Denník N

12 514 dôvodov nechať sa zaočkovať proti COVID-19

Nech je vašou motiváciou nechať sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 v čase blížiaceho sa delta variantu čokoľvek, tou prvotnou motiváciou môže byť pre nás všetkých vôľa byť hrdinom pre svoje okolie.

Aj pri téme očkovania proti ochoreniu COVID-19 je nutné si ctiť slobodu jednotlivca a pristupovať s pokorou k akémukoľvek zásahu do základných práva slobôd ľudí.

Áno, každé očkovanie je spojené so zásahom do našich základných práv a slobôd, do našej telesnej integrity, nášho súkromia i presvedčenia, očkovanie sa týka taktiež nášho zdravia a otázky jeho ochrany.

Záleží na názore každého jedného občana našej krajiny a aj preto je nutné sa navzájom počúvať a viesť dialóg.

V čase pandémie ochorenia COVID-19, či už sa vás táto dotýka bezprostredne alebo nie, či veríte na pôvod ochorenia v prírode alebo v laboratóriu, alebo bez ohľadu na to, či ste sa o jeho dopadoch na ľudské zdravie presvedčili skrz vlastnú skúsenosť alebo o existencii ochorenia máte stále pochyby, ako spoločnosť ľudí s rôznym názorom a presvedčením nesieme spolu na pleciach ťarchu siahnutia si na dno odborných a ľudských síl.

Sme všetci súčasťou problému a jeho riešenia zároveň, či sa nám to páči alebo nie, pandémia sa nás na názor nepýta.

Nezáleží, či ste člen vlády, prezident, poslanec alebo podnikateľ, zamestnanec, nezamestnaný, príp. študent či penzista. Nerozhoduje pohlavie, vek, farba pleti, sociálny status, sexuálna orientácia alebo náboženské presvedčenie.

Každý môže svojim dielikom prispieť bez ohľadu na jeho motiváciu a presvedčenie k objektívnemu porazeniu pandémie ochorenia COVID-19.

Naša zodpovednosť

Pri ochorení COVID-19 sa vzhľadom na stav vedeckého poznania, ale aj na spoločenské a politické skutočnosti, skúsenosti a podmienky, rozhodli štáty očkovanie proti ochoreniu COVID-19 zdobrovoľniť, a to celosvetovo.

Pri dobrovoľnom očkovaní má každý z nás právo výberu dať sa alebo sa nedať zaočkovať.

Pri pandémií ochorenia COVID-19 však má každý z nás zodpovednosť za život svoj a ľudí vo svojom okolí. V tom nám ochorenie COVID-19 právo výberu neposkytuje.

Spôsob šírenia nákazy ochorením COVID-19 v rámci populácie, t. j. kvapôčkovou metódou pri osobnom kontakte na určitú malú vzdialenosť osôb medzi sebou, z nás každého robí potenciálneho šíriteľa ochorenia COVID-19, opäť bez rozdielu. Dýchame všetci rovnako, rozprávame skrz rovnaké ústrojenstvo, šírime každý kvapôčky slín a sekrétov, ktoré sú potenciálnym nositeľom vírusu.

Ako potenciálni šíritelia ochorenia COVID-19 predstavujeme zdravotné riziko pre ľudí, s ktorými sa stretávame. V najhoršom možnom prípade to môže byť riziko smrteľné.

V tej istej situácii však každý z nás môže byť v čase pandémie ochorenia COVID-19 hrdinom. Hrdinom, ktorý život svojich blízkych zachraňuje a z perspektívy svojich blízkych chráni život svoj.

Nie je to ako vytiahnutie topiaceho sa z vody, resuscitácia človeka v bezvedomí, úspešná operácia po autonehode alebo uhasenie požiaru v dome. Výsledok nebude okamžitý a hmatateľný.

Záchranu života skrz očkovanie proti ochoreniu COVID-19 však budete vídať denne pri bežnom spôsobe života – budete aj naďalej vídať svojich blízkych, s ktorými ste denne v kontakte.

Presne tento benefit ponúka očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Objektívne. A je absolútne nepodstatné, či v tento benefit očkovania veríte alebo nie, či ste smoliar alebo šťastlivec, či sa vám v živote darí alebo sa vám smola lepí na päty. Je to istota ako to, že každý deň vychádza slnko na východe. Istota medicínska, vedecká, rokmi overená.

