Denník N

TOP 10 anime seriály, ktoré ma dostali (pre dospelých)

Výber najlepších anime pre dospelých. Keď ste si kládli otázku, čo vaše deti vidia na týchto kreslených seriáloch alebo prečo je mládež zbláznená za touto japonskou rýchle rastúcou kinematografiou, odporúčam pozrieť tieto TOP 10. Najzaujímavejšie, najzábavnejšie a kvalitné anime pre dospelého diváka.

Ešte pred časom bol žáner japonských anime filmov niečo, čo som silne podceňovala. Dokonca som odmietla robiť kritickú reflexiu anime seriálu z predmetu Kritika filmu , takže nám prednášajúci zmenil žáner. Kreslené príbehy postavičiek s veľkými očami nebolo nič pre mňa. Pre túto zábavku mládeže a posadnutosť som nemala pochopenie, až kým som neobjavila anime s psychologickým podtextom či etickými témami. Toto je moje ospravedlnenie a zároveň odporúčanie anime seriálov pre dospelého diváka.

Takže v ňom nenájdete nič typu Naruto či My Hero Academy, ale hlbšie témy, nad ktorými budete musieť rozmýšľať, aby ste sa ich zbavili. Ich ťaživosť a temnosť vyvažuje práve odľahčené vizuálne stvárnenie. Výhodou je, že jednotlivé diely sú väčšinou tak 25 minútové, takže často jedna séria (12-24 dielov) sa rovná tak jeden až dva bežné filmy. Väčšinou majú podklad v Mange- japonských komixoch vydávaných knižne/online. Obsahujú mnoho symbolov, nadnesení, dramatickosti, násilia, nadprirodzena, preháňaní a klišé, či teatrálnosti, prekvapivé zvraty deja a nečakaný koniec. A samozrejme humor – vtipné scény sú korením anime. Takto spracovávajú neľahké témy ako samovražda, zažívanie násilia, vylúčenie za spoločnosti, vlastné podceňovanie, traumy od rodičov, traumy zo školy, smrť kamaráta, spoločenské predurčenie či nevýhoda. Slzy na konci či počas pozerania nie sú žiadnou výnimkou. (tipujem, že je vecou prestíže autorov, komu sa to podarí lepšie) Možno naivne, ale mňa dostali tiež.

