Denník N

Vážení zväzoví funkcionári, už vám je teraz jasné, že nám ušiel rýchlik?

Brankár a obrana sú dôležité súčasti tímu, no na úspech to dnes už nestačí/ Zdroj: sportnet.sme.sk
Brankár a obrana sú dôležité súčasti tímu, no na úspech to dnes už nestačí/ Zdroj: sportnet.sme.sk

Účinkovanie našich futbalistov na majstrovstvách Európy sa skončilo po úvodných troch zápasoch. Objektívne treba povedať, že zaslúžene. Nie, nie sme slabí fanúšikovia, iba sa na veci snažíme pozerať tak, ako sú. Po prvom zápase veľa z nás sršalo optimizmom, no práve futbalová realita nás vrátila na zem. Prečo teda Sokoli cestujú domov už po základnej skupine?

Staromódny antifutbal

Každé mužstvo má svoje silné a slabé stránky, svoje charakteristiky, no náš súbor sa evidentne zasekol vo vývoji, niekde v období spred vyše desiatich rokov. Nepracoval a nepracuje na sebe dlhodobo, preto je výsledok na tohtoročnom EURE v podstate logický. Na úspech nám nemôže stačiť hra a jej koncept z minulosti. Život, človek a aj futbal sa vyvíja, no Slováci jednoducho zaspali dobu. Argumentom sa často stáva, ževraj lepších nemáme. Určite sa s týmto názorom dá, sčasti súhlasiť, lenže za tento stav je niekto zodpovedný. Musí byť niekde problém, ak nie sme schopní vyprodukovať za jedno desaťročie adekvátnu náhradu za Pekaríka, Kucku alebo Hamšíka. Nie, toto nie je kritika za výsledky namierená na ich plecia. Im sa treba úprimne, s úctou poďakovať za to, čo pre náš futbal a fanúšikov za roky minulé dokázali. Tento šampionát iba ukázal, že na súčasný moderný futbal, je to už málo.

Pokrivený model domácej súťaže

Reprezentácia je vrchol ľadovca. Môže tam hrať iba niekto, kto prešiel slovenskými podmienkami a svojou úrovňou sa dostal do štádia, že je schopný konkurovať špičke. Táto cesta sa začína v našich kluboch, tu u nás doma. Už prvý gombík na pomyselnej košeli je však zapnutý zle, pretože práve naše futbalové kluby, ktoré majú byť producentami budúcich reprezentantov, prestali za posledné roky, plniť domácu úlohu. Pokiaľ bude naša futbalová liga iba miestom pre druhotriednych cudzincov, ktorí nemajú žiadnu pridanú hodnotu pre náš futbal, situácia sa tak jednoducho meniť nezačne. Skôr naopak. No, po prezentácii našej futbalovej školy na majstrovstvách Európy, musí byť každému jasné, že osnovy treba kompletne prepracovať.

Mentalita porazených

Je faktom, že my, Slováci, sme nikdy zdravým sebavedomím nehýrili. Na druhej strane, na vrcholnom športovom fóre sa bez neho presadíme iba veľmi ťažko. Tréner by mal byť ten, ktorý ako dirigent orchestra  bude pumpovať vieru v schopnosti mužstva do žíl svojich hráčov. To sa nestalo. Trénerovi Tarkovičovi treba poďakovať, že dokázal s mužstvom postúpiť medzi najlepších. Na druhej strane, spôsob, akým sa prezentoval už pri nominácii, keď nechal doma pravidelne hrajúceho Bera a na šampionát zobral Lobotku, ktorý tento rok neodohral takmer nič, vypovedá o jednom. Tréner nemá odvahu riskovať. Jeho vyjadrenia po zápase so Švédskom, ktoré boli v tóne, že my sme vlastne radi, že sme vôbec tu, sú pre neho diskvalifikačné. Presne tak sa prezentoval aj jeho tím na ihrisku. Mužstvo, ktoré za dva zápasy nevystreli ani len na bránu súpera si jednoducho postup zo skupiny nezaslúži. Neuspieť sa dá, no so zdvihnutou hlavou a sebaúctou. Aký to rozdiel oproti takým Maďarom. Tí donútili triasť sa veľkých Nemcov do poslednej minúty o postup, podotýkame, že na nemeckej pôde. Máme sa stále čo učiť, práce na zlepšovaní sa, je viac ako dosť…

Teraz najčítanejšie

Michal Bardáč

Zaujíma ma všetko, čo sa okolo mňa deje. Trpím zvedavosťou, ktorá spoluvytvára môj názor na svet. Chcem informácie, ktoré môžem spájať do súvislostí. Ovplyvňujú totiž môj/náš život. Tento priestor je ideálny na to, poukázať na ne a hľadať riešenia... Moje staršie publikované texty môžete nájsť na adrese migelbardac.blogspot.com