Aj preto nechávame svoje deti po narodení očkovať (hexavakcína) a sami sa v dospelosti podstupujeme dobrovoľne očkovanie proti tetanu, sezónne proti chrípke, proti hepatitíde (žltačke), proti kliešťovej encefalitíde a pod. Pre benefity očkovania na naše zdravie a zdravie našich blízkych.

Vakcíny – ich vývoj a bezpečnosť

Mať obavy pri téme očkovanie je pritom prirodzené. Byť opatrný je žiadúce. Mať dostatok informácií je kľúčové.

Ak nedôverujete v téme očkovania z akéhokoľvek dôvodu svojim politikom a verejným funkcionárom, ktorí informujú verejnosť o účinnosti a bezpečnosti vakcín proti COVID-19, ktorými na Slovensku disponujeme a očkujeme, prosím, skúste získať informácie napr. od vedcov, ktorí s vakcínami (proti akýmkoľvek ochoreniam) roky pracujú alebo sa podieľajú na ich výrobe.

Často zaznieva obava, že vakcíny proti COVID-19 boli vynájdené príliš rýchlo, a teda nevieme nič o ich prípadných budúcich negatívnych účinkoch/dopadoch na zdravie človeka.

Dovoľte mi jeden príklad.

Sarah Gilbert je profesorka vakcinológie na Oxfordskej univerzite. So Slovenskom, európskym establišmentom alebo farmakologickými firmami nemá nič spoločné.

Sarah Gilbert pracovala a so svojím tímom v Oxforde vyvinula vakcínu AstraZeneca, ktorou sú zaočkované milióny ľudí na našej planéte.

Založila svoju vlastnú výskumnú skupinu na vytvorenie univerzálnej vakcíny proti chrípke. Jej cieľom je prísť s vakcínou, ktorá by bola účinná proti všetkým rôznym kmeňom chrípky.

V roku 2014 viedla prvú časť vakcinácie proti ebole po rozsiahlom prepuknutí choroby v západnej Afrike.

Pracovala tiež na vývoji lieku počas MERSu, tiež typ koronavírusu šíriaci sa na Blízkom Východe od roku 2012. Práve tento výskum jej pomohol vyvinúť vakcínu, ktorá pomáha pri pandémii ochorenia COVID-19.

Profesorka Gilbert opísala pre BBC proces vývoja vakcíny ako sériu malých krokov namiesto toho, aby nastal jeden veľký prielomový okamih. Samotná výroba vakcíny v laboratóriu potom trvá niekoľko týždňov.

Ako zamestnanci univerzity, ľudia okolo profesorky Gilbert vývoj vakcíny nerobili pre zisk, ale pre ochranu zdravia a pre výskum ako taký a jeho benefity do budúcna.

Obdobné princípy platia aj pre vakcíny od spoločností Pfizer alebo Moderna.

Delta a hrdinovia

V čase, kedy čítate tento článok, existuje matematická a epidemiologická istota importu nákazlivejšieho delta variantu ochorenia COVID-19 na naše územie. Hrá sa len o čas.

Zohľadňujúc epidemiologické atribúty a predikcie o rýchlejšom šírení a väčšej nákazlivosti delta variantu, komunikované o. i. aj Svetovou zdravotníckou organizáciou, predstavuje nízke percento zaočkovaných obyvateľov našej krajiny proti ochoreniu COVID-19 (1 673 968 zaočkovaných druhou dávkou) ohrozenie životov nás všetkých, predovšetkým osôb najzraniteľnejších, t. j. osôb nad 60 rokov, osôb so zdravotnými ťažkosťami a trpiacich na viaceré ochorenia.

Štúdia vedcov z Imperial College London vo Veľkej Británii navyše ukazuje, že u detí a dospelých do 50 rokov existuje 2,5-násobne vyššia pravdepodobnosť infikovania sa delta variantom oproti britskému variantu COVID-19.

Ako dopĺňa vedkyňa a lekárka Inci Yildirim z Yale School of Medicine, delta variant ovplyvňuje mladšie vekové skupiny viac ako predchádzajúce varianty. Takže riziko nákazy delta variantom je výrazne nižšie ak je človek zaočkovaný, ako u niekoho, kto nebol očkovaný. Doktorka I. Yildirim konštatuje, že očkovaní ľudia sú v oveľa väčšom bezpečí pred delta variantom, než boli pred podaním vakcíny a dodáva, že z pohľadu ochrany vášho zdravia „ak nie ste očkovaní a máte nárok na očkovanie, najlepšie urobíte, ak sa zaočkujete“.