  1. Death note. (2007) Kto vôbec nemal šajnu o anime seriáloch, tak toto je priam perla, ktorá dosiaľ nebola prekonaná. Odporúčam začať týmto 37 dielnym seriálom. Vzrušujúce súboje dvoch briliantných myslí a etická dilema, či je správne odstrániť zlých ľudí. Dej detektívky zasadený do súčasného Tokia a hlavné postavy študenti VŠ ( inak študent či stredoškolák je najtypickejšia postava), japonská polícia, zamotávajúce sa vyšetrovanie, nekalý biznis, populárna hviezda a …. bohovia Šinigami. Light Jagami – vzorný študent nájde zápisník smrti a zistí, že každého koho meno tam zapíše, umrie do 40 sekúnd. Zaujímavé je, že divák od začiatku pozná páchateľa, avšak vyšetrovanie je tak napínavé a zamotané, že vzniká napínavý thriler, ktorý fascinoval divákov po celom svete. Seriál je z roku 2007 , čo sa žánri považuje už za staršie. Je však tak dobrý, že vznikli 3 hrané filmy a hraný seriál (všetko na rozdiel od tohto anime je dosť úbohej úrovne)
  2. Banana fish. (2018) Prostredie mladých new-yorkskych gangov, mafie, drogy a násilie. Polícia a detektívna téma. Zneužívanie a detská prostitúcia. Témy, čo by som nehľadala ani náhodou, a predsa. Seriál ponúka silnú katarziu v antickom zmysle. Uvedomila som si , ze ja ani nikto z môjho okolia nazažil žiadne fyzické násilie. Nemali sme žiaden nefér začiatok, či ťažké detstvo. Nadnesené charaktery a prehnaný dej, takže divák získava odstup, napriek tomu doteraz riešim , či je možné , aby existovala tak silná postava, a ak áno či by dokázala prekonať svoje traumy. Seriál je o túžbe po neodsudzovaní a priateľstve. Zo začiatku to vyzerá, že to bude BL (boys love), ale nemýľte sa – treba vydržať do 4 dielu. Hlavné postavy Ash Lynx – vodca gangu, ktorý sa snaží zbaviť svojej minulosti a naivný Eiji Okumura chlapec z Japonska, ktorý sa s ním úprimne kamaráti. Toto je vysoko dobrodružný a akčný seriál, kde sa s každým dielom mení situácia. Sexuálne násilie nie je zobrazované explicitne, ale to iba zvyšuje napätie a predstavivosť diváka. Týmto vzdávam hold autorke Akimi Yoshida, ktorá napísala magu v rokoch 1984-1995.  Aktuálna verzia anime je moderná a súčasná. Na konci si kladiete otázku Prečo, aj keď ste vedeli, že to takto nejako muselo skončiť. P.S. Nie je vhodný pod 16 rokov. A ešte : Divadelná verzia z tohto anime vznikla toho roku 2021- ukážky vyzerajú super. Dali si záležať na scéne, kulisách aj protagonistoch.
  3. Devilman : Crybaby. (2018 , verzia Netflix)- tento seriál ma našiel úplne nepripravenú. Nič som nevedela o téme Devilmana, ktorá beží v anime svete už sedemdesiatych rokoch a navyše som tieto katastrofické scenáre mala napozerané cez postavu obetujúceho sa superhrdinu, ktorý zachráni všetkých. Seriál má len 10 dielov, dokopy jeden dlhší film a vyvoláva etické otázky, či je správne bojovať zlom proti zlu. Prvý diel je dosť masaker a rozmýšľate, či to ešte plánujú tvorcovia vystupňovať. Áno, ale v úplne inom zmysle. Apokalyptická atmosféra a inšpirácia z knihy Zjavenia. Za empatickým Akirom príde bývalý kamarát, aby mu pomohol v boji proti démonom, ktorý sa infiltrovali v spoločnosti a ovládli niektorých ľudí. Oddaný Akira súhlasí, hoci netuší, že Ryo Asuka z neho spraví Devilmana – démona s ľudským srdcom. Toto bolo druhé anime, kde som plakala , lebo som neverila, že to takto ozaj končí. P.S. Výborný soundtrack _ kombinácia elektronicko-techno hudby s chorálom a relax hudbou.
