Denník N

Ako vyčistiť upchatý odtok v kuchyni?

upchatý odtok v kuchyni

Vyčistiť upchatý odtok v kuchyni je jednoduchšie, ako si veľa ľudí myslí. Problém sa dá často vyriešiť jedným z relatívne jednoduchých postupov, na ktoré nepotrebujete špeciálne nástroje.

1. Vyčistite drez

Na odstránenie problému niekedy úplne stačí poriadne vyčistiť drez od nečistôt. Nasaďte si rukavice a vylejte prebytočnú vodu pomocou džbána alebo pohára. Z odtoku ručne vyčistite všetok viditeľný odpad. Ak tento postup nepomôže, skúste jeden z nasledovných.

2. Použite gumový zvon

Ak je odtok čiastočne priechodný, upchajte umývadlo a do drezu napustite vodu do výšky niekoľkých centimetrov. Zátku vytiahnite a okamžite začnite používať zvon. Pokračujte, až kým neuvidíte vyplavené nečistoty. Sledujte, čo všetko sa z odtoku vyplaví, aby ste sa mohli v budúcnosti upchatiu vyhnúť.

3. Sóda bikarbóna a ocot

Najprv do odtoku nalejte horúcu vodu. Potom nasypte sódu bikarbónu a nechajte ju 5-10 minút pôsobiť. Následne pokračujte s octom. Odtok môžete uzavrieť zátkou. Zmes nechajte pôsobiť ďalších 15-30 minút a opäť nalejte do odtoku horúcu vodu. Takto sa vyhnete agresívnym chemikáliám, ktoré by mohli poškodiť drez a sifón.

4. Vyčistite sifón

Predtým ako začnete, dajte pod sifón vedro a pripravte si handru na utieranie. Opatrne uvoľnite sifón a vyčistite ho od mastnoty a iných nečistôt. Ak nie je problém so sifónom, budete musieť pravdepodobne zavolať inštalatéra.

upchaty sifon
zdroj: pixabay.com

Trik na záver

Ak nemáte profesionálne náradie na upchatý odtok, teda na uvoľnenie sifónu, môžete použiť kovový vešiak (teda ak si na to trúfate):

  • vešiak vyrovnajte najviac ako sa dá, zrejme na to budete potrebovať kombinačky,
  • na konci vzniknutého drôtu vytvorte malý háčik, dbajte na to, aby sa zmestil do odtoku,
  • tento amatérsky nástroj následne pomaly vkladajte do odtoku a opatrne s ním traste. Netlačte ho nasilu, pretože by ste mohli nečistoty posunúť ešte ďalej,
  • keď zacítite odpad, posnažte sa ho vytiahnuť pomocou háčiku. Postup opakujte až kým neodstránite takmer všetko.

Vždy je lepšie problému predísť. Preto do odtoku nikdy nelejte olej, používajte primerané množstvo čistiaceho prostriedku na odstránenie mastnoty z panvíc, nedávajte do odtoku usadeniny z kávy, múku či nálepky z ovocia. Určite sa oplatí investovať do nerezového alebo gumového sitka, ktoré zachytí aj menšie nečistoty.

Zdroj: dengarden.com

Teraz najčítanejšie