriek tomu, že boli osem rokov neaktívni.

Najskôr sme tomu neverili. Situáciu sme riešili so zákazníckou podporou, lebo sme si mysleli, že nastal technický problém. Pravda však bola iná.

Po únose sme sa s nimi snažili komunikovať, najskôr neformálne, priateľsky cez facebook. Napríklad sme sa dozvedeli, že nám stránku iba požičali a teraz si ju berú späť. Potom aj formálne cez jej politickú stranu a jeho advokátsku kanceláriu. Bolo to nanič. Rozhodli sa pre demonštráciu sily. Veď oni môžu.

Svojim správaním sa pri maličkosti, akou je pred dekádou založená vysokoškolská stránka, poslankyňa „bojujúca“ za ľudí a advokát, ktorý má z definície svojho povolania slúžiť spravodlivosti, spreneverili ideálom, ku ktorým sa navonok hlásia.

Našu stránku uniesla poslankyňa strany Za ľudí Vlaďa Marcinková a advokát Rado Pálka.

zdroj: Instagram Vladimíry Marcinkovej

zdroj: Linkedin Rada Pálku

S našou stránkou sme sa rozlúčili. Založíme novú. Bude nás to stáť mnoho energie, ktorú sme mohli využiť prospešnejšie, ale niekedy musíte urobiť pár krokov späť aby ste sa mohli rozbehnúť. O tomto únose píšeme, aby sme podporovateľom vysvetlili dôvody, pre ktoré ich pozývame na novú komunikačnú platformu Lepšej advokácie.

Majo Porvažník, Lepšia advokácia

Viac informácií o Lepšej advokácii a našej reforme právneho štátu nájdete na našom webe.

Teraz najčítanejšie

Lepšia advokácia

Sme skupina právnikov, advokátov, študentov práva a advokátskych koncipientov. Pochádzame z rôznych kútov Slovenska a pôsobíme (alebo sme pôsobili) na univerzitách, v advokátskych kanceláriách a vo verejných inštitúciách doma aj v zahraničí. Všetkých nás spája láska k domovine a tiež túžba meniť našu krajinu na lepšie miesto pre život.