Denník N

Zastaví niekto rozbehnutý talianský stroj na ceste za titulom?

Kto zo štvorice Insigne, Simon, Kane a Dolberg dvihne víťaznú trofej nad hlavu?/ Zdroj: theguardian.com
Kto zo štvorice Insigne, Simon, Kane a Dolberg dvihne víťaznú trofej nad hlavu?/ Zdroj: theguardian.com

Šampionát pokračuje v rýchlom tempe ďalej. Máme za sebou viac i menej dramatické súboje v najlepšej osmičke. Pozrieme sa na zaujímavé momenty, ktoré priniesla táto fáza turnaja. Samozrejme, nemôžeme zabudnúť ani na semifinálové duely, ktoré začínajú už dnes. Zápasom dvoch historických rivalov, ktorí si na ihrisku určite zadarmo nič nedajú. Podarí sa revanš za rok 2012?

Súboj favoritov pre azúrových

Na zápas medzi Talianskom a Belgickom sa tešila celá futbalová Európa. Oprávnene, stačí sa pozrieť na kvalitu hry oboch mužstiev, ktorú dlhodobo predvádzajú. Taliani ukázali okrem ofenzívnej kvality aj tradičnú taktickú vyspelosť. Hovoríme, žiaľ, aj o nešportovom zdržiavaní hry počas záverečných minút zápasu, čo uberá kredit a sympatie voči Manciniho mužstvu. Môžeme povedať, že aj tento faktor bol jedným z kľúčových pri postupe do semifinále. Druhým bola nemohúcnosť belgického útoku, hlavne, v druhom polčase, keď inak skvelý Lukaku nepremenil svoje šance. Skvelý výkon v jeho drese podal mladý záložník Doku, ktorý sa zaiste dostal do zorného uhla mnohých špičkových klubov. Obrovskú smolu mal doteraz výborný Talian Spinazzola, keď si roztrhol okrem svojej Achillovky, určite aj množstvo ponúk od top mužstiev… Zápas Španielska proti Švajčiarsku mal na papieri jasného favorita na víťazstvo. Španieli však predvádzajú na turnaji nevyrovnané výkony, čo potvrdili aj v zápase proti Helvétom. Áno, Španieli nakoniec postúpili, to je najdôležitejšie, určite, no uši majú odrané ešte teraz. Jednoznačne treba vyzdvihnúť výkony Švajčiarska na celom turnaji. Ich schopnosť bojovať a nevzdať sa vždy ocení každý futbalový fanúšik. Nebyť pokazeného záveru v penaltovom rozstrele, mohli po Francúzoch poslať domov aj Španielov.

Súboj dvoch rovnocenných pre Dánsko

Pred vyraďovačkou sme v jednom z minulých textov pasovali za prekvapenia turnaja tímy Dánska a Ukrajiny. Obe mužstvá sa dostali do najlepšej osmičky, Dáni sú už v semifinále. Severania mali vždy výborných hráčov, hru postavenú na poctivom kolektívnom výkone. Po hrôzostrašnom zážitku s ich kapitánom Eriksenom, ktorý je z najhoršieho vonku, akoby spadla z mužstva ťarcha výsledkov. Áno, stále sú poctiví, no z ihriska je cítiť, že futbal si užívajú a sú v pohode. Ak k tomu pripočítame aj chybu rozhodcov pri góle proti Čechom, nečudo, že si Hjulmandovi zverenci zahrajú o finále. Ukrajina doplatila proti Angličanom na prílišný rešpekt a nezvládnuté štandartky súpera. Prehra o štyri góly je vysoká, no Ševčenkova partia môže byť, aj tak, spokojná, štvrťfinále je pre Ukrajinu určite úspech.

Finále Taliansko – Anglicko

V dnešnom prvom semifinále sa stretnú dvaja rivali z juhu Európy. Hráčska kvalita a aktuálna forma jednoznačne favorizujú Taliansko na postup do finále. Ako sa vraví, lopta je guľatá, no za bežných okolností, nevidíme priestor na to, aby Španieli prekĺzli do posledného súboja o zlato. Revanš za finálovú prehru na ME z roku 2012 bude úspešný… Druhé semifinále ponúka dve zaujímavé otázky. Dostanú Angličania na turnaji prvý gól? Bude ich mrzieť a stáť postup do vysnívaného finále? Gól inkasujú, no postup im neunikne. Domáce prostredie a anglická kvalita, nielen v základnej jedenástke, nepustia výborných Dánov ďalej. Aj napriek tomu si zaslúžia obrovský obdiv a rešpekt za celé majstrovstvá. V nedeľu nás teda čaká súboj starých známych, Talianska a Anglicka.

Program semifinále ME 2020

6.7.2021 o 21:00 (Londýn)

Taliansko – Španielsko

7.7.2021 o 21:00 (Londýn)

Anglicko – Dánsko

Teraz najčítanejšie

Michal Bardáč

Zaujíma ma všetko, čo sa okolo mňa deje. Trpím zvedavosťou, ktorá spoluvytvára môj názor na svet. Chcem informácie, ktoré môžem spájať do súvislostí. Ovplyvňujú totiž môj/náš život. Tento priestor je ideálny na to, poukázať na ne a hľadať riešenia... Moje staršie publikované texty môžete nájsť na adrese migelbardac.blogspot.com