Denník N

Ak vieme odpoveď na otázku prečo niečo chceme, k realizácii už veľa netreba

“K čomu je nápad, ktorý ostane len nápadom? Skúšaj. Experimentuj. Iteruj. Zlyhaj. Skúšaj znova. Zmeň svet.” Požičiam si citát od Simona Sineka, ktorého som dnes počúvala, lebo krásne sumarizuje to, v čom sa prekrývali príbehy hostí nášho posledného, predprázninového webinára Slovak Global Network (SGN) – Globálne doma. Našim partnerom bol thinktank Globsec s ich projektom Inšpirátori. 

Hostí sme už ako zvyčajne poskladali z viacerých domén. Za partnerský Globsec prijal pozvanie prezident a zakladateľ organizácie Robo Vass. Globsec reprezentuje širokú komunitu expertov, ako Slovákov, tak i zahraničných, dáva Slovensku hlas v globálnych témach a úspešne tvorí príležitosti pre stretávanie sa politikov a expertov celého sveta na Slovensku. Za miestnu samosprávu sa k nám na časť diskusie podarilo pripojiť Matúšovi Vallovi, primátorov mesta Bratislava, architektovi, aktivistovi a hudobnikovi v jednej osobe. Z východného Slovenska, z Košíc, sa do diskusie zapojili Mária VirčíkováMatúš Kirchmayer zo spoločnosti MATSUKO, ktorá buduje inovatívny globálny biznis zo Slovenska. Zo Silicon Valley sa pripojila vývojárka, blogerka, fotografka Petra Cross. Dizajnérsku obec zastupovala Dana Prekopova, zakladateľka optiky IOKO. Poslední dvaja hostia boli z rádov influencerov – za humor a sociálny aktivizmus Demotivácia a za šport, pohyb Jany Landl.

Pre SGN je multidisciplinarita, pluralita názorov a inklúzia silnou mantrou. Ako vždy sme sa snažili priniesť v diskusii pohľady, ktoré nie bežne dostávajú priestor v diskusiách. Aby som naviazala na úvodné slová Simona Sineca, spravím krátku syntézu toho, čo naši hostia vyzdieľali cez naše tri otázky. Zhodli sa na tom, že pre nich je dôležitá dlhodobá investícia do vízie, v ktorú veria, beh na dlhé trate namiesto krátkodobej, rýchlo návratnej odmeny. Budúcnosť majú jasne sformulovanú vo svojich hlavách a tvoria k nej stratégiu, nadchýňajú jednotlivcov, tímy, komunity a spoločne túto budúcnosť kreujú. Nemenej dôležitý bol pre nich záväzok, vypovedaný či nevypovedaný, ktorý vnímali, že dali svojmu okoliu, ľuďom, ktorí im verili.  Popri tom zaznelo, že je pre nich dôležité nebrať sa smrteľne vážne, mať v sebe a okolo seba neustále humor a veľkú dávku pokory. A v neposlednom rade ich spája neustála potreba posúvať seba a to čo robia ďalej, mať pred sebou novú verziu seba či toho, čo chcú vytvoriť. 

Každý jeden z našich hostí je známou osobnosťou, je to angažovaný človek, ktorý sa snaží prostredníctvom realizácie samého seba robiť pozitívny impact na ľudí a miesto, kde žije. V prvej otázke sme sa ich pýtali, čo oni sami vnímajú ako osobný úspech:

  • Matúš Vallo hovoril o už dlhodobosti. Ako hudobník hovoril o úspechu kapely PARA, ktorá funguje už viac ako 20 rokov. Spomenul svoju manželku Lindu, s ktorou kráčajú spoločnú cestu životom. Nazval sám seba lojálnym, aj keď možno paradoxne k spomenutej dlhodobosti, netrpezlivým človekom. V kontexte mesta Bratislava, ktoré aktuálne ako primátor spravuje, rozprával o ľuďoch, ktorých sa mu podarilo nadchnúť pre predstavu nového mesta, ktoré spoločne tvoria. Ako občan a obyvateľ mesta vnímam stále pribúdajúce pozitívne zmeny na menšej a väčšej škále.