Zo strany štátu je preto nevyhnutné a žiadúce prijať v čo najkratšom čase dostupné a primerané opatrenia, ktoré zvyšujú motiváciu ľudí podstúpiť dobrovoľné očkovanie a umožnia tak sekundárne chrániť životy a zdravie obyvateľov.

Aj v tomto smere zaznieva výhrada, že ochrániť nás môže preukazovanie sa negatívnym testom na COVID-19 alebo dokladom o prekonaní ochorenia COVID-19 v minulosti.

Doklad o negatívnom PCR teste a doklad o prekonaní ochorenia COVID-19 (ak ste prekonali alfa variant, resp. wu-chanský alebo neskôr britský variant) nám preukazuje, že dotyčná osoba nie je aktuálne (dočasne) infekčná. Nie je teda chorá a je dočasne nízky potenciál nákazy iných ľudí, čím sa dosahuje cieľ ochrany zdravia tretích osôb navôkol. Pri prekonaní COVID-19 a dostatočnom množstve protilátok je do stej miery chránený aj samotný dotknutý.

Pri variante delta je z epidemiologického hľadiska taktiež podstatné, že pri tých, ktorí prekonali COVID-19, nemajú títo tak robustné protilátky, ako by sa pre ochranu zdravia dotyčného pred deltou vyžadovalo.

Negatívne PCR otestovanie z epidemiologického hľadiska poskytuje vášmu okoliu (nie vám samotným) pred delta variantom ochranu nanajvýš na pár hodín  – napr. 24 hodín starý PCR test už po jednej ceste v lietadle či preplnenom vlaku o neinfekčnosti nič nehovorí.

Očkovanie poskytuje za prvé ochranu proti ochoreniu COVID-19 trvalejšiu a robustnejšiu (čo sa týka protilátok) a aj proti iným variantom vírusu, t. j. aj proti delte a jej variantom (delta plus).

Očkovanie (akoukoľvek dnes registrovanou vakcínou) chráni v prvom rade vás, ako zaočkovaného pred ochorením alebo jeho ťažkým priebehom (100% pred smrťou a 95% pred ťažkým priebehom).

Sekundárne tým chráni aj vaše okolie, keďže riziko potenciálnej infekčnosti očkovanej osoby voči tretím osobám je nízke.

Ako očkovaný chránite seba pred ochorením a tým aj zdravotný systém pred jeho záťažou (čím môže byť využitá kapacita nemocníc napr. pre chorých pacientov na iné ťažké ochorenia), plus chránite tretie osoby navôkol pred nakazením.

Ako každé očkovanie, aj očkovanie proti COVID-19 pomáha eradikovať (vyhubiť) samotné ochorenie v populácii a pomáha nadobudnúť kolektívnu imunitu v spoločnosti.

Nech je vám teda motiváciou nechať sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 v čase blížiaceho sa delta variantu štátom spustená lotéria, sprostredkovateľský bonus, právne benefity pre očkovaných a držiteľov GreenPassov, slobodnejšie cestovanie a dovolenkovanie a pod., tou prvotnou motiváciou môže byť pre nás všetkých vôľa byť hrdinom pre svoje okolie.

Nič nás to nestojí a verte, že pocit, že chránite svoj život a životy svojich najbližších, je na nezaplatenie, aj keď sa vám to teraz nezdá ako hmatateľný a okamžitý benefit alebo aj keď naň momentálne v spojitosti s očkovaním proti COVID-19 neveríte.

Nech je tou prvotnou motiváciou pre očkovanie sa vôľa byť tým, ktorý život zachráni a nie vezme.

Nech je prvotných dôvodov pre očkovanie sa 12 514 ľudí, ktorí ku dňu uverejnenia tohto článku podľahli na Slovensku ochoreniu COVID-19.

Podrobné informácie o očkovaní (vývoj vakcín, účinnosť vakcín, vedľajšie účinky vakcín, dávkovanie vakcín, dáta o očkovaní, štatistiky, kolektívna imunita a pod.) môžete získať na:

Požiadať o očkovanie môžete na:

Teraz najčítanejšie

Tomáš Hubinák

Remeslom právnik činný na poli ústavného práva. V rokoch 2013 až 2020 poradca Ústavného súdu SR a rokoch 2020 až 2022 poradca ministerky spravodlivosti M. Kolíkovej. V súčasnosti riaditeľ legislatívno-právneho odboru Kancelárie prezidenta SR. Sledovať autora môžete aj na Twitteri.