  4. Ergo Proxy (2006)- sci-fi dystopické prostredie a konečne silná ženská postava . Na rozdiel od stereotypného japonského prezentovania dievčenských postav je táto L-Rei chladná a rozhodná. Vizuálne aj povahovo super stvárnená . Beriem to ako novinku a úsvit v anime tvorbe. Veľmi sa vydaril opening aj ending pesnička. Možno som ovplyvnená svojou slabosťou na dobré sci-fi, ale aj netradičným poňatím námetu a temnou noir vizualitou seriálu. Nikede (asi na zemi) existuje život už len v opevnených izolovaných mestách s prísne hierarchizovanou spoločnosťou. Ľudia sa rodia v umelých inkubátoroch a niekde tu vzniká anomália, ktorá je zároveň počiatkom : Proxy.   P.S. Pobavením sú mená vedľajších postáv, ktoré čerpajú z filozofie (Derrida, Kristeva, Cogito,…)
  5. Terror in resonance (Zankynou no Terror,2014). Krátky 12 dielny seriál , veľkolepá téma, veľkolepý úvod. Postavy ambivalentné- takže neviete či ich máte nenávidieť alebo ľutovať. Končí to osobne a internalisticky. Zase sa pohrávajú tvorcovia s ohromujúcimi témami : veľkou katastrófou, inteligentnými jedincami a celonárodnou hrozbou, terorizmus, letecká katastrófa, atomový útok,… Dievča outsiderka triedy sa zapletie do teroristického útoku, ktorý naplánovali jej dvaja spolužiaci. Ich ciele nie sú jasné, ani drastické spôsoby, až do postupne prekvapivého zvratu (nie je toto oxymorón?), v ktorom účinkuje aj CIA.
  6. Death Parade (2015)– originálne prostredie posmrtného života. Neskúmam japonské mýty, tak neviem, čo je vymyslené autorom a čo je súčasť náboženstva. Faktom je, že témou je posledný súd inak ako sme zvyknutí. Celý krátky príbeh sa odohráva v prostredí temného hotela, kde prichádzajú ľudia po smrti, ktorú si ju nepamätajú. Tu každú dvojicu rozhodca (barman) donúti hrať súperiacu hru/súťaž, aby sa odhalila ich pravá povaha a nakoniec rozhodne, kto ide do temnoty zabudnutia a kto hore. Scenár je jednoduchý schematizovaný, miestami nie sú jasné role postáv, ale so silným emočným záverom.
  7. Noragami (2014) – tu som váhala, či to zaradiť do zoznamu pre dospelých. Rozhodlo to, že to bol seriál, kde som sa najviac zasmiala. Japonské mytológie sú dosť odlišné od nám známych kresťanských. Japonskí bohovia, vznikli zo želania ľudí- takže sa musia snažiť, aby tých želaní mali na plnenie čím viac. Smola, ak ste neznámy boh, ktorého nikto neuznáva a nemá ani vlastnú svätyňu na spanie. Dej je zo súčasnosti a vidíme ako sa s tým vysporiada mladý boh – akčný optimista a vynachádzavý rebel, oblečený v teplákoch a s mobilom v ruke. A ešte : esteticky vizuálne zaujímavý opening.
  8. Given (2019)- Po týchto dramatických akčných anime teraz jedno romantické. Seriál je nežný a veľmi jemne podané vzťahy medzi chlapcami zo začínajúcej hudobnej skupiny. Nedalo sa nezaradiť do zoznamu. Napriek tomu (alebo preto), že je to BL je to silne obľúbené anime medzi dievčatami. Napínavé ale jemné rozuzľovanie príbehu. Prežívate s hlavnými postavami, či sa im podarí a či budú úspešní. Keď som správne postrehla , japonci sú hrdí, že ich črtou je čítanie z tváre a pochopenie nevypovedaného. No a tu ma dostala aj hudba, ktorá je vlastne ďalšou silnou „postavou“.  Takže tuším už budem aj fanúšik japonského a ázijského rocku. Prinajmenšom odvtedy počúvam aj túto hudbu.

9. a 10. miesto si nechávam na zváženie neskôr. Mám totiž zopár dobrých kúskov rozpozeraných ( Monster, Black Bullet, Psycho-Pass, Gangsta, Tokyo Revengers, ReLIFE, Cowboy Bepop, Steins Gate …) a zopár odporúčaných ( Attact on Titans, Baccano!, Full Metal Alchemist, Parasyte, Welcome to the NHK …) Pokiaľ tu niektoré síce psychologicko-etické anime nenájdete, tak je to preto, že hoci sú fajn, skôr by som ich zaradila pre mladšieho diváka (napr. Code Geass, Durrara!,)

Za čas napíšem aktualizovaný rebríček, ak sa samozrejme dovtedy nepresýtim alebo už som náhodou nevyčerpala všetky dobré ANIME for adult. Keďže kultúrny priemysel rastie, druhej verzie sa neobávam.

Ešte pre zaujímavosť :  okrem Banana Fish sú prvých 5 anime v zozname zakázaných v Číne. Keď si ich pozriete , pochopíte prečo.

Teraz najčítanejšie