Denník N

Ak dlhodobí držitelia bitcoin nepredávajú, tak kto potom?

Kým nováčikov na kryptotrhu nedávny pokles cien vystrašil, smart money bitcoin vo veľkom nakupujú.

Pokiaľ chcete byť úspešným investorom, mali by ste sa inšpirovať ľuďmi z takzvanej skupiny „smart money“ a sledovať čo robia.

Neviete o kom je reč?

Na tradičných finančných trhoch sa výrazom „smart money“ (alebo „inteligentné peniaze“) označujú banky z Wall Street, finanční guru, alebo manažéri hedžových fondov, ktorí spravujú miliardy dolárov klientov. Vo svete kryptomien sa pojmom smart money označujú veľkí a dlhodobí držitelia, takzvané veľryby, a inštitucionálni hráči.

Každý krypto-nováčik by ich mal čo najskôr začať sledovať. Zvyčajne totiž ako prví vedia, čo sa na trhu deje alebo chystá. Okrem toho si už prešli niekoľkými cyklami a zažili viacero výrazných prepadov ceny bitcoinu. Aj vďaka tomu majú na trhoch náskok.

Glassnode, platforma blockchain dát a analýz, odlišuje smart money od ostatných podľa dĺžky vlastnenia bitcoinu. Tých, čo držia bitcoin menej ako 155 dní považuje za krátkodobých držiteľov a všetky staršie krypto peňaženky spadajú do kategórie smart money.

Will Clemente je talentovaný analytik pre Bitcoin Magazine. Podľa jeho analýzy dlhodobí držitelia sú v týchto dňoch presvedčení, že bitcoin je v podstate lacný. A práve preto od počiatočného pádu v máji pridali do svojho portfólia 741 363 bitcoinov.

Iný pohľad na trh má kryptoanalytik Willy Woo, ktorý porovnal likvidnú a nelikvidnú ponuku bitcoinu. Tento pomer je tiež nazývaný ako “Rick Astley Indicator”. Momentáne naznačuje, že investori, ktorí obchodujú len zriedka, nepanikária, ale pokračujú v akumulácii bitcoinu. Inými slovami, je to tzv. býčia divergencia. Na nasledujúcom grafe je zreteľné, že investori, ktorí neobchodujú často, nakupovali od investorov, ktorí Bitcoin často točia.

A nakoniec, v metrike Glassnode od Willa Clemente nižšie môžete vidieť oscilátor pomeru ponuky stabilných zásob. To ukazuje, že kapitál v stablecoinoch sa po prepade cien väčšiny kryptomien pomaly vracia späť na trh. To je vždy pozitívny signál, pretože naznačuje, že investori si pripravujú svoje doláre pre nákup bitcoinu v buducnosti. Tento graf navyše ukazuje, že súčasné oživenie sa podobá predchádzajúcim významným korekciám, aké sme videli koncom roka 2018, v marci alebo v septembri 2020.

Stručne povedané, dlhodobí držitelia sa bitcoinov nezbavujú. Robia presný opak.

Tak kto potom predáva?

Bohužiaľ, opäť sú to nováčikovia.

Analytici na základe údajov z Glassnode potvrdili, že nováčikovia na trhu kapitulovali so stratou, zatiaľ čo dlhodobí držitelia využili ponúknutú príležitosť v podobe nižších cien na dokupovanie. 

Hoci kryptotrhy sú známe výraznými pohybmi cien, na to, aby sa trh spamätal zo zásahu Číny proti ťažiarom a obchodníkom s kryptomenami, bude treba viac času. Podľa analytikov sme stále v polovici konsolidačného obdobia. Inak povedané, keď niekto rozleje mlieko na celú kuchynskú linku, na vyčistenie neporiadku potrebujete veľa papierových obrúskov.

Aj keď máte obrovské papierové uteráky, stále potrebujete čas.

Teraz najčítanejšie

Rastislav Vasilišin

Rastislav Vasilišin je zakladateľ a CEO spoločnosti Virtuse Exchange. Vyštudoval na PACE University v New Yorku a má 25 rokov skúseností na finančných trhoch. V USA pracoval pre Mitsui a Joseph Stevens Investments, na Slovensku pre Across, Slavia Capital a J&T.  Založil a riadil Virtuse Group, jednu z najväčších firiem na svete v oblasti obchodovania s emisnými povolenkami. V súčastnosti sa zaoberá problematikou financií s dôrazom na nový trend prepájania tradičného „starého” sveta financií s novou rýchlorastúcou oblasťou digitálnych aktív.