Denník N

Seriál – Opýtajte sa svojho veterinárneho lekára: Môj psík/mačička vracia. Mal by veterinárny lekár urobiť RTG brucha?

Vracanie je pomerne častý problém, s ktorým majitelia psov a mačiek prichádzajú na našu veterinárnu kliniku. Tieto ťažkosti vznikajú jednak preto, lebo mäsožravce majú  túto vlastnosť, že vracajú veľmi ľahko, danú od prírody (na rozdiel od koní, napríklad) a tiež preto, lebo to často potrebujú ako obranný mechanizmus. Veľakrát zjedia niečo, čo do žalúdka nepatrí. No a nie vždy majiteľ tuší, čo to vlastne mohlo byť.

RTG áno či nie?

Nie každé vracanie musí byť spôsobené cudzím predmetom. Často je to len pamlsok, ktorý „nesadol“ alebo lízanec niečoho vonku pri venčení a podobne. Môžem však z vlastnej skúsenosti povedať, že za moju bezmála 20- ročnú prax som chirurgicky odstraňoval mnoho cudzích predmetov z tráviaceho traktu psov aj mačiek. A hoci to nemám exaktne spočítané, tak 9 z 10 prípadov mi majitelia sväto-sväte tvrdili, že ich zvieratko nemohlo nič nebezpečné zjesť. Bez dôslednej diagnostiky- práve röntgenologického vyšetrenia, by ostali tieto predmety neodhalené, čo by mohlo viesť k fatálnym následkom.

Ako príklad uvediem jeden z mojich nevšedných prípadov. Jednej z našich psích pacientiek sa podarilo uchmatnúť gazdovi z pripravenej udice háčik s návnadou (chlieb). Prostredníctvom RTG sme sa uistili, či je „návnada“ ešte v žalúdku alebo či napríklad neuviazol háčik v pažeráku, prípadne či sa už nevydal cestou do čriev. Háčik (aj s náväzcom) sme následne zo žalúdka chirurgicky ,,vylovili“.

Dnešná moderná medicína nám dáva do rúk skvelé nástroje, diagnostické i terapeutické. Máme k dispozícii veľmi účinné liečivá, ktoré dokážu efektívne zastaviť vracanie ako u psov, tak aj u mačiek. Pri ich použití si, ale musíme byť istí, že tým vlastne len nezamaskujeme ten dôležitý varovný príznak, akým vracanie bezpochyby je.

Nepodceňujme situáciu a vyhľadajme odbornú pomoc

Ešte pred samotnou návštevou veterinárnej kliniky by si mal majiteľ vracajúceho zvieratka uvedomiť, že to nie je človek. A že to, čo má pri vracaní odskúšané na sebe alebo mu poradí niekto „skúsený“ z diskusnej skupiny na sociálnej sieti, môže narobiť ešte viac problémov. Ak zviera opakovane vracia, je to jasný signál. Treba vyhľadať odbornú pomoc a stanoviť príčinu tohto vracania. Nielen kvôli možným cudzím telesám- predmetom, ktoré do tráviaceho traktu nepatria. Ale aj kvôli ďalším následkom a zmenám, ktoré v tele zvierat prebiehajú. Od dehydratácie, až po možný rozvrat vnútorného prostredia, zápal pankreasu a prípadne zlyhania obličiek. Treba si tiež uvedomiť, že i keď sa zvieratá neposťažujú nahlas a sú len také „trochu apatickejšie“ je viac než varovným signálom, že sa niečo deje. Odkladaním odborného ošetrenia a prípadne samoliečiteľstvom môže byť už mnohokrát neskoro.

Ako bolo už spomenuté, dôvodov k vracaniu môže byť veľa. Pri jednorazovej záležitosti nemusí ísť o nič vážne. Ak však zvieratko vracia častejšie, opakovane v priebehu niekoľkých hodín, nenechávajte to len tak a vyhľadajte odbornú pomoc. A keď vaša pani doktorka/pán doktor naordinuje RTG vyšetrenie, tak vedzte, že vie čo robí a vaše zvieratko je v dobrých rukách!

Teraz najčítanejšie

Pavol Valašek

Som absolventom Univerzity veterinárskeho lekárstva v Košiciach, kde som promoval s vyznamenaním. V roku 2007 som spoluzakladal veterinárnu nemocnicu, dnes klinika VetPoint, kde pracujem dodnes. Odborne sa profilujem v oblasti chirurgie a predovšetkým ortopédie a traumatológie malých zvierat. Od roku 2007 som absolvoval viacero praktických workshopov pod záštitou AO/ASIF, som členom ESVOT a pravidelným účastníkom kongresov tejto organizácie. Som tiež spoluzakladajúcim členom SPDD.