Denník N

Európsky futbalový summit vstupuje do najdôležitejšej fázy

Turnajový pavúk EURA 2020/ Zdroj: marca.com
Turnajový pavúk EURA 2020/ Zdroj: marca.com

Dnes začína na majstrovstvách Európy najdôležitejšia časť celého turnaja. Ako je známe v týchto súbojoch sa neobjavia naši reprezentanti. Ich kvalita nezodpovedá momentálnej špičke, takže zápasy si môžu vychutnať už v pokoji doma. Čakajú nás zápasy tých najlepších. Každý má tie najvyššie ambície, čo znamená, že priestor na chyby a ich opravu nebude. Víťazstvo a slávu môže zažiť iba jeden. Kto to nakoniec bude?

Favoriti číslo jeden

Podľa predvedenej hry sú top favoritmi na celkový triumf podľa nášho názoru dve mužstvá. Tým prvým sú Taliani. Treba povedať, že futbalová úroveň, akú ponúkol Manciniho tím sa od Talianov veľmi dlho nevidela. Akoby nastal prerod futbalovej filozofie v priamom prenose. Z rokmi overeného catenaccia, teda skalopevnej obrany, pridali Taliani krásne útočné kombinácie a množstvo pohybu. Na azúrových sa pozerá skvelo. Ak zopakujú výkony z prvých troch zápasov dôjdu určite ďaleko. Otázkou je, ako si poradia s faktorom zmeny prostredia, keďže na vyraďovaciu fázu sa sťahujú z domáceho prostredia v Ríme.

Druhým favoritom na víťazstvo je galský kohút z Francúzska. Postúpil bez väčších starostí, z najťažšej skupiny, kde čelil Nemcom, Portugalčanom i výborným Maďarom. Máme pocit, že mužstvo neukázalo stále svoj výkonostný limit, ktorého sú Francúzi schopní. Presne rovnako sa Deschampsovo mužstvo prezentovalo v Rusku na majstrovstvách sveta pred troma rokmi a vieme, ako to dopadlo – francúzskym titulom. Nadviažu Mbappé a spol. na rok 2000, keď rovnako zvíťazili a kapitánom Les Bleus bol ich terajší tréner Deschamps?

Kto môže všetkých prekvapiť?

Ešte sa v histórii futbalových turnajov hádam nestalo, aby nejaký tím neprekvapil všetkých. Odborníkov i laikov, ktorí mudrujú spoza televízora v obývačke. Tento rok môžu túto úlohu pokojne zohrať Ukrajinci. Ich prvý zápas s Holandskom patril zatiaľ medzi najlepšie na turnaji. Mužstvo kvalitné smerom dozadu i do útoku. Trojica Malinovskij, Yarmolenko, Yaremchuk môže potrápiť každú obranu. Ak sa pridá svojím výkonom nevyspitateľný brankár, káder trénera Ševčenka má predpoklady na úspech.

Dánski futbalisti hrajú po hrôze z prvého zápasu bez tlaku. Ich mužstvo a kapitáni Eriksen a Kjaer sú víťazmi už teraz. Toto nastavenie môže prospieť celému družstvu, pretože doslova nemá čo stratiť. Radosť z hry a čistá hlava ukázali čo dokážu v zápase proti Rusku, ktorý ich katapultoval do vyraďovacích bojov. Severania nemajú tím plný hviezd, no majú obrovskú súdržnosť ako celok, čo z Dánov robí nepríjemného súpera pre každého.

Víkendový program osemfinále ME 2020

Sobota 26.6.2021 o 18:00 (Amsterdam)

Wales – Dánsko

Sobota 26.6.2021 o 21:00 (Londýn)

Taliansko – Rakúsko

Nedeľa 27.6.2021 o 18:00 (Budapešť)

Holandsko – Česko

Nedeľa 27.6.2021 o 21:00 (Sevilla)

Belgicko – Portugalsko

Teraz najčítanejšie

Michal Bardáč

Zaujíma ma všetko, čo sa okolo mňa deje. Trpím zvedavosťou, ktorá spoluvytvára môj názor na svet. Chcem informácie, ktoré môžem spájať do súvislostí. Ovplyvňujú totiž môj/náš život. Tento priestor je ideálny na to, poukázať na ne a hľadať riešenia... Moje staršie publikované texty môžete nájsť na adrese migelbardac.blogspot.com