  • Pre Petru Cross, ktorá pôsobí ako programátorka pre Google, je zásadné robiť pozitívny rozdiel v živote niekoho iného – či už je to v osobnej rovine jej dcéra, alebo trénerka vo fitku, ktorú motivovala k tomu, aby sa naučila programovať. Práca, či zdanlivý úspech, pre ňu naopak iba krátkodobo kontribuujú k pocitu uspokojenia, či radosti. Fakt, že bola prvou inžinierkou z bývalej ČSSR, ktorá pracovala pre Google urobil radosť jej otcovi, ale nie je to čo vníma ako navždy naplňujúce. Angažuje sa v aktivitách, ktoré sprístupňujú STEM pre dievčatá, ako napríklad aj Slovenský projekt Aj ty v IT.

  • Dana Prekopová rozprávala o intuícii, o vlastnej ceste, po ktorej sa rozhodla kráčať. Okuliarový dizajn na Slovensku nemá tradíciu. Dnes už aj vďaka jej aktivitám máme vlastnú tvorbu a svetová tvorba má priestor na ukázať sa u nás. Spoločne s Pražským dizajnérskym štúdiom vytvorila edíciu okuliarov, ktoré sú každý kus unikátne a ich účelom je dotvoriť osobnosť ich nositeľov. 

  • Jany Landl hovoril o svojej ceste, kde šport bol dlhodobo jeho výber, pracoval ako osobný tréner a s pandémiou a online priestorom zrazu našiel cestu ako pomôcť oveľa väčšiemu počtu ľudí. Jeho followeri sú v 90 krajinách sveta, jeho hodinu cvičenia zvykne sledovať okolo 1.000 ľudí, ktorí s ním zdieľajú svoje úspechy, radosti, robí pozitívny rozdiel v ich životoch. Spoločne založili nadáciu na podporu rodín s jedným rodičom, robí tréningy “pre planétu”, ktoré streamuje zo zaujímavých miest a spája ich s výzvami, ako napríklad vyzbieranie odpadu v lesoch. Takto sa pri jednej akcii podarilo vyzbierať až 2 tony smeti.

  • Demo pristupoval k diskusii s najväčšou pokorou, s nastavením, že “blbý humor” sa nemôže porovnávať s úspechmi, ktoré majú iní. Ako organizátori diskusie sme ho uistili, že humor vnímame ako dôležitý a skôr vnímame jeho nedostatok aj vo verejnom priestore možno až priveľa nezdravo sa presadzujúceho ega. Okrem toho, že Demo robí zrkadlo tam, kde sa ľudia berú možno až príliš vážne, tak vníma ako úsepch to, že aj prostredníctvom tejto platformy ukazuje mladým, že vedia pomáhať. Ako príklad uviedol fundraising pre slečnu s kronovou chorobou.

  • Matúš Kirchmayer s Máriou Virčíkovou sa pripojili z možno až futuristicky znejúceho startupu, ktorého víziou je vytvoriť nástroj na holografickú komunikáciu v štýle Hviezdnych vojen. Ich cieľom je vďaka okuliarom, ktoré by sme mali nasadené na očiach vytvoriť pre nositeľa zážitok vidieť fyzicky vzdialených kolegov, sedieť virtuálne okolo stola. Vnútorná potreba tvoriť inováciu, preukázať odvahu, mať jasnú vízia a lojalitu voči tímu, investorom silne rezonovali s oboma spoluzakladateľmi. 

  • Robo Vass zdieľal svoju hlavnú motiváciu prečo ešte ako študent zakladal Globsec a to bola túžba ovplyvňovať globálnu diskusiu zo Slovenska. Ako úspech vníma fakt, že sa im ako organizácii darí prinášať na svoje eventy, inšpirátorov, inovátorov,  politikov svetového kalibru, či fakt, že na boarde Globsecu sedia globálne osobnosti. Spomenul taktiež ako sa im darí na individuálnej báze lákať ľudí zo zahraničia, aby sa sťahovali na Slovensko, lebo aj odtiaľto vedia robiť pozitívny rozdiel globálneho charakteru.

