Denník N

Southgateov rozhodujúci trénerský omyl vo finále

Radosť Talianov po skončení penaltového rozstrelu bola obrovská/ Zdroj: ny1.com
Radosť Talianov po skončení penaltového rozstrelu bola obrovská/ Zdroj: ny1.com

Taliani sa po druhýkrát v histórii stali futbalovými majstrami Európy. Hneď na začiatku posledného zápasu dostali od domácich tvrdú facku, lenže potom dominovali takmer počas celého zbytku zápasu. Angličania pôsobili, akoby chceli brániť najtesnejší náskok celý zápas. Táto taktika neslávila úspech, z pohľadu fanúšika, chvalabohu. Keď na konci trénerovi Albiónu Southgateovi nevyšli striedania na penaltový rozstrel, na európsky futbalový trón zaslúžene zasadli hráči z Apeninského poloostrova.

Shawov najrýchlejší gól vo finále ME

Úvodný gól finále padol hneď z prvej akcie domácich v zápase. Kane krásne prečíslil stred poľa, keď si zbehol zo stredu útoku pre loptu, rozohral akciu a po centri Trippiera zakončil ťažkým kopom obranca Manchesteru United Luke Shaw. Taliani sa za celý polčas absolútne nedostali ku svojej typickej hre. Držali síce loptu, no ich hra smerom dopredu bola čitateľná a jalová. Opäť sa ukázalo, ako veľmi chýbal Talianom v ofenzíve Leonardo Spinazzola. Jediná nebezpečná akcia vznikla po individuálnej práci Chiesu, jeho zakončenie však bolo nepresné. Naopak, Angličania mali hru na ihrisku po rýchlom prvom góle pod kontrolou. Stiahli sa dozadu a čakali na vhodnú brejkovú príležitosť.

Trest za celozápasovú pasivitu

Obraz hry sa veľmi nezmenil ani po zmene strán. Hráči Albiónu mali za cieľ neinkasovať. Lenže, podobná taktika je na takmer celý finálový zápas zradná. Ukázalo sa to v polovici druhého polčasu, keď po rohu a skrumáži pred bránou, vyrovnal,  pilier obrany Talianska, Bonucci. Azuroví aj po vyrovnaní ovládali tempo hry, domáci hrozili iba z ojedinelých štandartiek, s ktorými si súperova obrana poradila. Treba objektívne povedať, že Albión predviedol smerom dopredu skutočne veľmi málo, takže vyrovnanie Talianov bolo úplne zaslúžené, dokonca, ak by rozhodcovia boli pozorní, mohli odpískať pokutový kop pre Manciniho zverencov. Philipsov „šlapák“ v šestnástke zostal nepotrestaný.

Zaslúžený titul pre Taliansko

Zápas tak po remíze 1:1 v riadnom hracom čase šiel do predĺženia. Zdalo sa, že fyzicky v ňom začali mať navrch domáci, no šance si z tejto prevahy nevytvorili. Sterling skúšal znova svoje herecké umenie, no tentoraz mu holandský arbiter Kuipers na lep neskočil. Taliani zahrozili po krídelnej akcii, ale útočník Belotti sa pred brankárom nepresadil. Tesne pred koncom predĺženia zaujalo Southgateovo dvojnásobné striedanie. Na trávnik poslal Rashforda so Sanchom. Úmysel bol celkom jasný. Penalty. Ak by domáci tréner vedel, ako to nakoniec dopadne, určite by si ho rozmyslel. Najprv síce zaváhal striedajúci Belotti, lenže na anglickej strane nepochodili aj Rashford a neskôr i Sancho, teda oba tromfy, ktoré šli na ihrisko práve kvôli penaltám. Keď v piatej sérii zlyhal aj Saka, mohli vypuknúť veľkolepé talianske oslavy. Na koniec treba už len povedať, že vzhľadom na priebeh finále a celý šampionát, absolútne zaslúžene, pretože Taliansko ukázalo ako by mala vyzerať moderná príťažlivá budúcnosť futbalu.

Teraz najčítanejšie

Michal Bardáč

Zaujíma ma všetko, čo sa okolo mňa deje. Trpím zvedavosťou, ktorá spoluvytvára môj názor na svet. Chcem informácie, ktoré môžem spájať do súvislostí. Ovplyvňujú totiž môj/náš život. Tento priestor je ideálny na to, poukázať na ne a hľadať riešenia... Moje staršie publikované texty môžete nájsť na adrese migelbardac.blogspot.com