Denník N

Škody neboli len v Česku. Poistný sektor v Európe hlási miliardové škody

Nedávne tornádo v Česku si vyžiadalo šesť obetí a v našom regióne nevídané škody, preto na seba prirodzene strhlo množstvo pozornosti. Čo však možno v tomto kontexte zaniklo je, že intenzívne búrky v druhej polovici júna vyčíňali vo veľkej časti západnej a strednej Európy a celkovo spôsobili rádovo vyššie škody než u našich susedov. Poistné sektory v regióne zažili jednu z najdrahších sekvencií letných búrok v histórii.

poslednom blogu som sa bližšie pozrel na nedávne tornádo na Morave a to, do akej miery je možné podobné udalosti dávať do spojitosti s klimatickými zmenami. Pri tornádach je to veľmi problematické až nezmyselné, napriek tomu existuje pomerne silný predpoklad zvyšujúcej sa extremity a frekvencie letných búrok a nebezpečných sprievodných javov vrátane krupobitia či vetra. S tým korelujú aj súvisiace ekonomické a poistné škody, ktoré pri tomto type katastrof konzistentne stúpajú nad rámec inflácie, predovšetkým v Spojených štátoch. Ukazuje sa tiež, že významnú úlohu v tom hrajú práve veľké krúpy.

Intenzita tornáda bola medzitým oficiálne potvrdená na stupni F4. Na európske pomery ide o skutočne vzácnu udalosť – za posledných 70 rokov je evidovaných len 13 takýchto tornád a jedno so silou F5. Škody z tornáda boli predbežne stanovené na 15 miliárd CZK, toto číslo sa však určite bude ešte meniť. Zároveň ďalšie škody v stámiliónoch spôsobilo krupobitie, lokálne záplavy či silný vietor (vrátane downburstu v Stebne). Už teraz je ale zrejmé, že sa udalosť zaradí minimálne medzi 5 najdrahších katastrof v histórii Česka:

Katastrofa Počet obetí Ekonomické škody (mld CZK)
Povodne 2002 18 73.3
Povodne 1997 49 63.0
Sucho 2018 N/A 23.0
Povodne 2013 15 15.4
Tornádo a búrky 2021 6 15.0*
*predbežné; nominálne hodnoty

Udalosti v Česku boli súčasťou dlhšie trvajúcej sekvencie silných búrok medzi 17. a 25. júnom, ktoré postupne zasiahli väčšinu krajín západnej a strednej Európy. Najväčší počet škôd bol spôsobený silným krupobitím. Celkové poistné škody momentálne odhadujeme na 1.7 miliardy EUR, pričom je veľmi pravdepodobné, že sa toto číslo ešte zvýši. Pre predstavu, znamená to stovky tisíc poistných udalostí – najčastejšie ide o škody na strechách alebo na vozidlách. Ďalšie silné búrky, ktoré zasiahnli strednú Európu medzi 28. a 30. júnom, klasifikujeme ako samostatnú udalosť – tie spôsobili škody v ďalších stovkách miliónov EUR.

Prečo je to dôležité

Už teraz je zrejmé, že júnové búrky sa stanú najdrahšími udalosťami tohto typu v histórii českého a rakúskeho poistného sektora; s veľkou pravdepodobnosťou k tomu dôjde aj vo Švajčiarsku (pri započítaní 28. júna). Celkovo možno hovoriť o minimálne treťom najdrahšom „outbreaku“ v Európe:

Katastrofa Štáty Poistné škody (mld EUR)
Andreas (2013) DE, FR, AT 3.6
Ela (2014) FR, DE, BE, LU 2.9
Sekvencia búrok v júni (2021) DE, AT, CH, BE, NL, FR, CZ, PL, SK, HU, HR 1.7*
Wolfgang (2009) DE, CH, AT, CZ, PL, SK 1.6
Manni & Norbert (2013) DE, CH, CZ, PL, FR, AT, SK 1.6
*predbežné; započítaná inflácia

Pri škodách z letných búrok je možné pozorovať dlhodobý rast, ten sa pritom nedeje pri všetkých typoch katastrof. Hurikány síce spôsobujú najväčšie individuálne škodné udalosti, no predovšetkým v USA je možné pozorovať pomerne konzistentný nárast ročných škôd z letných búrok, ich narastajúci význam a úplnú dominanciu v počte tzv. miliardových udalostí. A to napriek tomu, že sa podľa už pomerne zastaralého úzusu zaraďujú medzi tzv. sekundárne typy katastrof.

Teraz najčítanejšie

Michal Lörinc

Vzdelaním geograf, žijem a pracujem v Prahe. Profesne sa ako analytik venujem vplyvom prírodných katastrof. Srdcom doma.