V druhej otázke sme sa vrátili k ich začiatkom a pýtali sme sa, čo alebo kto ich inšpirovali k tomu, čo robia dnes. Matúš spomenul pre verejnosť “neviditeľných” ľudí zo svojho života, rodičov, ktorí v neho verili. Jany hovoril o ľudských príbehoch, o momentoch, kedy sa mu ozvali jednotlivci a hovorili o tom, ako im cvičenie s ním zmenilo život. Demo hovoril o vlastnej potrebe akejsi mentálnej hygieny, ktorá bola spúšťačom pre Demotiváciu. Pre Danku to bol pocit zodpovednosti, záväzok voči najbližším, ktorí jej verili. Roba nakoplo to, že mu všetci hovorili ako sa to, čo sa snaží vytvoriť nedá zrealizovať, to akési dlhodobé podceňovanie potenciálu, ktorý ako krajina máme. Ako máme sen, ale drvivá väčšina ľudí sa ani nesnaží svoj sen zrealizovať. Mária, ako dieťa dvoch vysokoškolských učiteľov zažívala inšpiráciu neustále na rôznych konferenciách, kde ju mama brávala a hovorila o pocite zodpovednosti, ktorý neustále má. Matúš hovoril o svojich skúsenostiach zo života v zahraničí, kde rôzne krajiny v ktorých pôsobil boli pre neho inšpiráciou. V princípe všade vnímal, že podmienky sú rovnaké, že rozdiel je v prístupe jednotlivca, v odvahe prekonávať prekážky, vo vlastnej šikovnosti realizovať to, v čo verí. Petra vyzdieľala framework, ktorým sa riadi a to (1) nápad, (2) emócia, či inšpirácia, ktorá sa mi k nápadu viaže, (3) akcia, alebo činnosť, ktorú potrebujem vykonať, aby sa nápad zrealizoval a (4) výsledok, čo má byť, ako má vyzerať, zameranie sa na realizáciu. Zároveň spomenula potrebu ostať zvedavým.

A na záver sme boli aj my zvedaví, aké sny ešte chcú realizovať naši hostia v budúcnosti. Napriek tomu, že už majú za sebou veľa úspešne dokončených projektov, či sú súčasťou úspešných príbehov, stále pociťujú hlad po nových príležitostiach. Danka rozprávala o mnohých “šuflíčkoch”, ktoré ešte neotvorila, ako chce pokračovať v misii zmeniť nastavenie voči okuliarom na to, že nie sú len pomôcka, ale aj súčasť osobnosti. Demo vníma, že jeho budúcnosť je tak trochu v rukách sociálnych sietí, ale bude robiť všetko, čo je v jeho silách, aby boli ľudia menej sebestredný, motivovaný vlastným egom a aby sa nebrali príliš vážne. Petra vníma budúcnosť ako cestu, nie ako jeden konkrétny bod a na tej ceste je dôležité ako sa chce cítiť, chce focus na rodinu, na pomoc iným, na radosť zo života. Janyho misia je pomáhať meniť nastavenie ľudí smerom k jedlu, k pohybu, chce edukovať rodičov a pomáhať im vytvárať podmienky pre zdravší život ich detí. Robova ambícia je, aby sa Globsec stal známy ako Svetové ekonomické fórum, aby bol miestom, kde sa podpisujú dôležité dokumenty, kde sa uvádzajú novinky, aby sme boli ako Izreal – ako startup nation, či Estónsko so svojím globálnym inovačným potenciálom v oblasti digitalizácií. Mari a Matúš hovorili o technologických inováciách, o umelej inteligencii, teleporte, o tom, ako sme dnes ešte len na začiatku vedeckých technologických poznatkov.

Diskusia o inšpirácii s inšpiratívnymi ľuďmi mne osobne dobila baterky. Úprimná radosť, entuziasmus tejto skupiny bol nákazlivý. Verím, že sa nám aj vďaka tejto diskusii podarilo niekoho inšpirovať k akcii, realizovať svoj nápad. Kým sa pustíme do ďalších projektov, prajem nám všetkým krásne leto!

Signing out.

Teraz najčítanejšie

Lucia Sickova

Lucia Šicková je spoluzakladateľka PIXEL FEDERATION, matka 3 detí s vášňou pre inovácie, vzdelávanie, hry, svoje deti, tvorivé radosti, udržateľný rast. Riadila projekty v oblasti ľudských zdrojov pre korporátne inštitúcie, od analýz tréningových potrieb vo verejnom sektore, riadenie IT projektov, až po rozbeh vlastnej spoločnosti. V súčastnosti má na starosti riadenie rozvojových programov spoločnosti PIXEL FEDERATION. Jej druhou témou je riadenie aktivít Edufactory by Pixel Federation, ktoré sú zamerané na podporu a tvorbu edukatívnych projektov.